Szőrgombócok: Deguk


Tigirl (16éves) - 4 éve

Szőrgombócok sorozatunk második vendége a degu. Ezt a fajt talán kevesebben ismerik, mint a hörcsögöt, de ahhoz képest elég gyakran van degu egy háztartásban.

Aki nem ismerné, röviden ismertetem:

A degu Argentínából származik, ott ma a leggyakoribb rágcsálók közé tartozik. Úgy néz ki, mint egy hörcsöggel keresztezett patkány, mert bundája, feje hasonló a hörcsögéhez, viszont a kifejlett egyedek akkorák, mint egy patkány, és hosszú (szőrös) farka van, kicsiny bojttal a végén.

Viszont aki ismeri az állatot, mert netalán neki is van egy otthon, azoknak adunk tippeket Dr. Tóth Klaudia segítségével.

Tudjuk, hogy ezek a kis állatok Argentínából jöttek, ahol eléggé változó a hőmérséklet. Mekkora a tűrőképességük ezen a téren?

Nem túl nagy, könnyebben megfáznak, és könnyebben kapnak hőgutát, ezért figyelni kell, hogy ne érje őket huzat és közvetlen, nagy meleg. Van egy tévhit, miszerint egész évben kint lehet tartani, ezt ne próbáljuk ki otthon, mert annak csúnya vége lenne. A deguk egyébként 15-24 °C-on érzik jól magukat.

Mit ehetnek, és mit nem?

Szénát (fonnyasztva), szalmát, salátát egyaránt. Desszert gyanánt lehet adni pitypangot nekik. A szárazeleséget is szeretik, azt jó minőségű magkeverékkel lehet helyettesíteni. Viszont óvakodnunk kell a káposztától, babtól, banántól, karalábétól és a krumpli héjától. Ezek károsak a szervezetére.

Hogyan nézzen ki egy degu-ketrec?

Nos, kezdjük ott, hogy a degu társas lény, de más fajba tartozó állatoktól fél. Éppen ezért ajánlott esetleg két degut tartani, amiből az következik, hogy nagy ketrec kell. Lehetőleg erős acélrácsos terrárium, ugyanis a deguk előszeretettel rágcsálnak meg mindent, és ez alól a ketrec sem kivétel! Ezzel nincs is nagy gond, csakhogy a deguk híresek erős fogaikról, melyekkel könnyen szétrágcsálják a fémeket.  Ezen kívül még valamilyen futtató alkalmatosság is jól jön, mert kedvenceink szeretnek mozogni.Forrás:

kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved