Él, mint hal a vízben…


Tigirl (16éves) - 4 éve

Biztosan mindenki ismeri a közmondást, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, hogy a halaknak ennél egy kicsivel több mindenre van szükségük. Mégis mikre? Ezt a kérdést tettük fel mi is Dr. Tóth Klaudia állatorvosunknak.

Először is fontos tisztázni, hogy milyen akváriumot szeretnénk: édesvízit, vagy tengerit. Mindkettő nagyon jól néz ki, de  egymástól nagyban különböző bánásmódot igényelnek. Bármelyiket is választod, mi a segítségedre leszünk.

Édesvízi akvárium:

Berendezése: Fontos tudni, hogy minél nagyobb az akvárium annál könnyebb gondozni. Az aljzatot aprókaviccsal (3-5 mm átmérőjűvel) töltsük fel, majd telepítsünk hosszúnövésű, közepes, vagy kisméretű vízinövényeket (ezek lehetnek élők, vagy műanyagok). Ezek után elkezdhetjük feltölteni vízzel, de nem úgy, hogy bedugom a csap alá az akváriumot, teleengedem vízzel, aztán beledobom szerencsétlen halakat. Nem, a halaknak nem jó az a csapvíz, amit mi használunk mosogatáshoz. Mielőtt halakat vásárolnánk, utána kell járnunk, hogy egyes halfajoknak milyen ph (a ph azt határozza meg, hogy mennyire savas, vagy lúgos a víz – a szerk.) igényük van. Ha már tisztában vagyunk velük, akkor be kell szerezni egy ph-mérőt, és olyan eszközöket, amik segítségével be lehet állítani a szükséges értéket. Ilyen dolgokat akvarisztikai és állatboltokban lehet kapni. A halaknak szükségük van még leívó és ikrázóhelyre is (ezek olyan helyek az akváriumban, ahová le tudja rakni az ikrákat a nőstény, illetve, ahol világra tudja hozni az elevenszülő a piciket). Egyéb kellékek még a hőmérő, vízszűrő, valamilyen fűtő alkalmatosság.

Halak: Ha elkészültünk az akvárium berendezésével, akkor mindenképpen szoktassuk őket a vízhez, mielőtt beengedjük őket. Fontos, hogy együtt csak növényevő vagy mindenevő fajokat tartsunk! Ha ragadozót ÉS mindenevőt tartanánk, annak nagyon gyorsan csúnya vége lenne… Egyébként a közeli rokonságban lévő fajok jól tarthatóak, akárcsak a csapathalak, páros és magányos halak. Az etetésről annyit, hogy próbáljunk mindig egy időben etetni! Magával az eledellel kapcsolatban nincs sok igényük, a lényeg, hogy jó minőségű haleledellel legyenek táplálva.

 

Tengeri akvárium:

Berendezés: Mielőtt elkezdenénk, annyit mondanék a tengeri akváriumról, hogy ez mindenképp drágább, mint az édesvízi, azonban lehet, hogy jobban mutat a lakásban.

Csak ne érjen meglepetésként, hogy az állatkereskedésben drágábbak a tengeri halak és az akvárium felszerelése is többe kerül! Azonban miért is kerül többe? Azért, mert azon felszerelések mellett, amik az édesvízi akváriumba is kellenek, szükség van csomó másra is: ilyen a hydrométer, a hab frakcionálók (ez segít a legkisebb szennyeződés eltávolításában) és a vízforgató. De ezektől miért lesz tengeri egy akvárium? Hát, nem ezektől lesz tengeri egy akvárium, hanem attól, hogy rendszeresen sót kell adagolni a vízhez.

Ezt viszont ne úgy képzeljétek el, hogy fogom magam, és beleborítom Anya fél kilós konyhasóját! Nem, az akvarisztikai és állatboltokban külön, erre a célra szánt sót lehet kapni. Viszont még nem mondtam, hogy miért tud jobban kinézni egy tengeri akvárium egy édesvízinél: nos, a tengeri akváriumba lehet korallt és csigákat is telepíteni. Azonban nekik is külön kell figyelni a hőmérséklet igényüket, mert ebben a tekintetben nagyon érzékenyek.

Halak: A tengeri halak már kevesebb dologban különböznek édesvízi társaiktól, mint az akváriumuk. Őket is úgy kell etetni, ahogy az édesvízieket és őket is a vízhez kell szoktatni. Tengeri halak közül sem kerülhet össze egy ragadozó egy növényevővel, de kevesebb halat tartsunk együtt egy akváriumban, mint azt egy édesvíziben tennénk.

 2017 Kidsnews | All rights reserved