Exorexia, tökéletesség minden áron?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Napjainkban minden arról szól, hogy legyél tökéletes minden téren. Nő létemre nyilvánvalóan saját nememet tudom példaként hozni, de – egy-két kivétellel – nincs ez másképpen a férfiaknál sem.

Egy 21. századi nőnek egyszerre kell helytállnia a munkahelyén, háziasszonyként, anyaként, míg a diákoknál elvárás, hogy jó tanuló-sportoló legyen számos hobbival és mindemellett kortól függetlenül szinte követelmény, hogy jól is nézzünk ki. Rohamos léptekkel fejlődő világunkban már nemcsak a magazinok hasábjain és a televízióból, hanem a közösségi oldalakon keresztül is csak azt látjuk, hogy mindenki tökéletes – vagy annak szeretne látszani.

Pedig, aki önmagába néz nagyon jól tudja, hogy makulátlan ember, kapcsolat, háztartás, család, munka nincsen, valami hibádzik és az eddigi tapasztalataim alapján könnyedén állíthatom, hogy aki mást mond az hazudik. Ennek ellenére, mindenki a tökéletességre tör és versenybe szállunk az ismerőseinkkel, vagy inkább saját magunkkal.

Az új kihívások új betegségekhez is vezetnek az egyik ilyen az exorexia, a kóros sportolás.

A felmérések szerint ez az állapot leggyakrabban az egészséges életmódra való törekvéssel indul, azonban egyre növekvő visszahatásként az edzés válik az élet értelmévé, és a sportolást, a külcsínt helyezzük saját érdekeink elé.

Egyes emberek bármit megtennének azért, hogy kinézettükkel a mindenkori szépségideálnak eleget tegyenek. Ennek a testképzavarral rendelkező betegségnek a fiatal nők vannak leginkább kitéve, akik edzésmániásak lesznek.

A kifogástalan test iránti vágy, a sportolás átalakul az egyént meghatározó tevékenységgé és túlnő saját szerepén. Ez a fajta teljesítménykényszer egyeseket szélsőséges irányokba terelhet: a kívánt alak elérése érdekében számos fiatal kezd koplalni, sportolni. A túlzásba vitt diéta vagy testmozgás pszichés zavarok kialakulásához vezethet, amelynek előbb-utóbb testi tünetekben is megmutatkozik (ortopédiai elváltozások).

A betegség kialakulásához az elégedetlenségünk, a testképzavar vezet, mint az anorexiánál. A végeláthatatlan edzések ellenére az egyén nem elégedett a testével, túlhajszolja önmagát és semmi sem vet gátat a testmozgásnak. Ezzel párhuzamosan nem fejlődik ki a betegségtudat, nem érzi kórosnak a változást, amit a testével tesz és mindazt, amin átmegy.

A betegség velejárója lehet, hogy a munkáját és a kapcsolatait alárendeli a testmozgásnak, az anyagi erőforrásait meghaladva vásárol magának sportfelszereléseket, és a napi többszöri edzés sem elégíti ki az igényeit, ezáltal frusztrált lesz. A sportolás iránti vágy nő, az edzések egyre keményebbek, de kívánt eredményt nem éri el, mert tévesen ítéli meg saját magát. Mindez odáig is elfajulhat, hogy az adott személy a testsúlyvesztéssel és a mértéktelen sportolással a testi épségét, egészségét veszélyeztetheti.

A betegség kezeléséhez orvosi segítségre van szükség, sokszor – mint a legtöbb szenvedélybetegségnél – a család, a rokonok, a barátok későn veszik észre a problémát, amikor az már nehezen fordítható vissza. A terápia a betegségtudat, a gyógyulás iránti vágy kialakításával kezdődik, ezután jöhet csak – a gyakran hosszadalmas – kezelés többi része (foglalkozások, gyógyszerek).

Az, hogy a sikereink záloga a jó megjelenés egyértelmű, de az edzés során éppúgy kellene mértéket tartani, mint az étel, vagy alkohol-fogyasztásban. Ahogy a fentiekből kiderül, a sport is lehet drog.  Mint minden területen itt is meg kell találni az arany középutat, hiszen a napi mozgás, az egészséges étkezés hozzájárul mindennapi életünkhöz és ezáltal leszünk kiegyensúlyozottabbak. Az önismeret, saját magunk elfogadása és az önbizalom együtt fogja megadni számunkra a helyes utat.

 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Exorexia

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/1422/amikor-koros-a-sportolas-exorexia

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/exorexia_koros_sportolas/980?autorefreshed=1

 

 Forrás:

kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved