Experience Of Thrones


Poscher Dominik (21éves) - 4 éve

Eseménydús nappal a háta mögött kelhetett ma fel a PlayIT-ra tegnap kilátogató tömeg. A rendezvényt remek hangulat övezte, erről leginkább a szpíkerek és maga a sokszínűség gondoskodott. A klasszikus „nem tudod, hogy hova kapkodd a fejed”érzés mindenkit magával ragadhatott, a Hungexpó által biztosított óriási terület pedig nem ismert határokat. A kígyózó sorok mindenütt általánosnak számítottak, továbbá a színpadok előtt álló székek csak nagy ritkán nem találtak gazdára. A PlayIT-et jellemző sztárkavalkád idén sem maradhatott el, sok ismert videós volt jelen, a fiatal generáció igyekezett is kihasználni a lehetőséget. Olimpiai sprintszámok döntőjében sem találkozhatunk olyan rohamokkal, amelyekkel a gyerkőcök szántották fel a szőnyeggel borított padlókat annak érdekében, hogy kedvenc videósukat utolérjék egy-egy autogramra, közös képre. A youtuberek pedig készséggel álltak rendelkezésükre, bár a gyorsabbra vett tempó olykor jelezte az érthető menekülési szándékot. A rövid összegzés után térjünk is rá a Trónok harcás programokra, ugyanis abból is volt szép számmal.

Elsőként a két hazánkba látogató szereplő, Ellie Kendrick (Meera Reed) és Kristian Nairn (Hodor) dedikálásaitól volt hangos a Trónok harca-ház. A színészek rendkívül közvetlenek voltak, kezet fogtak veled, megkérdezték a neved, majd alá is írták az eléjük tolt kártyát, könyvet stb-t, egy-egy kedves szó mellett. Ellie a „nice to meet you” kifejezést használta előszeretettel, mindezt olyan őszinte szívélyességgel tálalva, hogy belepirult az ember. Kristian pedig a nagy termetéből adódóan nem várt lágy parolázással, és egy hodoros mosollyal köszöntötte a rajongókat.

Ezután nem sokkal a színpad felé vették az irányt, ahol jöhetett a kérdezz-felelek, elsőként Szirmai Gergely, majd a nézők részvételével. A két színész főként az általa megformált karakterről beszélt, a lazaságot sem mellőzve, sok-sok vicces megszólalással. A köztük lévő jó viszonyt szóban is megerősítették, miután az, egyébként is könnyen fellelhető volt.  Kristian DJ-ként is tevékenykedik, s mint elmondta, nem tudna választani a zene és a színészkedés között. Valamint tájékoztatott bennünket, hogy legközelebb valószínűleg egy horrorfilmben láthatjuk majd. Talán már a 8. évadban is a frászt fogja ránk hozni élő halottként feltűnve? Erre a kérdésre természetesen nem adhatott választ, azt azonban elmondta, hogy elsőként természetesen Brannel végezne. Ellie a badass kifejezést használta karaktere jellemzéseképpen, de ez a szó látszólag a való életben is simán ráhúzható. Mindemellett olyan ruházati szettet választott, amellyel a kiváló stílusérzékéről is tanúbizonyságot tett. Mikor a beszélgetés végén elhaladtak a székek előtt, az enyhe méretbeli különbség (közel 60 cm) igencsak megmosolyogtató és szembetűnő volt, annak ellenére, hogy Kristian kissé lehajolva járt föl-alá.

A pódiumon 3 szinkronszínész, Molnár Ilona (Daenerys Targaryen), Ducsai Ábel (Brandon Stark) és Sallai Nóra (Meera Reed) váltotta a szereplőket. Utóbbi egy mókás történetet is megosztott. A nővére a sorozat nagy rajongója hírében áll, épp ezért elmulasztotta közölni vele, hogy az Ő hangjával is találkozhat majd valamelyik részben. Ennek eredménye egy hajnali 3 órás telefonhívás lett a testvér részéről, nagy-nagy ujjongással. Ábel és Ilona arról beszélt, hogy a karakterek személyiségének változása az évadok során mekkora kihívást jelentett számukra. Míg Daenerys az idővel kialakuló magbiztossága, addig Bran a komolyabbá válása miatt igényelt más szinkront.

A sort végül egy üdeszínfolt, a Trónok harca jogi és politikai elemzése zárta a színpadon. Dr. Hoffman István közigazgatási jogász és Dr. Tóth Csaba politológus az általuk kiválasztott 3 jelenetet vették górcső alá több megközelítésből. Elsőként Varys és Kisujj magasztos beszélgetéseinek egyike került bemutatásra, ahol utóbbitól elhangzik a szállóigévé vált „a káosz egy létre” elmélet. A szakértők, a westerosi, sokak szerint a szálakat (egykoron) leginkább mozgató személyek által képviselt nézetekre tértek ki. Varys – ahogyan többször is említi – a birodalmat szolgálja, ezzel szemben Kisujj a saját érdekeit helyezi előtérbe. Ez a két modell lett megvizsgálva közelebbről is. Ezt követően a vörös nász került középpontba. Röviden vázolva a történetet: Robb Stark házassági szerződést sért, amikor nem veszi el Walder Frey lányát, utóbbi pedig vendégjogot, miután legyilkolja ezért a tettért őt és családja nagy részét a végül megrendezésre kerülő, azonban a férj szerepét Robb nagybátyja által betöltött esküvőn. Azonban mint megtudhattuk: „Szerződésszegés nem adhat okot a vendégjog megsértésre”. Ezáltal tehát tulajdonképpen semmi sem változott, csak immár hivatalos keretek között is bebizonyosodott, hogy a Freyek maguknak való egyének, Walderrel az élen. Milyen kár, hogy immár egy sincs közülük a sorozatban. Az utolsó jelenet Havas Jon észak királyává váló kikiáltását szemléltette. Ez pedig egy remek példa volt arra, amikor valaki nem születési jogtól, vérségi alapon kerül hatalomra, hanem pusztán a nemesek akarják őt vezetőjüknek. Ebből arra a következtetésre jutott a két Dr., hogy a történetben „500 év múlva akár egy westerosi miniszterelnök is helyet kaphatna parlamenti kontroll alatt.” Nagyon érdekes és mondhatni hatásvadász konklúzió volt ez, mely remekül keretbe foglalta a közel egy órás analízist, és rámutatott arra, hogy mekkora magasságokig tud eljutni egy fanatasy.

Kristian és Ellie még visszatért a fotózás erejéig, melynek folyamata végtelenül gyorsan lezajlott, egy gyors kattintás után jó, ha a köszönet kifejezésére volt időd. Kristian egyébként kénytelen volt egy székre leülni, hogy beleférjen a képbe, ugyanakkor sokakat ezzel a módszerrel is vert, magasság szempontjából. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy továbbra is kifogástalanul viszonyult a szituációhoz a két sztárvendég, a nap végéig kitartott a vidámság, és a rajongókkal való bánásmód magasiskolája.

10 és 19 óra között lehetőség nyílt a 3 eredeti vastrón egyikébe huppanni, és valami királyi, királynői pozíciót felvéve a pillanatot megörökíteni. Nem volt olyan momentum, amikor senki nem állt volna ott várakozva, sőt, még a helyi security sorlezárása sem rettentette el az arra járókat 18:50 körül, de lehet inkább a biztonsági ember előzékenysége, mintsem a rajongók eszeveszett vandalizmusa tette lehetővé a 19:00 után elkészülő képeket.

Szintén egész napos program gyanánt lehetett szemügyre venni a különböző cosplayereseket, köztük a Trónok harcát képviselő réteget is. A Daenerys Targaryen, Varys, Havas Jon és Sansa Stark bőrébe bújt jelmezesekkel rendszerint találkozhatott az ember, a Hodort megtestesítő rajongó közös képe Kristannal pedig nagy nevetést idézett elő.

20:00-kor, az újbóli kapunyitás alkalmával székfoglalósdi vette kezdetét az izgatott tömeg jóvoltából. Az este folyamán ugyanis a Trónok harca leggyönyörűbb zenéi hangoztak el a Sound Of Thrones nagyzenekari koncerten. 1 órával később, 21:00-kor varázsütésre az addig funkcionáló fények elhalványultak, hirtelenjében a mosdóból és a büféből visszasiető emberek sebes lépte, és popcorn ropogtatás nesze jelentette a legnagyobb zajt a csarnokban, mígnem a színpadra szólított Hungarian Studio Orchestra & Choir, Szél Bernadett karmester jelzésére nekilátott a folyamatnak, melyet úgy hívunk, művészet. A színpadot teljesen betöltő zenészek már önmagában pompázatos látványt nyújtottak, hát még a mögöttük lévő LED fallal kiegészülve, amelyen a dalokhoz kapcsolódó meseszép képek fokozták a hatást, ezzel kétségbe vonhatatlanul maradandó összképet teremtve. Amikor pedig minden hangszer egyszerre szólalt meg, életbe lépett a hátborzongató hidegrázás fogalma. A performansz végén a vastaps a másik karmestert, a Junior Prima Díjas Kovács Leventét ugyancsak megillette. Erre az előadásmódra Ramin Djawadi is csak csettintene…

Ez a két és fél óra megkoronázta az amúgy is emlékezetes napot. Kérdés, jövőre mivel tud megújulni a PlayIT a Trónok harca szempontjából. Merthogy ezúttal magasra tették a lécét, az egészen biztos.2017 Kidsnews | All rights reserved