Florida Keys újjászületik.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Lassan két hónapja, hogy Irma hurrikán megtámadta Floridát az egykoron turistáktól hangos, szubtrópusi Florida Keys egy része még mindig bajban van.

A Kubától szinte látótávolságra fekvő, az USA legdélebbi részén fekvő szigetek, klímájuknak és elhelyezkedésüknek köszönhetően igen kedvelt idegenforgalmi célpontok. Korábban Key West kikötőjében naponta kötöttek ki az óriás tengerjáró luxushajók, a jellemzően egy-két szintes, varázslatos fa épületek között húzódó utcácskákon hömpölyögtek a turisták.

Az éjszaka, a szabad felfogású bárokból kiszűrődő zene miatt volt hangos, nappal pedig alkalom nyílt a fehérhomokos partok felderítésére, delfinekkel való úszkálásra, múzeumlátogatásra vagy egyszerűen vásárlásra.

A szigetek különlegessége, hogy szárazföldön csak egyetlen módon lehet őket elérni, az Overseas Highway segítségével, amely leghíresebb eleme a „Seven Mile Bridge”, azaz a Hétmérföldes óceán felett húzódó, számtalan mozifilmből elhíresült híd.

A turizmus, 3.8 millió látogatót vonzott az elmúlt évben, amely nagyságrendileg 1,6 milliárd dollár bevételt hozott az Egyesült Államoknak arról nem is beszélve, hogy a lakosság több mint fele ebben az iparágban dolgozik.

A vihar a legnagyobb károkat Big Pine Key, a Marathon és a Ramrod Key szigeteken okozta, lakóházakat és moteleket rombolt le a vihar. A pálmafákon levő levelek, mint a fagyott virágok, sok helyen még mindig a szél irányát mutatják. Ezek a fák olyanok mintha egy óriás hajszárítóval fújták volna őket, mondják a helyiek.

Azonban a növényzetet pótolják, a legtöbb utcáról a törmeléket eltávolították, a darabokban lévő házak újjáépülnek és a tengerparton felborult, partra sodort vagy éppen félig elsüllyedt csónakok újra a vízen ringatóznak majd.

Az elektromos szolgáltatás már helyreállt és a legtöbb helyen a szállodák rekonstrukciója is megkezdődött. A helyiek már a turisták mielőbbi visszatérésében bíznak, hiszen a hamisítatlan karibi hangulat, a szigetek télen is kellemes klímája, gyönyörű fekvése mindenkit elbűvöl.

Az utcákon lakosok, önkéntesek és katonák szorgoskodnak, Florida Keys pedig újjászületik.

 

 

 

 Forrás:

kép: commons.wikimedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved