Fotókkal a gyermekmunka ellen


kidsnews (127éves) - 4 éve

A Gyermekek Jogainak Világnapja kapcsán szeretnénk megemlékezni Lewis W. Hine amerikai fotóművészről, aki a munkájával a társadalmi igazságosság kivívását és a gyermekmunka eltörlését szorgalmazta.

Három egyetemen tanult szociológiát miközben a fényképezést önképzés keretében sajátította el. Az utóbbit egy idő után tanítani kezdte New Yorkban, fotóival pedig először migránsokat, majd az indusztriális munkásokat életét örökítette meg.

Néhány adat a gyermekmunkáról:

A rendelkezésre álló adatok szerint a századfordulón az amerikai ipar körülbelül 1,7 millió tizenöt év alatti gyermeket dolgoztatott, és ez 10 éven belül kétmillióra nőtt.

A fiatalok napi 14-16 órát dolgoztak pihenés nélkül, ezáltal az egészségi állapotuk hamar romlásnak indult. Tönkrement a gerincük, TBC-sek lettek, emellett gyakran hörghuruttól vagy különböző sérülésektől szenvedtek.

Lewis W. Hine 1908-tól a National Child Labor Committee, a gyermekmunka beszüntetésével foglalkozó non-profit szervezet munkatársaként készített képeket a dolgozó gyermekektől, így dokumentálta a drámai és megható mindennapjaikat. 

Ezalatt bányákat és gyárakat látogatott meg, nem egyszer álruhába bújt annak érdekében, hogy hiteles képet tudjon nyújtani az ott látottakról és mégse fedje fel valódi célját, ezért többször biztosítási ügynök, vagy kereskedő szerepébe rejtőzött. 

Hine 1940. november 4-én, 66 évesen hunyt el egy operációt követően. Halála után fia, Croydon felvételeit és negatívjait a Photo League-nek adományozta. 

Hine munkái úttörőnek számítanak a történelemben, mert ő volt az első, aki képekkel bizonyította a gyermekek hányatatott sorsát. Minden megelevenedett a fotódokumentumain, amiről addig csak hallomásból sejtett a felső tízezer: nyomor, szenvedés, éhínség, elgyötörtség és kilátástalanság.

10 év alatt több ezer felvételt készített, amit az őt alkalmazó cég felhasznált a kampányához. A munkája során született fotóknak köszönhetően az amerikai kongresszus 1916-ban korlátozta az Egyesület Államokban a gyermekmunkát, végül 1938-ban meghozott törvénynek köszönhetően a munkavállalás minden formáját betiltották 16 éves korig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved