Geocaching, a kincskereső kirándulók játéka


Naan (17éves) - 4 éve

Ki ne szeretne kirándulni, járni a természetet, kimozdulni egy szép napos hétvégén? És ha még kincset is lehetne keresni? Bemutatom nektek a geocaching nevű játékot!

A geocaching játék lényegében arról szól, hogy a már tapasztaltabb játékosok egy érdekesnek tartott helyen (egy szép kilátással rendelkező területen, kastélyban, parkban, várromnál, emlékműnél, stb.) elrejtik az úgynevezett geoládát, amelynek egy GPS készülék segítségével bemérik a helyét, majd a helyszín leírását, a láda koordinátáit és a láda nevét, majd felrakják a játék honlapjára.

Ezután a kalandvágyó cacherek (játékosok) a koordináta alapján megkeresik a fa odvába, sziklák mögé elrejtett, vagy a levelek takarásában lévő dobozkát és feljegyzik a benne lévő jelszót. Játékot cserélnek, aminek a szabálya elég egyszerű: hozol egyet, viszel egyet, innen a CSERE szó. Ezt fontos megjegyezni, mivel, ha a játékosok úgy visznek haza egy játékot, hogy nem hoznak helyére, akkor egy idő után el fog fogyni a láda tartalma. És senki se szeretné azt átélni, hogy a hosszas keresgélés után egy üres láda fogadja őket. Aztán otthon a számítógépen bejelentik a jelszót, és a ládát onnantól hivatalosan is megtalálta. A megtalált ládák számontartása érdekében mindenkinek szüksége van egy nicknévre, egy becenévre a játékban.

A mottója:

Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;

ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;

ne ölj meg semmit, csak az idődet!

 

De mit is tartalmaz az a láda? Elég egyszerű! Először is egy logbookot, ami egy kis füzetecske, amibe a megtalálók üzenhetnek a rejtőnek, a többieknek. Például: ˝Köszi a rejtést és a szép kilátást! Nicknév, dátum˝. Ezen kívül ez a füzet tartalmazza a jelszót, ami a fő lelke a játéknak. Egy leírást a helyszínről, látnivalóról, és nem mellesleg sok-sok apró kincsecskét, játékot.

Az első ládát Dave Ulmer rejtette el az Egyesült Államokban 2000. május 3-án. Magyarországon 2001. június 24-én indult útjára a játék, és a ládák száma 2017 augusztusára elérte a több mint 4300-at. A játék a világ valamennyi országában elérhető, nemzetközi.

A geocaching-versenyeken a játékosok összemérhetik az ügyességüket. Meg kell találni adott mennyiségű pontot szintidőn belül, és aki a leggyorsabban teljesíti, az kap oklevelet, kupát. A verseny jó lehetőség barátok szerzésére is, sokkal jobban megy a túra, ha a barátainkkal vagyunk. Az eredményhirdetés után a szponzorok jóvoltából tombola is szokott lenni, amin értékes ajándékokat lehet nyerni.

Nem csak láda alakú rejtés van, lehet keresni virtuális-, mozgó-, multi- és esemény-geoládákat is. A virtuális ládánál például egy emlékműnél kell valamit leolvasni a tábláról, a mozgónál a játékosok ide-oda viszik a ládát és minden újra rejtésnél be kell jelenteni a láda aktuális helyét. Multi-geoláda esetén nem jelentheted be a megtalálásodat egy láda megtalálása után, ha az összes tagját megkerested, akkor szabad bejelenteni, az esemény-ládákat pedig a már fent említett versenyeken találhatod meg.

A geocachingolás ideális program családoknak, a kisgyerekek sokkal motiváltabban tudják végig sétálni a távot, ha tudják, hogy titkos kis ajándékok várják őket útjuk során. De a sport szerelmeseinek is tudom ajánlani, a teljesítmény mellett egy láda megtalálása is sikerélmény lehet.

Remélem néhányan kedvet kaptak a játékhoz, kellemes keresgélést és természetjárást kívánok!2017 Kidsnews | All rights reserved