Gyáva halak, kíváncsi halak? -halak személyisége


kidsnews (127éves) - 4 éve

Azt gondolnánk, hogy a zátonyok körül bandázó, együtt felnőtt kis halak mind egyformán viselkednek, különösebb egyénieskedés nélkül. Nem is tévedhetnénk nagyobbat! Egy kutatás most bebizonyította, hogy a halaknak is van személyisége, amitől másképp viselkednek különböző élethelyzetekben.

Az Exeter Egyetem tudósai által tanulmányozott ún. trinidadi guppik nem csak egyszerűen kerülték vagy állták a fenyegető helyzeteket, hanem viselkedésük sokfélesége komplex személyiségjegyeket mutatott, annak ellenére, hogy gyakorlatilag azonos környezetben éltek.

 

„Amikor ismeretlen környezetbe kerülnek, a guppik nagyon különböző módon kezelik a stresszhelyzetet. Sokan próbálnak elrejtőzni, mások ledermednek vagy menekülni próbálnak, néhányan felderítésbe kezdenek, és így tovább.” – mesélte Dr. Tom Houslay, az egyetem kutatója. „Ráadásul a halak különböző viselkedése maradandónak bizonyul a helyzetek ismétlődése és változásai során. Vagyis a guppik összessége ugyan máshogy reagál más és más szituációban, viszont az egyedekre jellemző reakciók különbözősége megmarad.”

A kísérletekben az enyhébb stresszhelyzeteket a guppik új környezetbe helyezésével érték el, míg nagyobb stresszt ragadozó halra vagy madárra emlékeztető bábukkal idéztek elő. A ragadozók megjelenése jelentősen megváltoztatta a csapat viselkedését – az összes guppi elővigyázatosabbá vált –, de az egyes halakra jellemző, eltérő viselkedési jegyek ekkor is felismerhetőek maradtak.

A kutatók a továbbiakban azt szeretnék vizsgálni, hogy ezek a személyiségbeli különbségek mennyire függnek az egyének génjeitől, függetlenül a környezeti behatásoktól. Ezzel hosszabb távon talán arra is fényt deríthetünk, hogy az evolúció során milyen szerepet játszanak a különböző viselkedési stratégiákForrás:

www.exeter.ac.uk

2017 Kidsnews | All rights reserved