Sokáig általános volt a gyerekmunka


kidsnews (127éves) - 4 éve

Bár vitathatatlanul hozzájárult a kapitalista fejlődés gazdasági alapjainak a megteremtéséhez, a 19. században a gyermekeket érintő, legkirívóbb -a mai szemmel legfelháborítóbb- jelenség mégis a munkájuk gátlástalan kiaknázása, felhasználása volt.

Angliában az 1800-as évek elején 5 éves gyerekeket küldtek le mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül, a vas- és szénbányák tárnáiba, ahol aztán embertelen körülményei között robotoltak, majd gyakran ott is lelték halálukat, a 16 órás műszak alatt.

A profitot fokozandó az is előfordult, hogy a fáradt gyerekmunkásokat hideg vízbe merítéssel vagy testi fenyítéssel, például korbácsolással kényszerítették a fokozottabb munkatempóra.

1832. júniusában egy Joseph Hebergram nevű, 9 éves korára egészségi állapota miatt munkaképtelenné vált gyerek így válaszolt a tényfeltáró vizsgálatot folytató parlamenti bizottság kérdéseire:

 • Hány órát dolgozott naponta?
 • Joseph Hebergram: Reggel öt órától este nyolcig.
 • Tizennégy és fél órát dolgozott hét éves korában?
 • Joseph Hebergram: Igen.
 • Elfáradt-e a munkaidő végére?
 • Joseph Hebergram: Igen, a fáradtság és álmosság három óra körül kezdődött, egyre nehezebben viseltem el, de a legrosszabb hat és hét óra között volt.
 • Mennyi idő tel el a megbetegedés előtt?
 • Joseph Hebergram: Fél év.
 • Mit érzett ekkor a végtagjaiban?
 • Joseph Hebergram: Fél éve dolgoztam már, amikor betegség támadta meg a térdemet és a bokámat, ami egyre rosszabbá vált, reggelente csak nagy fájdalmak árán tudtam megmozdulni, ezért fivérem és nővérem megragadtak a hónom alatt és úgy vonszoltak el az üzemig.
 • Előfordult-e hogy elkéstek?
 • Joseph Hebergram: Igen, és ha öt percet késtünk, a munkafelügyelő fogott egy szíjat és kékre-zöldre vert bennünket.”

1833-ban született meg a textilüzemekre vonatkozó törvény, amely már előírta, hogy a 9-11 éves gyerekek munkaideje nem haladhatja meg a 8 órát, a 11-18 éves korú munkásokat pedig legföljebb 12 órát dolgoztathatják naponta. Az angliai változásoknak azonban nem sok hatása volt, az akkor már független Amerikai Egyesült Államok munkaerőpiacára.

Egy 1900-ban végrehajtott népszámlálás adatai szerint, közel 1.7 millió kiskorú dolgozott pénzért vagy valamilyen ellenszolgáltatásért a mezőgazdaságban, az iparban, illetve a bányászatban.

Kiderült továbbá, hogy 1880-as évekhez képest 50 százalékkal emelkedett a gyermekmunkások száma. A közzétett adatok miatti felháborodást követően, a gyerekmunka visszaszorítását zászlojára tűzve, 1904-ben Edgar Gardner Murphy lelkész megalapította a gyermekmunka betiltásáért harcoló Nemzeti Gyermekmunka Bizottságot.

Annak ellenére, hogy a bolygó civilizáltabb részein már nemcsak erkölcsileg megvetendő, hanem törvényekkel tiltott a gyerekmunka még sok olyan ország van, ahol a profit igénye felülírja ezeket.

Bangladesben például, ahol a textilipar gazdasági húzóágazat, az Európába exportáló gyárak igyekeznek olcsó munkaerőt alkalmazni. A munkások között rengeteg a gyerekkorú, akik nyomorúságos életkörülményeik miatt gyakorlatilag bármilyen munkát elvégeznek minimális juttatásért.

Üzbegisztánban sem riadnak vissza a gyermekmunka állami szintű alkalmazásától. Miután azonban gyermekjogi aktivisták dokumentálták azt, hogy miként szedik az iskolapadból kiparancsolt diákok a gyapotot, 60 világmárka – többek között a  Levi’s  – hirdetett bojkottot.

Bár lelepleződés esetén gyakran kerül sor egy-egy cég vagy beszállító elleni látványos intézkedésre nem lehetetlen, hogy a szekrényedben találhatsz egy-egy olyan ruhadarabot, amit kiskorú, gyötrelmes körülmények között dolgoztatott munkások készítettek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Cikk: 1, 2,

kép: ipsnews.net; ndtvimg.com

2017 Kidsnews | All rights reserved