1959-óta ünnepeljük a Gyermekek Jogainak Világnapját


kidsnews (127éves) - 4 éve

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, amelyet követően vált november 20-a a gyermekek jogainak világnapjává. A Nyilatkozat, azzal a céllal került megfogalmazásra, hogy a gyermekeknek boldog, békés gyerekkort szavatoljon.

Ennek azonban akkor még nem volt kötelező ereje, csak egyfajta iránymutatásnak számított. Egészen 1989. november 20-ig kellett várni, amíg az ENSZ Közgyűlése elfogadta az akkor már megkerülhetetlen Gyermek Jogairól szóló Egyezményt.

Gondoltad volna, hogy a századfordulón az amerikai ipar körülbelül 1,7 millió tizenöt év alatti gyermeket dolgoztatott, és ez 10 éven belül kétmillióra nőtt. A fiatalok napi 14-16 órát dolgoztak pihenés nélkül, ezáltal az egészségi állapotuk hamar romlásnak indult. Tönkrement a gerincük, TBC-sek lettek, emellett gyakran hörghuruttól vagy különböző sérülésektől szenvedtek. Nagy-Britanniában sem volt más a helyzet: egészen 1833-ig kellett várni arra, hogy a gyáraikban betiltsák a 9 év alatti gyermekek alkalmazását.

November 20-án tehát arra hívjuk fel az emberek figyelmét világszerte, hogy a velünk élő gyermekeket megillető minden jogot épp olyan alapvető kötelezettségünk tiszteletben tartani és megvédeni, mint a felnőttekét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

http://emberijogok.kormany.hu/a-gyermekek-jogainak-vilagnapjahttp://unicef.hu/gyerekhang/

2017 Kidsnews | All rights reserved