Hatalmi harc király módra


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az, ami a legenda szerint 350 éve még vasálarcot és embertelen bánásmódot hozott, sőt rosszabb esetben bizony halált is néhány királyi sarj számára (vagyis, útban vannak a trónörökösnek), most szuper luxus lakosztályt a Ritz-Carltonban. Igaz onnan sem lehet kijönni, de ebben az esteben legalább szó szerint érthetjük a luxus börtönt. Korrupció vádjával letartóztatta a királyi család tagjait, néhány minisztert és többtucatnyi volt kormánytagot, akiket további intézkedésig lakosztályokban őriztet Mohamed bin Szalman herceg , a szaúdi királyi család legbefolyásosabb tagja.

Na de hogyan is jutottunk ide?  Bár nem szeretek Ádámtól és Évatól indulni, most mégis szükséges mert sokan vannak a buliban, és az ügy sem olyan egyszerű minthogy kijelentsük, bizony a legkisebb  királyfi hatalomra éhes, és nem rest érte tenni.

Mesénket kezdjük Szaúd-Arábia belügyeivel és a hercegünk idevezető útjával.  A 85 éve alapított, és  főként sivatagos, de olajban gazdag területekből lett dúsgazdag állam, és a Közel-Kelet megkerülhetetlen politikai és gazdasági szereplője, a világ  vezető olajkitermelője és olajexportőre, és a második legnagyobb olajkészletekkel rendelkező országa  Szaúd-Arábia. Az ázsiai ország régóta láthatóan a szunnita világ vezetőjeként akar fellépni, a királyi család befolyását sokban meghatározza, hogy az országhoz tartozik a muszlim vallás egyik legfontosabb szenthelye a mekkai zarándokhely is.

Az országot alapító Abdulaziz al-Szaúd király és a család többi tagja is lelkes házasélet élő volt, így mára több ezer tagot számlál a népes uralkodócsalád. És Szaúd Arábia esetében az uralkodócsaládot értsd úgy, hogy ellenvélemény nélküli uralkodó család! Nincs parlament, a kormányzati pozíciókat az uralkodócsaládon belüli érdekviszonyok alapján szokták családon belül elosztani. Ebben a famíliába született hősünk, aki a király legtöbb gyerekével szemben nem tanult külföldön, hanem apja tanácsadói körébe tartozott már egész fiatalon is, 2015 után a védelmi miniszteri pozíció mellé, még megkapta a Királyi Bíróság főtitkára az olajszektor irányítását is.

Politika nézeteit négy szóba is simán sűríthetjük, belső fejlődés és agresszív külpolitika. Ami különösen veszélyessé teszi az amúgy is puskaporos hangulatú térségben.

Főleg az Iráni konfliktusa lehet problémás Szaúd-Arábiának, amiben a vallási ellentétek állarca mögött durva hatalmi harc folyik éppen a régió két legerősebb állama között, a Közel-Keleti terület befolyásáért.  És persze ott van most már, a Libanoni válság is.

A világ külpolitikai elemzői között most is tartanak a viták, a herceg szándékai kapcsán.  Az biztos, hogy a szaúdi elit (ez esetben család) ügyei, minden kívülálló számára átláthatatlan, így a szakértők is csak Mohamed húzásai alapján értékelnek.

Vannak, akik a vallási okokat gondolnak mögé ( pl: vallási rendőrség visszaszorítása, és a nők jogainak szélesítése) Vannak akik a gazdasági okokat sejtenek (pl: a olaj bevételektől való függés enyhítése a cél). De sok szakértő gondolja, hogy a közel keleti államok között folyó játszmához szükséges Mohamedek a saját családján belüli lehetséges ellenszegülőkkel ideje korán tisztázni az erőviszonyokat.Forrás:

Cikk: 1. 2. 3. 4. 5.  6.

Kép: wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved