Holdfény Lovas Udvar


kidsnews (127éves) - 4 éve

A csodálatos Gödöllői-dombság fóti völgyében húzódik meg a Holdfény Lovas Egyesület területe. Fót és Mogyoród között az ember észre sem veszi az őt körülvevő csendben, hogy ötpercnyi autózásra van csak Budapesttől.  A Pesti-síkság, amely Fót tájékán hullámokat, homokbuckákat vet, a Somlyó és a csomádi Hátulsó-hegy között benyúlva pár négyzetkilométeres öbölben folytatódik a hegyek karéjában, visszaadhatatlan élményt nyújtva a Holdfény Egyesület lovasainak és tereplovaglóinak. Itt minden hétvégén lehetőség van akár egy egész napos tereplovaglásra is. Erről és más lovas kérdésekről kérdeztem Cserni Sándorné Edinát, az Egyesület vezetőjét és Bartalovics Teréz vezető edzőt.

kidsnews.hu: Hány lovatok van itt a lovardában?

Teréz: Ötvenegy lovunk van jelenleg.

Milyen lovassportok azok, amiket nálatok megtalálhatunk?

Alap, kezdő és haladó díjlovaglás. Póni és hobbi lovagoltatás, illetve a Póni Klub által szervezett díj és futószáras versenyeken részt is veszünk.

Szerintetek miért érdemes lovagolni? Miben más ez, mint a többi sportág?

Kívülről úgy tűnik, hogy a lovaglás során a lovas csak „ül” a lovon, és olyan egyszerű utasításokat ad a lónak, mint a gyí vagy a hóó.  Ezért a legtöbben azt gondolják, ez nem is sport. Pedig ennél nagyobbat nem is lehet tévedni. A lovaglás ennél sokkal többet nyújt, mint ahogy azt egy hétköznapi megfigyelő gondolná.

Az egyszerű élvezeten túl a fizikai megterhelés mellett fontos érzelmi hatásai is vannak.  A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a test tudatos koordinációját. A lovak irányítása testi, fizikai mozgást igényel, így a lovas tudatosan kell, hogy használja a testének minden rezdülését, mert valójában ezzel adsz utasítást a lónak, és nem a vezényszavakkal.

A lovaglás rengeteg izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. Az, hogy mindezt a természetben, és állattal való közös munka során tudod megtenni, az segít az érzelmi feltöltésben. Rengetegen járnak ki, hogy a suli, munka utáni feszültséget levezessék.

Rengetegszer merül fel a gyereklovaglás kapcsán, hogy pónin vagy lovon érdemes elkezdeni lovagolni?

Edina: Hát igen, ez itt is mindig kérdés. Persze a gyerekek szeretnek nagynak látszani, és nagyon nehéz őket meggyőzni a póniról. Ilyenkor általában a szülőknek magyarázzuk el, ahogy biciklit vagy cipőt is méretnek megfelelően vesznek, a ló kiválasztásánál is figyelembe kell venni a lovas méretét, fizikai adottságait.

Teréz: Igen, ez sokszor probléma, de gondoljunk bele, hogy egy 120-130 cm magas gyerek hogyan tudna kezelni egy 170-180 cm marmagas lovat. Képzeld el, hogy azt a lovat vezetned kell, csutakolnod, és akkor még nem is beszéltem arról, hogy a hátán ülve tudnia kell, hogy te vagy a főnök. Gondold végig, hogy mi a biztonságos. Szóval nem a póni vs. lovon érdemes-e tanulni az igazi kérdés, hanem hogy a lovas mekkora.

Mennyi idő alatt lehetsz jó lovas?

Teréz: A valódi lovas mindig tanul, soha nem tudja ezt a folyamatot befejezni, de néhány év alatt tudsz „lóbiztos” lovas lenni.

Lovasként az egyik legjobb élmény a tereplovaglás. Mikortól lehet terepre menni? Milyen tudás szükséges hozzá?

Teréz: Ha a lovas mind a három járásban biztosan tud ülni és van elég rutinja, akkor mehet, nincs korhoz kötve. Van 9-10 éves lovasunk, aki a családjával rendszeresen terepezik. A lényeg, hogy a ló terepen nagyobb léptekkel, feszesebb izommunkával, gyorsabban közlekedik. Mivel a ló menekülő állat, így kint feszültebb, ijedősebb és ingerlékenyebb. Ezt tudnod kell kezelned. Mindig problémát jelenthet neked lovasként egy autó, távoli motor hangja, vagy éppen egy felbukkanó sétáló kutya, bármi. Ha ezt tudod kezelni, mehetsz terepre. Azért ez nálunk egy-két év, mire jó szívvel ki merek engedni lovasokat terepre, kortól függetlenül.

Milyen állat a ló, tényleg harap?

Teréz: A lovak ösztönösen viselkednek, ahogy azt őseik is tennék. Ténylegesen nem tudjuk őket teljesen megszelídíteni, és nem tudjuk az ösztöneiket elvenni.  De a lovas képes egy idő után olvasni a jelekből. Mindenkinek, aki lovakkal foglalkozik, figyelembe kell vennie, hogy a ló nem egy sporteszköz, hanem sporttárs. Ez nagyon fontos! Ha ezt tudomásul veszed, nem lesz gondod velük.

Az itt lévő rengeteg ló és fajta közül melyik a személyes kedvencetek?

Teréz: Igen sokféle lovunk van, hiszen az Egyesületnek is rengeteg tagja van, így nekünk is figyelni kell arra, hogy bármilyen alkatú, korú, igényű lovas megtalálja nálunk a neki szükséges lovat. De a személyes kedvenc a lipicai lovak, ezek igen tanulékonyak, nagyon engedelmesek és jó munkakészségű lovak. Igaz, nem túl nagyméretűek, viszont ezt megjelenésük eleganciájával ellensúlyozzák.

Milyen egyéb lehetőség van a Holdfény Lovas Udvarban?

Edina: Az Egyesület rengeteg programmal várja tagjait és a hozzánk látogatókat. Iskolai szünetekben táborokat szervezünk, időről időre különböző hagyományőrző programokat szervezünk. Rendszeresen tartunk állatbemutatókat, íjász és lovasíjász edzéseket. Egyszóval rengeteg lehetőséget igyekszünk biztosítani mindenki számára.Forrás:

fotó: kidsnews.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved