Interjú Hais Dorkával – egy ezerarcú lánnyal


Tigirl (16éves) - 4 éve

Amikor először megláttam, az tűnt fel, hogy mennyire más lett, mint a filmben volt, mégis az a kis pajkos mosolya a régi. Nem gondoltam volna első ránézésre, hogy mennyire intelligens, mégis laza interjúalanyunk lesz. Aztán a riport során rájöttünk, hogy Hais Dorka majdnem mindenhez ért, és eddigi élete során szinte minden létező elfoglaltságot kipróbált már.

Akinek ezen bevezető után sem ugrik be, hogy mégis kicsoda Hais Dorka, akkor röviden annyi: a Mindenki című, Oscar-díjas film egyik főszereplője, gyerekszínész, műugró-bajnok, kaszkadőr, ráadásul most a Cartoon Network „Aki ver, az nem haver” nevű kampány egyik arca és a kampány kisfilmjeit szinkronizáló színész. Erről a kezdeményezésről beszélgettünk most a „színésznővel”.

Kidsnews: Először is úgy tudjuk, hogy jóban vagy Gáspárfalvi Dorkával (a Mindenki másik főszereplőjével). Ez tényleg így van?

Dorka: Igen, mi már a film előtt is barátok voltunk, mert a kaszkadőr suliban már 3 évvel a film előtt összeismerkedtünk. Együtt jártunk castingokra, és amikor hallottunk a Mindenkiről, felkeltette az érdeklődésünket, így elmentünk a válogatóra. Még mondtuk is, hogy „milyen vicces lenne, ha pont mi kapnánk a két főszerepet”, és végül így lett. Amikor kiválasztottak minket, mi nem tudtuk, hogy ki lesz a másik szereplő, csak az első megbeszélésen találkoztunk. Mondta a rendező, hogy „Jól van gyerekek, mutatkozzatok be egymásnak, ismerkedjetek össze!”, mi meg jót nevettünk, és közöltük Kristóffal, hogy mi már tulajdonképpen három éve ismerjük egymást.

Mondtad, hogy Dorkával a kaszkadőr iskolában ismerkedtetek meg. De mégis honnan jött ez a kaszkadőr ötlet?

Én már a Mindenki előtt is dolgoztam gyermekszínészként, és gondoltam jól jönne egy kaszkadőr vizsga, hogy az olyan szerepeket is el tudjam vállalni, amiket kaszkadőr szokott alakítani.

Miért pont a színészetet választottad?

Anyukám egyik ismerőse nagyon érdekelt ebben a szakmában, és ő mondta még régebben, hogy nagyon jó arcom lenne a színészethez, mostanság keresik a szeplős lányokat. Így elmentem egy castingra. Bár az elején nagyon rosszul sikerültek, mert mindig elbújtam apukám mögé, de ahogy nőttem, megértettem, hogy mit szeretnének tőlem a felnőttek, és egyre jobban belejöttem a színészkedésbe. Amikor megkértek, hogy játsszak el egy a jelenetet, mindig beleképzeltem magam a helyzetbe, és egy idő után nagyon jól ment, egyre több szerepet kaptam és a végén belekerültem ebbe a bázisba, a színészek mindennapjaiba.

Hogy élted meg a Mindenki forgatását? Szeretted, vagy voltak benne negatív dolgok?

Nem nagyon volt benne rossz, annyi, hogy az őszi szünetemet teljesen elvette, de nagyon élveztem a forgatást. Másfél hétig tartott összesen, de ez idő alatt úgy összeszokott a stáb, a kórus, a gyerekek, hogy igazából nem akartuk abbahagyni. Amikor végeztünk a filmmel, mindenki nagyon szomorú volt, a kórusból néhány gyerek sírt is.

Hogy fogadtad az Oscar jelölést?

Igazából, amikor bekerültünk az első tízbe, akkor nem volt semmi különös érzésem, mert oké, nagy hír, felkapták, de ez még nem jelent semmit. Kijelöltek egy napot, amikor közzé tették, hogy kik kerültek be az első ötbe, mert aki bent van, az mehetett a díjátadóra. Na, Dorkával akkor kezdtünk izgulni. Aztán pont rossz napom volt, mindenkivel összevesztem abban az időszakban, és anyával ültünk egy cukrászdában, amikor az egyik barátnője hívott, hogy most látta Facebookon, hogy bent vagyunk a top 5-ben.

Hogy befolyásolja a mindennapjaidat, hogy Te “Oscar-díjas” színésznő vagy?

Most már semennyire. Nyilván elég sokszor nem tudok suliba menni, mert hívnak interjúzni, forgatni, meg felismernek az utcán, de a baráti körömben szerencsére semmi sem változott az Oscar-tól.

Említetted az „Aki ver, az nem haver” kampány egyik videójában, hogy Te iskolát váltottál, mert kiközösítettek a lányok. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy eljársz forgatásokra, igazi színész vagy.  Az iskolaváltás után rendeződött a kapcsolatod az új lányokkal?

Nem tudom, mi volt a kiváltó ok, mert 4.-ben ők voltak a legjobb barátaim, de ötödik osztályban az első nap úgy jöttek be, hogy felnőttnek képzelték magukat, magassarkúban jártak és sminkeltek. Én pedig olyan maradtam, mint amilyen eddig is voltam, tehát reggel vizes hajjal épp, hogy beestem a reggeli edzésről, nem érdekelt a divat, és hirtelen más lettem, mint ők, ezért kiközösítettek. Valószínűleg a féltékenység bujkált bennük. Szekáltak, nem hagytak békén. Addig csinálták ezt, amíg meg nem elégeltem és iskolát nem váltottam, azonban teljesen megfosztottak a személyiségemtől. Az új suliban ezért nagyon visszahúzódó voltam, egyáltalán nem olyan, mint egyébként. Viszont itt mindenki egyből jó fej volt velem és pillanatok alatt visszanyertem a régi önmagam. Ezek után nagyon felszabadult lettem az iskolában is; azóta is nagyon jó az osztályom.

Az új iskolában tudták, hogy Te híres színésznő vagy?

Először nem akarták elhinni. Meséltem nekik a szerepeimről, de nem akarták komolyan venni. Végül utánanéztek a neten, és akkor már tényleg elhitték. Kicsit furcsállták, de egy idő után megszokták, hogy néha eltűnök egy-két hétig, bár az Oscar után még két hónapig nem mentem suliba.

Beszéljünk kicsit a sportról is. Hallottuk, hogy műugrassz, és nagyon szereted. Valóban így van?

Igen, nagyon imádom. Két és fél éve csinálom, de előtte szertornáztam és úsztam, a műugrás meg gyakorlatilag a kettő keveréke, így kicsit könnyebb volt megtanulnom.

És műugrás vagy színészet?

Hosszú távon egyik se, viszont ha most kellene válaszolni, akkor mindkettő.

És ha hosszútávon egyik sem, akkor mi szeretnél lenni felnőttként?

Először is, semmiképpen nem szeretnék színész lenni, mert nagyon nem állandó szakma, nem lehet kiszámítani. Van olyan hét, amikor négy-öt forgatásra is kell mennem, de van olyan is, hogy egy hónapig nincs szerep. Most nem zavar ez a dolog, de felnőttként valószínűleg zavarni fog. A műugrás pedig sport, abból nem biztos, hogy meg lehet élni, mert csak a legjobbak maradnak fent. Én szeretnék egy biztos pontot az életembe, és amellett még csinálhatok hobbiból pár dolgot. Szakmának pedig az orvoslást gondoltam, valószínűleg fogorvos leszek.

Miért az pont extrém sportokat szereted?

Igazából engem mindig is vonzott a magasság, a gyorsaság és a „veszély”, szeretem „veszélybe sodorni magam”. A műugrás és a kaszkadőrködés pont nekem való. J

És ezek mellett mennyire érzed magad „csajosnak”?

Nem tudom. Valójában sokkal több fiú barátom van, és soha sem voltam (és nem is leszek) olyan pláza-cica típus, de szerintem ez nem baj. Én így érzem jól magam a bőrömben. A másik Dorka szerintem már csajosabb. Például ő a Táncképzőbe járt, és foglalkozik a hajával. (Gáspárfalvi Dorka haja: öt éves kora óta növeszti a haját, mert addig is nagyon hosszú volt, de a bátyja levágta neki nagyon rövidre, azóta vissza akarja állítani a hosszúságát.)

A kampány videóiban említett feltételeknek megfelel a Ti barátságotok?

Szerintem igen. Mi nagyon jó barátságban vagyunk Dorkával és bármikor számíthatunk a másikra. Maximálisan megbízunk egymásban.

Miért tartod fontosnak, hogy beszélj a bántalmazásról a gyerekeknek?

Azért, hogy tudják, hogy nincsenek egyedül, hisz én is átestem egy ilyen folyamaton. Szerintem fontos, hogy lássák a gyerekek, hogy van megoldás, még akkor is, ha ők maguk nem tudják megfékezni a bántalmazót. Fontos, hogy lássák, hogy vannak, akik tudnak segíteni, mert a szülői- vagy a tanári beavatkozás néha nem elég, vagy nem jó megoldás. Lehetne kicsit több embert meghallgatni, és átgondolni a véleményüket, ötleteiket ezzel kapcsolatban.

Szerinted miért van ez a bántalmazás?

Nehéz elfogadni, ha valaki más, vagy esetleg jobb, mint ő. Nagyon nehéz az ilyenbe belenyugodni, és nagyon sokan vannak, akik könnyebben elintézik ezt, és ezért csúfolják, kiközösítik, bántják a másikat. Mondjuk az én osztályom nagyon jó, most mindig kiállunk egymásért, nem engedjük, hogy bántsák egymást a többiek. Volt erre példa, hogy egy valaki szét akart húzni, de mi közösen „megneveltük”, és akkor belátta, hogy ez nem fog menni, így abba hagyta. Hiába, az igazán jó közösséget nem lehet elrontani.

 

Az interjú elkészítésében Ms. Úszósapka volt a segítségemre

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.2017 Kidsnews | All rights reserved