JOSS STIRLING – LÉLEKTÁRSAK


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

„Néha fáj a kendőzetlen igazság, de jobbat tesz, mint egy fátyolos hazugság”

 

Julia Golding, művészi álnevén Joss Stirling első Lélektársak-kötetét 2010-ben adták ki Angliában Sky címmel. A történet során Sky Bright, a félénk főhősnőnk Londonból Coloradoba költözve találja meg lélektársát, Zed Benedictet.

Hogy mit is takar tulajdonképpen a lélektárs kifejezés? Nos, azt hiszem a legjobb, ha mindent az elejéről kezdünk: Savantnak lenni különleges, és bonyolult is egyben. A realisztikus világunkban is léteznek ugyan a „savant” jelző alatt élő emberek, ellenben írónőnk fejéből olyan emberek, ideák pattantak ki, akik magukat savantnak nevezik, de nem ’csak’ ép ésszel felfogható, szupermatematikai és hasonló létező, de átlagember agyával nem fokozható képességekkel, hanem ezeknél sokkal, de sokkal kacifántosabb és felfoghatatlanabb képességekkel rendelkeznek. Ez most így nagyon jól hangzik, de a savantoknak a gyengepontjuk az imént említett lélektárs-dilemma. Amikor egy savant a világ bármely pontján megfogan, vele egy időben egy másik savant is elindul kezdetleges élete kezdetleges útján. Őket nevezzük lélektársaknak. A szó már önmagában elmondja, hogy ez az egész lélektárs-dolog tényleg komoly, hiszen egy savant csak a lélektársával élhet teljes életet a történet szerint. Az egy más dolog, hogy szerintem mindenki maga dönti el, mit nevez teljesnek. Helen Keller például elmondása szerint teljes életet élt siketen, vakon és némán. Csak hogy legyen egy kézzelfogható példa. Mindenesetre egy savant fő küldetése az Élettől, hogy megtalálja tökéletes párját, akivel aztán leélheti élete éveit. Ellenben ez a személy lehet bárhol a világon. Hangsúlyozom: bárhol.

 

A Benedict család a savantok tortáján a hab.

Karla és Saul 7 Benedict-fiúnak adott életet, akik nem csak kiváló savantok, hanem a kinézetükkel, kisugárzásukkal is pozitívan hatnak környezetükre. Ezt most értsük úgy, hogy mindegyik srác egytől egyig bármelyik tinilány álma lehetne. A sorozat kötetei a Benedict-fiúk lélektárs-keresési kalandjaira épülnek, de közben becsusszan egy-két plusz szereplő, akik így vagy úgy, de teljessé teszik a történetet.

Egy kicsit térjünk vissza a könyvek eredeti mondanivalójához: találd meg azt az embert, akiről azt mondja a savant-hálózat ősi törvénye, hogy vele teljes lehetsz. Vajon miért hiszed el rögtön, hogy a lélektársaddal teljes életet tudsz élni? Miért van az, hogy végül a lélektársak tényleg tűzön-vízen át küzdenek egymásért, aztán pedig hatalmas egyetértésbe élik le kijelölt életüket, úgy, ahogy ezt előre megmondták? Képzeld el a tudatot, hogy valahol a világban él egy olyan ember, akiről azt mondják, kiegészít téged, és csak és kizárólag vele fogsz tudni teljes életet élni. Ha valóban elgondolkodunk, észrevesszük, hogy ha kimondva nincs is, ez egy nagy átverés, pontosabban ezt a durva szót félretéve placebo. Elhiszed, mert azt mondják, ezért úgy állsz hozzá a dolgokhoz, mintha biztos lenne, hogy boldog leszel benne. A tudat, hogy vele lehetsz teljes, teszi a két embert egymásévá. A tudat, ami miatt küzdened kell azért az emberért, akit nem is ismersz, aki lehet, hogy Afganisztánban börtöntöltelék, görög pap, vagy a szomszéd házaspár eltitkolt gyermeke. Hogy ha a keresésnek vége, de kiderül hogy egy nagyon unalmas, vagy éppen egy módfelett idegesítő személyről van szó, akkor is elfogadják egymást. A tudat miatt, hogy ők egymásnak vannak teremtve. A tudat miatt, amit gyakorlatban a képességeik igazoltak, elméletben pedig semmi, mégis működik…

„Néha annyira hinni akarsz valamiben, hogy magadat is meggyőzöd arról, igaz.”

Cookie O’Gorman

munkámat ezúttal Száler-Jurida Lilla segítette2017 Kidsnews | All rights reserved