jövőkép


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

Nem véletlenül került ebbe a rovatba ez a cikk. Első kézből tanúsíthatom, hogy a pályaválasztás és a jövőkép egy agyrém, hacsak nem tartozol abba az 5%-ba aki már kiskorától tudja, hogy orvos vagy épp ügyvéd akar lenni.

A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban az, hogy nem kapunk megfelelő tájékoztatást a jövőről és a továbbtanulásról. Manapság az ember nem csak pár fajta egyetem és szak közül válogathat, hiszen több száz lehetőségünk van, csak időben kell tudni mindenről. Nagyon sok egyetemen a legtöbb szakhoz kell legalább egy emelt szintű érettségi az általuk meghatározott listából (kivéve orvosi, ott kettő emelt kell biosz vagy kémia vagy fizika tantárgyak közül).

A diákoknak már tizedik végén tisztában kell lenniük, hogy mi az, ami felé szeretnének orientálódni, vagy mi az a tantárgy, amiből egy esetleges emelt érettségi jól sikerülhet, hisz tizenegyediktől már az adott tantárgyat fakultációként tanulniuk kéne. És sajnos a legtöbben tizedikben még azt sem tudják, hogy akarnak e tovább tanulni arról nem is beszélve, hogy a rendszer működését sem ismerik. Én le voltam szidva tanáraim által, mikor tizedikben elmentem suliból Edukációra azzal a felkiáltással, hogy “ráérek még”. Nem.

Persze nem arról van szó, hogy valaki 15-16 évesen már tudja, hogy ő biomérnök akar lenni. De legalább annyinak érdemes utána nézni, hogy mi az ami esetleg érdekelhetne minket. Ha valaki mérnök szeretne lenni, akkor nem biológia faktot érdemes felvenni, hanem matekot.

Akinek semmi elképzelése nincs, hogy mit csinálna szívesen, annak olyan tanáccsal szolgálhatok – a tekintve, hogy én is voltam ilyen gödörben – gondolkozzon azon, hogy mi az, amit élete végéig képes lenne csinálni. Persze egy egyetemi végzettség nem jelenti azt, hogy abban is kell elhelyezkedünk később, de aki nem szereti a matekot az ne menjen pénzügy és számvitelre, aki nem szereti az embereket az ne menjen pszichológusnak.

A felvi.hu-n tájékozódhatunk az egyetemek előző évi ponthatárairól és a különböző szakokhoz meghatározott érettségi követelményekről.

Bár úgy van beállítva az egész érettségi és egyetem, mintha az életünk függne tőle, de ez nem így van. És bár fontos döntést kell meghoznunk, ha időben nézelődni kezdünk és felkészültek vagyunk akkor semmi baj nem lesz.

Manapság hatalmas nyomás van rajtunk érettségizőkön, hogy a megfelelő pontszám elérésével felvételt nyerjünk egy egyetemre, holott rengeteg fölösleges “tudást” próbálnak majd átadni nekünk. Az sem biztos, hogy a leendő választott egyetemi szakunkat szeretni fogjuk. Nem szabad, hogy olyannal töltsük az időnk, amit utálunk. Olyat tanuljunk amit szeretünk, amiben jól érezzük magunkat, esetleg amihez van tehetségünk. Csak mert anyu azt mondta, ne menjünk mérnöknek, ha nem szeretjük. Ne hagyjuk, hogy mások befolyásoljanak. Ebben a kérdésben csakis mi számítunk.Forrás:

kép: i.ytimg.com

2017 Kidsnews | All rights reserved