Karate csak az számít, mennyit tudsz, és semmi más.


Matuz Ágnes (16éves) - 4 éve

Ha valaki azt mondja, karate, rögtön Bruce Lee-t képzeljük el, ahogy mindenkit laposra ver. De vajon tényleg erről van szó?

A karate egy szabadkezes japán harcművészet. A szó fordítása: üres kéz, sportként a jelentése pedig olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatét űzők a saját testrészeiket, de legjellemzőbben a végtagjaikat használják fegyverként. A karate do jelentése: Kara – üres, Te – kéz, Do – út, tehát üres kéz útja. Lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat.

A modern karate megalapítója Funakoshi Gichin. A karate már a mester élete során „szétvált” több ágra, és így új stílusok jöttek létre. A karate elődje a vadzsramusti volt, melyet a hatodik században Bodhidharma buddhista szerzetes „vitt” Indiából Kínába. Ebből alakult ki a saolin kung fu, mely később újra és újra átalakult. Napjainkban több karate ágat is megkülönböztetünk: Shotokan (Sotokan), Goju-ryu (Godzsu-riu), Sitó-rjú|Shito-ryu (Sito-riu), Wado-ryu (Vado-riu), Kjokusin.

Ezekről és sok másról is kérdeztem Nagy Nórát, aki hat éve karatézik versenyszerűen. A hatodikos tanuló az Újbuda Kyokushin Karate Egyesületben (BHMSE) versenyzik. Elmondása szerint „a karate mindenkinek mást jelent. Van, akinek önbizalmat ad, előfordul olyan, akinek önkontrollt tanít. Másoknak – mint például nekem – biztonságérzetet ad, de valójában ez az egész egy életforma. A karaténak van egy bizonyos hangulata, keveredik a régi az újjal, a vadság a lágysággal. Aki látott már rutinos küzdőket, az tudja, mindenkinek más a stílusa”. Tehát a karate nem csak egyszerű harc, hanem művészet is.

A karaténak három főbb része van: a „kihon”, a „kata” és a „kumite”.

A kumite, azaz küzdelem természetesen nem vérre megy. Fejre nem lehet ütni, csak rúgni, és azt sem szemből. A küzdők viselnek fejvédőt, a gyerekeknél pedig fej- és lábszárvédőt és úgynevezett testpajzsot. A gyerekeknél a harc hat találatig tart, a felnőtteknél KO-ig vagy két – nehezen megszerezhető – pontig.

A kata nem más, mint formagyakorlat. Ez egy előre megkoreografált technika sorozat, ebből is vannak nehezebbek és könnyebbek. A különböző versenyeken az emberek katában és kumitéban mérhetik össze tudásukat.

A kihon főleg az övvizsgákon fontos. Ez az egyszerű technikákat, pl. ütéseket, rúgásokat takarja különböző alapállásokban. Minél magasabb övre vizsgázik valaki, annál nehezebb technikákat és kombinációkat kell tudnia. Az övvizsgán a vizsgázónak még meg kell mutatni kata tudását és kumitéban való jártasságát.

Nóra inkább a katát szereti, ezért ebben versenyzik mindig, aminek meg is van a gyümölcse, hiszen remek eredményeket ér el, és nap mint nap érzi a rendszeres sport előnyeit is. A karate mindenkinek való, és bárki megtalálhatja benne azt, amit kedvel. Nóra úgy gondolja, egyáltalán nem hátrány, hogy lány. Szívesen ajánlja ezt a sportot bárkinek.

„Az egész Egyesületben a lányok majdnem ugyanannyian vannak, mint a fiúk. Nem is értem, miért lennének kevesebben. Egy lány legalább olyan kemény tud lenni, mint egy fiú, néha keményebb is. És az egészben talán ez a legjobb, amikor kiállsz a küzdőtérre,csak az számít, mennyit tudsz, és semmi más.”Forrás:

pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved