“Mert kezdet nincs, csak folytatás van.”-Kárpátaljai irodalom


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Kissé nehezemre esik egy nagydarab papírkupacot a kezembe venni és belemélyülni a soraiba. Az irodalom halott – gondoljuk sokan a XXI. században, ha pedig még Kárpátalját is párosítjuk vele, wááó. Szavak sincsenek.

Shrek Tímea Beregszászban született, 1989. augusztus 13-án. Az irodalom iránt egészen gyermekkora óta érdeklődik, mindig szívesen vett részt a tanulmányi vetélkedőkön és szavalóversenyeken, ahol kiemelkedő eredményeket ért el. Az írással komolyabban 2013 óta foglalkozik, mikor is meghívást kapott az Együtt című irodalmi-művészeti folyóirat évzáró gyűlésére. Itt találkozott Vári Fábián Lászlóval. A beszélgetésre elvitte magával az egyik novelláját, amit László ott elolvasott. Megkérte Timit, hogy küldje el neki e-mailben, és a januári számban meg is jelent. Az ott jelenlévő fiatal alkotókkal úgy döntöttek, hogy gyakrabban találkozniuk kellene, így megbeszéltek egy gyűlést januárra. Már akkor tudták, hogy szükségük van egymásra, és egy olyan helyre, ahol az irodalommal, és a műveikkel foglalkozhatnak. Májusban egyöntetűen szavaztak a nevükről: Kovács Vilmos Irodalmi Társaság. Év végén pedig elindították a hivatalos bejegyzés folyamatát. Azóta államilag elismert szervezetként működnek.

Számodra mi az irodalom?

Mindig szerettem olvasni. Olyankor valamiféle új világba csöppentem, ahol én lehettem a főhős. Gyerekkoromban a mesékkel tudtam azonosulni, később a krimi, a misztika és a mágikus realista témák ragadtak magukkal. Mára az irodalom az életem része.

Mi volt a legfőbb oka annak, hogy belevágtatok egy ilyen irodalmi kör megalakításába?

A kárpátaljai irodalmi életből hiányzott egy generáció. Ukrajna függetlenségének kikiáltásával megnyíltak a határok kapui, és aki tehette, mindenki elvándorolt. Kevesen maradtak itthon. Az idősebb generáció részéréről mindig is volt egyfajta tehetséggondozási program, ahová a fiatal szerzőket várták. Ennek eredményeképpen született meg a Szárnypróba című antológia, amely a fiatal alkotók összegyűjtött írásait tartalmazta. Társaságunk megalakulásának kezdetekor a szerzők is jelen voltak, ám mára többségük nem foglalkozik az irodalommal, vagy a határon túlra költözött.

2014-ben kilencen kezdtük, később voltunk tizenöten, jelenleg tizenkét fős a tagságunk. A gazdasági válságot mi is megéreztük, társaságunk tagjai külföldre utaztak a megélhetés céljából.

Bemutatnád a tagokat?

A www.kvit.hu oldalán mindenki tájékozódhat a tagokról és az aktuális eseményekről, rendezvényekről. Ajánlom az olvasóknak, hogy keressék fel a honlapot. Itt bőven talál információt.

Mit jelent Kárpátalján egy irodalmi társaságot működtetni?

Jelenleg Kárpátalján bármit is működtetni nehéz. Minden tagunk dolgozik, így néha a műhelymunkák és a rendezvények időpontját többször is összeegyeztetnünk kell. Nagy támogatást nyújt számunkra a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, ami székhelyet és helyszínt minden esetben biztosít számunkra. Két évig önköltségen működtünk, és jelenleg a KMMI támogatásán kívül csak az anyaországi pályázatokra számíthatunk.

Milyen rendezvényeket szoktatok szervezni?

Rendezvényeink irodalmi jellegűek. Író-olvasó találkozók, megemlékezések, műhelymunkák, fesztiválon való részvételek és videó versmondó versenyt is van a hátunk mögött. Ezen kívül foglalkozunk tehetséggondozással is, várjuk a bátor jelentkezőket, akiknek az asztalfiókjában lapulnak a talán kitűnő írások.

Az idei évben milyen programok lesznek még?

Ez az év volt a legzsúfoltabb számunkra. Minden hónapban volt rendezvényünk, vagy műhelymunkánk. Tagjaink aktívan részt vesznek a határon túli irodalmi szervezetek munkájában, irodalmi fesztiváljain és alkotótáboraiban. Ezeknek a mintájára idén mi is megrendezzük az I. Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napokat. Egy olyan rendezvénysorozatot, amilyenre még nem volt példa Kárpátalján. Tudjuk, hogy nehéz fába vágtuk a fejszénket, de bízunk benne, hogy az irodalmi élet fellendítése és az olvasótábor kialakítása sikeres lesz. A támogatást a Bethlen Gábor Alap és a KMMI nyújtotta hozzá, ezen kívül rengeteg felajánlás érkezett, amit itt szeretnék mindenkinek megköszönni. Az esemény programja a napokban megtekinthető lesz A Kovács Vilmos Irodalmi Társaság Facebook-oldalán, valamint a honlapon is. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Mi az, ami ösztönöz titeket?

Feladataink közé tartozik a tehetséggondozás, a hagyományőrzés, nemzeti értékeink ápolása, megőrzése, szűkebb pátriánk népi hagyományainak megőrzése, vidékünk irodalmi-, művészeti értékeinek őrzése.

Bátran mondhatom, hogy a magyarság és az anyanyelv megőrzése Kárpátalján.

 

“Mert kezdet nincs, csak folytatás van.”

Kovács Vilmos2017 Kidsnews | All rights reserved