Középszerű magyar foci


Brúnó (18éves) - 4 éve

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) október 17-én menesztette Bernd Storck szövetségi kapitányt, amiért a válogatott bukdácsolt a vb-selejtezőkön. A kapitány 2015 júliusa óta irányította a magyar-labdarúgó válogatottat.

Az előzmények

Az itteni karrierje kezdete nem indult egyszerűen, mivel elődje Dárdai Pál óriási közönségkedvenc volt, ezért mikor távozni kényszerült sokan nem tudták ezt feldolgozni. Storck folytatta a Dárdai által elkezdett munkát és egészen az Eb-pótselejtezőig vezette a nemzeti tizenegyet. A magyar szurkolók ekkor sem fogadták el őt igazi kapitányként. Erre még egy lapáttal rátett, amikor lecserélte az edzői stábot a saját stábjára, pár nappal a mindent eldöntő megmérettetés előtt, ahol eldőlt, hogy ki jut ki az Európa-bajnokságra.

Bernd Storcknak és segítőinek sikerült kivezetni a magyar válogatottat az Eb-re, miután a pótselejtezőn a norvégokat le tudtuk győzni, összesítésben 3-1-re. Ezután igazi sikereket ért el a csapat. Bár a tornán a legjobb 16 között kiestünk, a csoportból elsőként jutottunk tovább, valamint 2016 nyarán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos ranglistája szerint a világ legjobb 20 csapata között voltunk számon tartva. Magyar szurkolók tízezrei lepték el Budapest utcáit, az Eb idején a jó eredmények hatására.

Ezután a nyár után érthetően mindenki izgatottan várta, hogy mit fog hozni a világbajnoki selejtező. Ez a selejtezősorozat nem éppen úgy alakult, ahogy azt az emberek remélték, sőt…

Az első mérkőzést Feröer-szigetek ellen játszottuk, akik egy jóval alattunk jegyzett, félprofi labdarúgó-válogatott. Egyből az első összecsapásunkon egy 0-0-s döntetlent játszottunk, majd ezt az eredményt követte egy vereség Svájc ellen. Így két meccs után 1 ponttal álltunk a csoportunkban, ezután két kötelező győzelmet arattunk, majd jött a hidegzuhany. A következő mérkőzésen kikaptunk Portugáliától, később pedig Andorrától, aki még alacsonyabban jegyzett csapat, mint a feröeri. Utóbbi vereség kivívta a nép haragját és Bernd Storck távozását követelték. Storck lemondott, de Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ezt nem fogadta el, ezért a német szakember folytatta a munkát. A következő mérkőzésen sikerült legyőzni Lettországot, de Portugália itt is túl nagy falat volt. A selejtezőcsoportban két meccs maradt hátra, a Svájc és Feröer elleni visszavágó. Míg Svájctól kikaptunk 5-2-re, Feröer-szigetek csapatát sikerült kínkeserves 1-0 arányban felülmúlni. A csoportkör második fele megpecsételte Storck sorsát, a közönség változást követelt, az MLSZ pedig ezt meglépte.

A jelen

Miután közös megegyezéssel szerződést bontottak a felek, új kapitány után kellett nézni. Az idei utolsó két összecsapásra ideiglenesen Szélesi Zoltán, korábbi válogatott labdarúgó vette át a nemzeti csapat irányítását. Pár nappal később, Október 30-án hivatalossá vált, hogy 2018-tól Georges Leekens lesz az új szövetségi kapitány.

A Szélesi Zoltán által irányított gárda az utolsó két meccsén kikapott Luxemburgtól és megverte Costa Ricát. A luxemburgi vereség ugyanolyan kínosan érte a magyar futballt, mint az andorrai vereség, hiába nem Storck volt már a kapitány. Ezek után igazi meglepetés volt, hogy a világranglistán 22. Costa Ricát sikerült 1-0-ra megverni és méltóképpen búcsúztatni az évet.

De miért Storck a hibás?

Bernd Storck rengeteg hasznos dolgot tett a magyar labdarúgásért. Eleinte sportigazgatóként dolgozott, majd később emellé az állása mellé társult a kapitányi állás is. Mikor kinevezték a válogatott élére, próbált új rendszert, új taktikát hozni. Többek között neki köszönhető sok tehetség és Eb-hős, köztük Nagy Ádám vagy Kleinheisler László. Ez a két játékos meghatározó tagja volt a tavalyi sikercsapatnak. Az Eb végeztével igyekezett folytatni a munkát, több fiatal játékost építeni a rendszerbe, fejleszteni az utánpótlást, illetve ösztönözni az itthoni klubcsapatokat, hogy ők is minél több fiatal magyar tehetséget játszassanak. Nyilvánvalóan a fiatalítás egy több éves elképzelés, ami nem történik meg egyik napról a másikra. Láthatóan elindult egy folyamat, az U17-es csapatunk jól szerepelt a korosztályos Európa-bajnokságon. Több tehetség is felbukkant, közülük a legnagyobb Szoboszlai Dominik volt, akit Storck be is hívott az Andorra elleni visszavágó keretébe.

Többek között ez a döntés pecsételte meg a kapitány sorsát. Ha nem is Szoboszlai behívása, de a rosszkor időzített fiatalítás. Ezen a meccsen ráadásul a sérülések is bőven jelen voltak a csapatnál, kiesett Guzmics, Fiola, vagy éppen Gera. Ezeknek a kulcsjátékosoknak a helyére rutintalan fiatalok érkeztek, ami a fent említett fiatalítás szempontjából jó volt, de talán nem egyből a mélyvízbe kellett volna kerülniük.

A világranglistán egyre lejjebb kerültünk, Andorra után már az 57. helyen találtuk magunkat. A selejtezősorozat végére az volt a célkitűzés, hogy a csoportunkban a 3. helyet sikerüljön elérni, még akkor is, ha ezzel nem jutunk ki a 2018-as világbajnokságra. Bár ezt a célt sikerült a kínos andorrai vereség és a feröeri botlás ellenére is elérni, az emberek nem voltak megelégedve Storck munkájával. Azonban ha jobban belegondolunk talán nem is ő volt az igazi hibás.

A magyar labdarúgó-válogatott emberemlékezet óta nem volt kint rangos világversenyen, ami nem a szövetségi kapitányok hibája. Voltak itt világhírű edzők, mint például Lothar Matthäus, vagy éppen Ronald Koeman, akik szintén nem tudtak csodát tenni.

Ez a válogatott az esetek többségében a harmadik helyen végzett a csoportjában, ahogy ez tavaly is volt, csak az új szabály értelmében a harmadik helyezett is kijuthatott pótselejtezővel az Európa-bajnokságra. Mivel a Világbajnokságra ez a szabály már nem vonatkozik, ott hiába lettünk harmadikok a csoportunkban, nem tudunk részt venni a jövő évi tornán.

Tulajdonképpen elmondható, hogy Bernd Storck egy átlagos kapitány volt, de ez a kapitány idővel tudott volna tenni azért, hogy előrébb is tudjunk végezni a szokásos harmadik helynél.

Mi változott meg ennyi idő alatt?

Az Eb ideje alatt voltak a csapatnak olyan rutinos játékosai, mint például Király, Juhász, Gera vagy Dzsudzsák, akik tudtak lelket önteni a fiatalabbakba, de mivel két játékos közülük visszavonult a válogatottól és a helyükre újak érkeztek, ők már nem tudták úgy vinni a hátukon a csapatot, mint elődjeik. A csapatnál az Eb után mentális problémák léptek fel, már nem játszottak szívvel-lélekkel a játékosok, nem tudták azt a színvonalat nyújtani, mint előtte, ezen az állapoton pedig már valószínűleg nem sok edző tud segíteni.

Valószínűleg azonban túl nagyok az elvárások a játékosok és a csapat felé. Mindenkiben megmaradt az a válogatott, amelyik világverő csapat volt, de az már 60 éve volt. Azóta változtak az idők, már nincsenek olyan jó játékosaink, éppen ezért talán túl nagy elvárás lenne az, ha minden világversenyen ott akarnánk lenni lehet, hogy bele kell egy ideig abba törődni, hogy ennyire vagyunk képesek.

Mindenesetre az új szövetségi kapitány feladata az lesz, hogy kijussunk a 2020-as Eb-re. Georges Leekens szerint az az első lépés, hogy minél több játékos menjen külföldi csapatba játszani, akik pedig már külföldön vannak, azok pedig egy elit bajnokság topcsapatához kerüljenek.

 Forrás:

Kép. 1, 2, 3, 4, 5,

2017 Kidsnews | All rights reserved