Macskakiállításon jártunk


Shiwaeera (15éves) - 4 éve

Nekem eddig csak kutyám volt, de nagy “állatfan” lévén a macskákat is igen szeretem, de még így is fura volt ennyi macskával körülvéve nézelődni.

A macskák tenyésztése egyetlen célból indult és ez a szép megjelenés. Ezért a kiállítások nem csak az odalátogatók számára fontos esemény, hanem elsősorban a tenyésztőknek lényeges, hiszen itt győződhetnek meg róla, hogy az általuk tenyésztett kedvenc elsősorban külső, adott fajtára jellemző jegyei, jellegzetességei megfelelőek- e a nagyérdeműnek.

Az ilyen kiállításokon kapott díjakat, kitüntetéseket az ún. törzskönyvre írják fel, hogy igazolhassák, hogy az állat a fajtára jellemző tulajdonságokat milyen mértékben hordozza.

A sok cica között volt foltos, csíkos, egyszínű, többszínű, rövid szőrű, bunda nélküli, hosszú és egészen tompa orrú is. A rengeteg macskafajta közül elsőre megláttam a két kedvencemet. Az egyik a rövid szőrű orosz kék, a másik a hosszú szőrű, hatalmas maine coon.

Lévén, hogy soha nem tartottunk macskát, nem igazán ismerem őket, de erre az ott lévő gazdik, tenyésztők jól fel vannak készülve, ha kérdezel tőlük valamit a saját/adott macskafajról, szinte mindenre tudják a választ.

Ha esetleg állatot szeretnél tartani és a macskára esik a választásod, várd meg és menj el a következő ilyen jellegű kiállításra, hogy egy igazán hozzád illő fajt/példányt tudj magadnak választani. Ha pedig mégsem a cica mellett döntenél, hanem egy másik kisebb mozgékonyságú állatot szeretnél, a kiállításon láthatsz akár nyulakat, vadászgörényt és afrikai fehér hasú törpe sünt is.

Egyébként az első macskakiállítást 1871-ben, Londonban rendezték meg és siker óriásinak bizonyult. A közönség és a tenyésztők számára is egyértelmű volt, hogy az ilyen jellegű eseményeken könnyű megfelelő párt találni a sok ritka cicamica számára, így napjainkban számtalan lehetőséged van kilátogatni macskakiállításokra.

 2017 Kidsnews | All rights reserved