Márton napján libát illik enni


kidsnews (127éves) - 4 éve

A babona szerint, ha valaki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog. És ha ez nem lenne elég: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” tartja még a népi bölcsesség. A hiedelem szerint viszont, ha jó az idő Márton napján, nagyon hideg lesz a tél.

Szent Márton napjainkban Szombathelyként ismert város környékén született a feljegyzések szerint 317 körül. Márton egy római katona fia, (egyébként a koldusok és katonák védőszentje), már 12 éves korában megértette, hogy hite olyan mély, amely alapján életét Istennek és az emberek megsegítésének kell szentelnie. Ennek ellenére apja kívánságára a légió katonájaként szolgált egy darabig. 

A legenda szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak. Nem sokkal ezután Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett. Késöbb a Loire menti Tours püspökévé választották.

A legenda szerint Márton a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így “kénytelen volt” a megbizatást elvállalni. Úgy tudni meggyőző, hiteles, jótékony püspök volt. Időszámításunk után 397-ben ezen a napon hunyt el. Halála után nem sokkal szentté is avatták.

November 11. körül a gyerekek általában lampionos felvonulásokkal emlékeznek rá.

A hagyomány eredete, igen egyszerű. Novemberben hamar sötétedik, és régen nem voltak utcai lámpások, ezért az hívők fáklyával, és lámpással a kezükben mentek az esti misére, erre emlékezünk ma is a lámpás felvonulásokkal.

A Márton-napi libatorról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkori feljegyzés alapján tudjuk, hogy a Márton napi libavacsora nem a püspököt eláruló madarakkal függött össze, hanem azzal, hogy ez a nap hozta a paraszti év végét, ilyenkor kapták meg évi bérüket a cselédek, és hozzá pluszként egy libát.  Hiszen a baromfiudvarban a szárnyasok nyáron felduzzadt mennyiségét ősszel (tél érkezése előtt) meg kellett tizedelniük.  Az, hogy miért ilyenkor nyitjuk a borainkat először sem véletlen egybeesés.  A szüretet követő időszak után épp erre az időszakra fejeződik be a must borrá alakulása. Szent Márton pontosan ezért sok borvidékeken az Újbor védőszentje is.

Na így került a csodás lámpás séta után az asztalunkra a libasült és mellé az úgynevezett Libás-bor, újbor vagy ahogy sok helyen hívják a Márton-bor, aminek még gyógyító hatást is tulajdonítottak a hagyományok szerint.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

képek: Wikimedia Commons, pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved