Mert a PlayIT is tudja mi a jó – Trónok harca kavalkád


Poscher Dominik (21éves) - 4 éve

A sorozat, amelyről biztosan hallottál már barátaid, ismerőseid körében, ezúttal a november 18 és 19-i PlayIT-t fogja meghódítani a Hungexpón. Természetesen (bár eme szó láttán az ellenfanok bizonyára csak legyintenek a mondat elolvasása után) a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Trónok Harcáról van szó. Ha esetleg világi bűnt elkövetve mégsem találkoztál volna ezzel a címmel, s a mögötte rejlő tartalommal, akkor egy gyorstalpaló keretében most megismerkedhetsz vele, majd a gyónás után rögtön neki is láthatsz az első részek megtekintésének.

Félre értés ne essék, nyilván szó nincs az előzőkben olvasható erőszakos traktálásról, de ha oda vagy a fantasy világáért, akkor tényleg érdemes lenne szorosabbra fűznöd a viszonyt mind a könyvekkel, mind a sorozattal.  Ugyanis George R. R. Martin nem mindennapi képzelőerejének köszönhetjük a Tűz és jég dala című regénysorozat megszületését, amelyről aztán a HBO 2011-ben úgy gondolta, hogy akár a képernyőn is megállná a helyét.  Az ehhez hasonló ötletekért hálát lehet mondani.

Na de visszatérve a méltányoláshoz, nem mintha az bármikor is megszakadt volna, a sorozat nevéhez nem egy Emmy-, valamint Golden Globe díj fűződik. Többek között kiemelkedő forgatókönyv, legjobb drámai sorozat, kiemelkedő vizuális effektek, legjobb egykamerás vágás, kiemelkedő főcímdizájn, legjobb rendezés kategóriában is besöpörte már az első helyét a különböző díjátadókon, ami annak komplett, minden területen való tökéletességére ad megerősítést.

George R. R. Martin öt megírt és két, egyelőre befejezetlen regényből álló fantasysorozata olyan világot teremtett meg, melyben a karakterek magas száma, s azok eltérő jelleme lehetővé teszi a rajongók számára, hogy kedvenceket, és utált személyiségeket egyaránt válasszanak maguknak, olyanfajta érzelmet táplálva ezzel mindnyájuk irányába, melynek köszönhetően napjaink egyik legnagyobb kultuszával rendelkező sorozatává avanzsálódott a Trónok Harca.

Horvátország, Izland, Marokkó és Észak-írország töltik be a forgatási helyszínek szerepét. A pusztító forrósággal (Marokkó), kíméletlen faggyal (Izland), és a tengerpartok varázsával (Horvátország) rendszerint találkozhatunk.

No meg rengeteg, durvábbnál kíméletlenebb halálesettel, így ha esetleg az érzelmi labilisságodból fakadóan rosszul érintenének a kedvenc karaktereid sorozatos kimúlásai, valamint az artériás vérzés, és a levágott fejek látványa sem vonz túlzottan, akkor se habozz letölteni (vagyis DVD-n megvenni) az évadokat.

Utóbbiból eddig 7-et számlálhatunk, az utolsó, 8. pedig a rajongók nagy bánatára valószínűleg csak 2019-ben fog megjelenni. Lám, még egy ok arra, hogy pótold lemaradásod. Az eddigi 67 epizódból pedig biztosan akad majd minimum egy TOP 5-ös, de lehet inkább TOP 10-es listád, ami a kedvenc részeket illeti.

Egyébként, az első pár epizód relatíve eseménytelensége ne rettentsen el, hiszen az expozíció, vagyis a helyszínekkel, szereplőkkel, viszonyokkal való megismerkedés (ami viszont ugyancsak remek megvalósításnak örvend) mégsem mehet egyről a kettőre a számtalan karaktert és pompázatos „állomáshelyeket” felvonultató westerosi világ esetében. Az egyensúlyi helyzet felborulását a kor nagy házainak, legjelentősebb dinasztiáinak csatározása adja, mely a vastrónért folyik. Utóbbi birtokosa a király, aki a legnagyobb hatalmat magáénak tudva rendelkezik mindenről, miközben megszeretteti magát a néppel, vagy éppen kivívja annak haragját. Amennyiben a csatákat sem veted meg, akkor főleg jó helyen jársz, ugyanis a Trónok Harca új szintre emelte azok megjelenítését.

Mindezek fényében nem véletlen, hogy Közép-Kelet Európa legismertebb gamer rendezvényén egyre nagyobb teret kap a sorozat hazánkban is. Tavaly Gemma Whelan (Yara Greyjoy) és Daniel Portman (Podrick Payne) képviseltette magát a színészek közül, idén pedig Kristian Nairnra (Hodor) és Ellie Kendrickre (Meera Reed) vár ugyanez a sors. A két szereplő egy 1 órás beszélgetésen fog részt venni, aminek második felében a jelenlévők is kérdezhetnek tőlük.

A világon összesen 3 vastrón van, közülük egy az HBO közreműködésével megtalálható lesz a helyszínen, mellyel akár fotózkodhatsz is.

A Cosplayers of Ice and Fire- A Magyar Trónok harca Cosplay klub szintén megmutatja majd magát, olyan jelmezekbe öltözve, amelyekkel garantáltan odacsalogatják az arra járó fanokat.

Nem lehet elmenni szó nélkül a Trónok harcában felcsendülő dalok mellett sem, ugyanis azok nélkül kétségkívül veszítene varázsából a sorozat. A zeneszerző, Ramin Djawadi mindig meg tudja lepni a nézőket, olyan mesterműveket alkot, amelyek rengeteget dobnak a jelenteken. Rögtön a részek elején lévő intro tökéletesen ráhangolja az embert az előtte álló 50-60 percre.  A Sound of Thrones- Symphonic Live koncerten egy nagyzenekari előadás keretein belül élvezheted a leggyönyörűbb dallamok nyújtotta hidegrázást két és fél órán keresztül.

A PlayIT emellett megannyi más programmal is készült, mindenki megtalálhatja a számításait. Amennyiben pedig a Trónok harca álmaid sorozata, és jegyet váltottál a különböző eseményekre, akkor készülj, mert november 18 és 19-én el leszel kényeztetve élményekkel.

 Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved