A legbiztonságosabb rejtekhely a pénzednek a bank! Na de mi is a bank?


kidsnews (127éves) - 4 éve

Az a baj a pénzügyekkel, hogy olyan mint a politika vagy a foci, vagyis mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá, de erről nagyon nehéz meggyőződni. Az elmúlt két hónapban sok apró példán keresztül közelítettünk a valódi pénzügyekhez a kidsnews.hu zsebpénz rovatában.

Itt az idő, hogy elővegyünk komoly kérdéseket is, kezdjük mindjárt az elején. A bankok esetében a legtöbb ember azt gondolja, hogy tudja mi az, pedig ha megkérnéd, hogy pontosan mondja meg, sok ember bizony nem tudná megfogalmazni. Pedig a bankok napjaink elengedhetetlen részei. Így ahhoz, hogy okos, pénzügyeit felelősen kezelő emberként élj szükséges, hogy az alapfogalmakkal tisztában légy.

Szóval, amit mi egyszerűen banknak hívunk azok kereskedelmi bankok vagyis más néven üzleti bankok. Ha így kimondod a teljes nevüket például üzleti bankok, máris tisztán érthető, hogy a bank a bankiszolgáltatásokat üzleti célból, vagyis haszon, másnéven profit reményében végzik. Ha a másik megnevezést a kereskedelmi bank kifejezést vesszük górcső alá  az is hamar érthető lesz, hogy ezek a bankok kereskednek a pénzzel, amit náluk tartanak.

Vagyis a bankok „kereskednek” a pénzzel haszon reményében. Ugye milyen egyszerű?  Na jó, de hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

Bankok pénzgyűjtő tevékenységei voltaképpen a pénz betétbe helyezése, és ennek „kamatoztatása” a pénz tulajdonosa számára. Tehát a bankok összegyűjtik sok ember kisebb nagyobb megtakarítást, erre kamatot fizetnek a tulajdonosoknak ez lesz a betétesek haszna. Bankok az összegyűjtött pénzeket kezelik, vagyis hiteleket nyújtanak olyan emberek számára akik hitelképesek (bank vizsgálat alapján úgy látja, hogy tutira vissza fogja tudni fizetni a hitelt és a plusz kamatot a banknak),  de pénzszűkében vannak éppen az álmaik megvalósításához.

A betéteseknek kisebb kamatot ad, mint amit a hitelek nyújtásából a bank kér, vagyis a két kamat közti különbség lesz a bank haszna, amit kamatrésnek hívunk. – Az persze nem ilyen egyszerű, hogy az egész kamatrés a bankok haszna, mert ebből a banknak az összes költségét is ki kell fizetnie, de az egyszerűség kedvéért mi most nem foglalkozunk ezzel.

A bankok a betét kezelés és hitel kihelyezések mellett rengeteg szolgáltatást biztosítanak még az emberek számára, ilyen a bankkártyák, csekkek kibocsátása vagy a pénzkiadó automaták üzemeltetése. Értéktárgyak (pl arany, vagy értékes ékszerek) tárolása széfekben. Különböző pénzforgalmi szolgáltatások (ilyen az átutalások, pénzszállítás) előtakarékoskodási lehetőségek és a pénzügyi tanácsadás. Ezekért a szolgáltatásokért a bankokat szintén megilleti díj a szolgáltatást igénybe vevőktől.

Bankok vagy bankokhoz hasonló, kezdetleges működésű szolgáltatók már nagyon régóta részei az emberek pénzügyi kapcsolatainak. Kezdetekben pénzváltók, akik érméket cseréltek volt az alapszolgáltatás ( különböző égtájakról összesereglet kereskedők számára ez fontos szolgáltatás volt). Sőt megjelentek a betétek is már, hiszen a pénzváltók nemcsak váltottak hanem meg is őrizték az emberek pénzét és erről egy papíron ígéretet is tettek, hogy bármikor készek visszafizetni a náluk elhelyezett összeget. Ez a „fizetési ígéret” már tudta helyettesíteni a pénzt. A bank szó egyébként az olasz BANCA szóra és annak német eredetére vezethető, ami padot jelent, és ennek oka, hogy a kezdetekben a szolgáltatást végzők a szabadban padon nyújtották szolgáltatásaikat.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved