Milyen háziállat illik hozzám?


Tigirl (16éves) - 4 éve

Anyuuu, állatot akaroook!

A divatállatok kapcsán már szó volt arról, hogy gazdivá váláskor nagyon át kell gondolni, hogy milyen körülményeket tudnánk biztosítani kedvencünknek, és be tudnánk-e illeszteni az életünkbe.

Persze ez így most süket dumának hangzik, de tényleg nagyon megfontoltan kell dönteni a házi kedvencünkről, mert állatot egy életre választunk magunknak. Mármint az állat életére. Nem lehet olyat csinálni, hogy ha megunom, kivágom a kukába, mint egy pulcsit. Egy házi kedvencről egész életén át felelősen kell gondoskodni. Gondoljunk csak bele! Ha például az anyukánknak elege lenne belőlünk, akkor ő sem rakna ki minket az utcára, ehhez nincs joga. Akkor nekünk ugyanígy nincs jogunk kirakni a kutyánkat, macskánkat, bármilyen háziállatunkat az utcára.

Szóval mindig gondolkodjunk egy sort, mielőtt belecsapnánk a lecsóba! Mostani Dr. Vetonkba összegyűjtöttünk néhány tényt, ami bizonyos fajta állatokkal együtt jár:

Kutyák:

Sok-sok szabadtéri testmozgás: Ezt úgy oldja meg a gazdi, ahogy neki kényelmes, és jó. Sétáltatni, kutyafuttatóba vinni, iskolába íratni… Sokféle lehetőség van. Ám nem elég jól kifuttatni a kutyát, hanem rendszeresen tanítgatni is kell, így a későbbi együttélést is megkönnyítjük.

Rendszeres kapcsolat más kutyákkal: A kutyusok rendkívül szociális állatok, szükségük van egy kis társaságra.

Rengeteg szeretet: Ha kutyát választunk házi kedvencnek, akkor fontos tudni, hogy a kutya egyáltalán nem olyan, mint a macska. Egy kutyával viszonylag többet kell foglalkozni, mert nagyon nagy szüksége van a gazdija(i) szeretetére. Ebből adódóan viszonylag nagyobb kötöttséget is jelent a kutya-tartás, mert például nyaralni csak úgy lehet elmenni, hogy vagy elviszitek magatokkal kedvenceteket, vagy megkértek valakit, hogy vigyázzon rá napi 24 órában, vagy esetleg beadjátok egy kutya-hotelbe.

Fontos még tudni, hogy rengeteg kutyafajta van, mindegyik különböző jellemmel, tulajdonságokkal és igényekkel rendelkezik, ami még az egyedeken belül is változik. Ha már a kutya mellett voksoltatok, akkor azon belül még a fajtát is jól meg kell választani, aztán ha az is megvan, akkor nézzétek, ismerjétek meg a háziállat-jelöltötöket. Nagyon kell tudni, hogy mekkora mozgást illetve törődést igényel kedvencünk.

Macskák:

Mozgás: Van egy tévhit, hogy egy macskának nem akkora az igénye a testmozgásra, mint egy kutyának, csak a mozgást megoldják maguknak a kinti cicák. Azonban azok a macskák, akik bent élnek a lakásban, azoknak kell játék- és mozgáslehetőséget biztosítani kaparófával, macskajátékokkal, akárhogy. Ha ezt nem tudjátok megoldani, akkor azt is csinálhatjátok, hogy hámhoz szoktatjátok és már őt is lehet vinni sétálni.

Sok együttlét a gazdival: A cicáknak is nagy igényük van a szeretetre, simogatásra, amit ők bújással és dorombolással viszonozhatnak. Egyébként kutatások is kimutatták, hogy a macskadorombolás rezgése, illetve a kutya- és macskanyállal való érintkezés serkenti a gondolkodást. Egy másik tény, hogy a macsekok szeretik, hogy ha beszélünk hozzájuk, és előbb-utóbb reagálnak is rájuk (Ezt tapasztalatból mondom!).

Kisemlősök:

Közös élettér más bundás barátokkal: Az összes kisemlős, mint a tengerimalac, nyúl, degu… stb. szereti a társaságot (kivéve a hörcsögöt). Együtt érzik igazán jól magukat, tehát érdemes őket párban tartani (kivéve a hörcsögöt).

Megfelelő méretű ketrec: A kisemlősöknek nagy a mozgásigényük, de őket nem lehet sétáltatni. Azonban ezt lehet pótolni a megfelelő méretű terráriummal. Ráadásul, ha többen vannak, akkor még több helyre van szükségük, hogy ha éppen nem akarnak együtt játszani, akkor kicsit el tudjanak húzódni.

Megfelelő tartás: Nagyon utána kell járni, hogy hogyan kell tartani bizonyos fajtákat, mert ezek a kisemlősök nagyon érzékenyek. Fontos tudni, hogy kedvencünk milyen különleges bánásmódot igényel.

Madarak:

Mozgás, mozgás, és mozgás: Talán a kutyák mellett a madaraknak van a legnagyobb mozgásigénye. Ha úgy döntünk, hogy valamilyen madarat veszünk, akkor a lehető legnagyobb kalitkát vagy madárházat vásároljuk mellé, mert nagyon kell neki a hely a kisebb repülésekhez, mászókázáshoz. Persze az is lehet, hogy nincs olyan sok hely az állat számára, akkor viszont legalább napi egy órában engedni kell, hogy szabadon repkedjenek a lakásban, szobában. Emellett változatos játéklehetőségeket is kell nekik nyújtani, lehetőleg a gazdival.

Társaság: A felsorolt állatok közül valószínűleg a madaraknak van a legnagyobb szükségük egy társra, így ha madarat szeretnénk, akkor legalább kettő kis tollas jószággal kell számolnunk!

Halak:

Megfelelő környezet: A fentebbi állatok közül a halaknak van a legkevesebb igénye – gondolják sokan. Azonban a halaknak is fontos odafigyelni a megfelelő környezet biztosítására, mert nekik sem minden mindegy. Habár a legtöbben dísznek tartanak halat és akváriumot, mégse tolhatunk ki szerencsétlen állatokkal, hogy nem biztosítjuk nekik a szükséges dolgokat, hanem csak a „dizájn”-ra hajtunk. Például nem rakhatunk egy akváriumba egy sziámi harcoshalat és egy guppit, hogy azok szépen néznek ki együtt, mert annak csúnya vége lenne. Nagyon utána kell járni, hogy milyen fajtákat lehet összezárni! Az akváriummal kapcsolatban viszont tényleg nincs sok igény: annyi az egész, hogy nagy legyen, rendszeresen legyen tisztítva és esetleg legyenek benne vízi növények.

Néhány dolog viszont az összes kisállatra igaz: nagy felelősséggel járnak, és kell hozzájuk egy jó adag türelem is. Fontos, hogy hosszú távon is tudjuk majd fedezni házi kedvencünk ellátását, állatorvosi költségeit. Mindennek utána kell járni, hogy a lehető legszakszerűbben tudjunk gondoskodni az állatról.

Persze most egy kicsit negatív érzése támadhat az olvasónak, mert túl sok komoly, esetleg komplikált dolgot írtam le a bizonyos háziállatokról, viszont ha átgondoljuk a dolgokat, és megfontoltan cselekszünk, akkor egy kisállat életét tudjuk boldoggá tenni, a mienkről nem is beszélve.2017 Kidsnews | All rights reserved