MORE – „Making Our Reality Exceptional” Ingyen jutnál jó minőségű ruhákhoz, hogy közben a felesleges darabjaidat olyannak ajándékozod, aki még hasznát veheti?


kidsnews (127éves) - 4 éve

A címben is olvasható kifejezés egy jótékony akció, amit felsőoktatásban tanuló diákok szerveznek mások, fedél nélkül élők megsegítésére. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat akár ezen a héten is. Részletekért olvasd el a Bernhardt Lilivel készített interjút.

Hogyan kezdődött és mikor ez a szerveződés?

A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és magyar hallgatói vagyunk és ebben a félévben az Applied Social and Environmental Responsibility választható óra keretein belül valósítjuk meg a kezdeményezést. Az óra lényege, hogy különböző projekteket találunk ki és azokat megvalósítjuk. A mi csoportunk a Budapesten élő rászorulóknak szeretne segíteni különböző módokon. Ennek keretein belül csatlakoztunk már helyi szervezetekhez, ahol ételt szereztünk és osztottunk hétvégenként. Sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan tudnánk a fiatalokat belevonni egy ilyen eseménybe, mivel nem sok korunkbelit foglalkoztat a rászorulók helyzete. Ennek hatására maga a „clothes swap”egy ötlet börze során alakult ki, mivel úgy gondoltuk ezáltal a fiatalabb generációt is be tudjuk vonni a mozgalomba és ők is adakoznának, mert ez egy érdekesebb kezdeményezés a szimpla adományozással szemben.

Pontosan mit takar a Clothes swap! megnevezés?

A „clothes swap” magyarul ruhacserét jelent. Maga az esemény úgy fog kinézni, hogy a résztvevők hoznak olyan ruhákat, amiket már meguntak és nem hordanak, és elcserélhetik a többiek által hozott ruhákra. Az eseményre a belépéshez szükséges az alábbi tárgyak közül legalább egyet hozni: elcserélendő vagy adománynak szánt ruhák, 3 pár zokni, tartós élelmiszer vagy 400ft. Minden belépéshez szükséges bevételt odaadunk egy helyi szervezetnek, akik közvetlenül el tudják juttatni a rászorulóknak. Ezenkívül azokat a ruhákat, amiket nem cseréltek el a résztvevők, is adományozzuk.

A világon rengeteg helyen találkozni hozzátok hasonló beszerzési lehetőségekkel, sok nemzetközi lapban olvasni kis szabálykönyvet vagy jó tanácsokat arra, hogyan lehet egy -egy ilyen ruhacsere bulit megszervezni barátok között, illetve lehet olvasni több ezres rendezvényekről is. Nálatok mi a terv? Hova tart az ötlet?

Igazából egyetlen célunk van, hogy segítsünk a hajléktalanoknak. Egyre közeleg a tél, a fagyos idő és ezzel a kezdeményezéssel is szeretnénk segíteni abban, hogy a rászorulók könnyebben át tudják vészelni ezt az évszakot. Ezen próbálunk segíteni a meleg ruhákkal. Egy nagyon kicsi szerveződés vagyunk, de úgy érezzük, hogy akár ez a kevés is rengeteget segíthet, sokat változtathat. Mindenki megérdemli hogy ne éhezzen és ne fázzon. Maga a szerveződés nem csupán a mi csapatunkból áll. A mi csoportunk ételt oszt és ruhacserét szervez, viszont rajtunk kívül vannak egyéb kezdeményezések.

  Magyarországon rengeteg helyen találkozni turkálóval, miben más az amit ti csináltok ?

Ezen az eseményen nem pénzért vehetik meg az emberek a ruhákat, hanem elcserélhetik egymás között. A hangsúly mégsem magán a cserén van, hanem azon, hogy az esemény keretein belül adományozni lehet. Mint már említettem a megmaradt ruhákat odaadjuk egy helyi szervezetnek. Ezenkívül azok is adakozhatnak, akik nem akarnak a cserén részt venni. A csere november 3-án 17:00-19:00 és 4-én 13:00-17:00-ig tart a MILK CAFÉ-ban, és 11-én folytatódik a Közkincs Könyvtárban, de egész nap pénteken és szombaton is jöhet az, aki csak adományozni szeretne.

  Úgy gondolom abban azért egyediek vagytok, hogy a megmaradt ruhákat jótékonysági céllal ajánljatok fel, miért tartjátok ezt fontosnak?

A kezdeményezésünknek a lényege erre épül, hogy segíteni akarunk másoknak. Fontos, hogy itt nem csak a szórakozás a lényeg, hanem a rászorulók életébe hozhatunk egy pozitív változást. Reméljük, hogy ez a kezdeményezés másokat is arra ösztönöz, hogy embertársaira gondoljon!

  Hogyan működik, hogyan tud hozzá csatlakozni, akinek kedve lenne?

A szerveződéshez bárki csatlakozhat, akinek kedve van. A szerveződésünk neve MORE „Making Our Reality Exceptional” – facebookon megtalálhatóak vagyunk és a rászorulókat segítő projekten kívül szívesen látunk bárkit a többi projektünk megvalósításában!

A kezdeményezés Gossler Judit vezetésével, Clare Humphreys, Conor Buckley, Enikő Melke, Jona Kabashi, Kamila Zakirova, Lonci Tóbiás, Nido Ham, Sarkhan Abdillah, Valeria Ferreyros, Varsha Khangembam, Aashir Hussain Lili Bernhardt közreműködésével valósul meg.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved