Ne hagyd éhezni őket, meghálálják


D.Barbara (20éves) - 4 éve

 „A tél közeleg”- szól a Stark család leghíresebb idézete a Trónok harca című sorozatban. Ezt bizony mind nagyon jól tudjuk, hiszen évente láthatjuk a meleg szobánk ablakából, ahogy a levelek lehullnak, majd leesik az első puha hótakaró. Csakhogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik látják a tél közeledtét.

A lakóhelyed környékén telelő állatok, a világon élő összes társukkal egyetemben egyénileg készülnek a nyomasztó mínuszokra: tollazatuk, bundázatuk erősödik és kisebb zsírtömeget is felhalmoznak, viszont a túlélést jelentő táplálékot nem tudják összegyűjteni, ezért télen is keresgélnek. Ezt a keresgélést nagyban megnehezíti a földet fedő hótömeg, ugyanis elfedi az élelemforrásaikat, a ragadozók kistestű zsákmányállatit a föld alá űzi, valamint azt a kevés növényt, amely megmaradt teljes mértékben ehetetlenné változtatja.

Gyakorta találkozunk keresgélő madarakkal, ezek a fagyoskodó csöppségek nap mint nap  küzdenek a túlélésért, hogy aztán tavasszal új nemzedék születhessen. Őket a legkönnyebb ellátni a zord időben, ha lehetőségünk engedi, készítsünk egy madáretetőt a kertünkbe vagy a lakásunk erkélyére (a városban a madaraknak még nehezebb dolguk van), ezt az apróságot könnyen meghálálják, gyönyörködhetünk tollazatukban, vagy épp hallgathatjuk a megnyugtató csiripelésüket, ha megtetszik nekik a hely, akár oda is költöznek a kertünkbe, ami a fák egészségének is sokat kedvez, ugyanis megszabadítják őket a kártevőktől.

Amellett, hogy jóleső érzéssel tölt el minket az, ahogy nézhetjük falatozni ezeket a kis csodákat teremtményeket, egy nagyszerű emberi tulajdonságunkról is számot ad: az önzés és feltétel nélküli segítségnyújtásról.

Néhány tanács azoknak, akik elszánják magukat és belekezdenek a madáretetésbe:

1.

A madáretetőnk illeszkedjen a környezethez, ne legyen rémisztő hatású.

2.

A madáreleséget az első fagyok beálltával szórjuk bele és folyamatosan figyeljük, hogy sose álljon üresen.  A madáretetést legalább a fagyok tartós megszűnéséig folytassuk.

3.

Figyeljük meg, hogy milyen madarak fordulnak elő környékünkön, és hozzájuk igazítsuk a magokat.

4.

Ha találkozunk pintyfélékkel, akkor az eleséget szórjuk a földre hómentes területre, ugyanis ezek a madarak gyakrabban keresik az élelmet a földön ugrálva.

5.

NE adjunk a madaraknak sózott szalonnát, pékáru morzsákat, margarint és vajat, ezek károsíthatják a szervezetüket, és akár pusztulásukhoz is vezethet.

6.

Valamint tartsuk mindig tisztán az etetőt.

 2017 Kidsnews | All rights reserved