November 12. – Ezen a napon lett Sztálin a Szovjetunió teljhatalmú vezetője


kidsnews (127éves) - 4 éve

1927-ben ezen a napon Joszif Visszarionovics Sztálin lett a Szovjetunió teljhatalmú vezetője, miután Lev Trockijt kizárták a kommunista pártból.

Bár a világtörténelem legnagyobb jelentőségű vezetői közé tartozik, a hatalomvágya és könyörtelensége miatt megítélése nem is lehetne rosszabb, még a kommunista pártbeli utódai is elítélték. Elképesztő személyi kultuszt alakított ki, arcképét minden középületben el kellett helyezni, városokat neveztek el róla, lépten-nyomon szobrokat állítottak neki és felállva tapsolni kellett, amikor csak kimondták a nevét.

Uralma alatt minden ellenzéki mozgalmat betiltottak, tagjaikat üldözték majd kivégezték és nemcsak a Szovjetunióban hanem a második világháborúban általuk elfoglalt országokban is.

Nevéhez fűződik a világ legnagyobb megsemmisítőtábor-rendszerének, a Gulagnak a kiterjesztése. Kísérletet tett a bolsevista szovjetrendszer exportálására is, amely többek között Magyarország számára tragikus következményekkel, megszállással és az 1956-os forradalomba torkolló diktatúrával járt együtt.

Sztálin, Lenin és Kalinyin együtt az Orosz Kommunista Párt 8. kongresszusán, 1919-ben.

„Sztálin elvtárs mélyen alszik. Ne zavard őt, minket pedig ne zaklass”. Ezekkel a szavakkal hordta le a testőrség parancsnokát 1953. március 2-án hajnali 3 óra körül Lavrentyij Berija, a belügyért és az állambiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes, miután tájékoztatták, hogy Sztálinra négy órával korábban a földön elterülve, vizelettől átázott pizsamaalsóban, nyitott szemmel, de beszédképtelen állapotban találtak rá.

A földön fekvő, kevéssé szalonképes Sztálin láttán Berija és Georgij Malenkov anélkül távoztak a kuncevói dácsából, hogy orvost hívtak volna.

Berija pár évvel később bizalmasának úgy nyilatkozott „eltakarítottam őt az útból”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

képek: wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved