November 14. – Statáriális bíróság előtt Rákosi Mátyás


kidsnews (127éves) - 4 éve

1925-ben ezen a napon, kommunista tevékenysége miatt statáriális bíróság elé állították Rákosi Mátyást, Gőgös Ignácot, Hámán Katót és Vas Zoltánt.

Rákosi a tárgyaláson az utolsó szó okán az alábbiakat mondta:

„Utalnom kell arra, hogy a kommunista párt nem “csőcselék” és nem “népbolondítók gyülekezete”, akik a munkát kerülik és a népet becsapják – hanem az osztálytudatos munkásság pártja. Azt a hangot, melyet az ügyész úr megütött, a hatvanas évek óta nem használják már. A “fehér cár” meg a “vörös cár” frázisát hallottam már az ügyészi kihallgatásom alkalmával, de le kell szögezni itt is, hogy ilyen egyszerűen ma már nem lehet elintézni Oroszországot. Figyelmeztetem az ügyész urat és akiket illet, hogy elmúltak azok az idők, amikor a Szovjetuniót büntetlenül lehetett rágalmazni.”

Ezt követően a rögtönítélő bíróság az eljárás lefolytatását a rendes bíróság hatáskörébe utalta. Az ügy elsőrendű vádlottját, Rákosi Mátyást, lázadás vádjával végül nyolc és fél évi fegyházbüntetésre ítélték. Büntetése 1934. április 24-én letelt, de szabadulás helyett májusban ismét büntetőperbe fogták. Ebben az újabb perben a budapesti büntető törvényszék a kommün alatti tevékenységéért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte.

A Szegedi Csillagból 1940-ben azért szabadult mert lejárt az összbüntetésre megállapított 15 év büntetés (ezt az első pertől, 1925-től számították). Ezt követően1940. október 30-án egy államközi megállapodás értelmében Vas Zoltánnal együtt a Szovjetunióba távozhatott, ahol hősként ünnepelték. 1945-ben tért haza Magyarországra és hamar nagy politikai befolyása lett. Az ezt követő Rákosi-korszak Magyarország a II. Világháború és 1956 közötti történelmének gyakorlatilag az egészét lefedi.

Rákosi Mátyás 1947–1948 között került ténylegesen a hatalom csúcsára. Ekkor elkezdte alapjaiban átformálni, sztálini, szovjet mintára Magyarországot.

Megkezdődött a besúgórendszeren alapuló rendőrállam kiépítése, amelyet a totális terror, az Államvédelmi Hatóság kegyetlenkedései, a hatalom kénye-kedve szerinti koncepciós perek és az „osztályidegen elemek” táborokba deportálása, kivégzése jellemezte.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

népszava.hu

kép: fortepan.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved