November 15. – Megszületett Sir William Herschel német csillagász


kidsnews (127éves) - 4 éve

1738. november 15-én született Sir William Herschel német csillagász, akinek az Uranusz, a Titán, és az Oberon holdak valamint a Szaturnusz Mimast és Enceladust holdjainak felfedezést is köszönhetjük.

A csillagásznak mindezek mellett még távcsöveket készíteni is maradt ideje. Akkori csúcsminőségű eszközöket főleg hivatásos csillagász társai számára voltak hasznosak. Élete folyamán több mint 400 messzelátót készített, valamint felfedezte az infravörös sugárzást, mivel a távcsövek készítése közben egyre jobban zavarta, hogy a Nap sugarai erős, fényes nyalábba gyűlnek, és felmelegítik a műszert.

Herschel 1800-ban kezdetben homorú tükörrel vizsgálta a fény tulajdonságait, majd prizmával színekre bontva mérte hogyan melegszik fel a hőmérő az egyes színtartományokban. Megállapította a lila tartományban melegszik fel kevésbé, és a melegedés a vörös felé tartva erősödik. Sőt feljegyezte, hogy a hőhatás a színtartományból kilépve is erősödik, vagyis a Nap nemcsak fényt bocsát ki, hanem az emberi szem számára láthatatlan „hősugarakat” is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved