Novemberben Tóth Gabi énekesnő az osztályfőnök a sulikban.


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Ha beleállsz a balhéba, és ezzel párhuzamosan megpróbálod megérteni az okokat: azt, hogy mi visz rá egy embert arra, hogy téged bántani akarjon, akkor a tapasztalataim szerint a dolog egy idő után elül. Azzal, hogy kiállsz magadért, a támadási felületet szünteted meg” -állítja Gabi, akivel az „Aki ver, nem haver kampány” speciális osztályfőnöki óráján találkoztunk. Gabi őszintén beszélt az ott lévő fiatalokkal saját tapasztalatairól az internet arcnélküli világában. Többször jelezte, hogy bár ő maga is fontosnak érzi, hogy részt vegyen a modern világ lüktetésében, mégis létfontosságúnak gondolja a személyes kapcsolat semmihez sem fogható hangulatát, és ezt javasolja a fiataloknak is.

A Cartoon Network bántalmazás elleni és internetbiztonságról szóló kampánya, az Aki ver, az nem haver kampány az iskolai bántalmazás problémájára szeretné felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy mindenki számára elérhető a segítség!

kidsnews: Miért gondoltad azt, hogy pont ezt a témát vállalod fel, pont a gyerekek között lévő agresszivitás elleni küzdelem az, ami ellen te küzdeni szeretnél?

Tóth Gabi: Azért mert azt gondolom, hogy a társadalomban az alapoknál kell kezdeni a jóra való nevelést, ők egy tiszta lap és mi felnőttek írjuk tele hangokkal.  Így a mi, és az én fellelőségem is, hogy minél több felnövekvő fiatal számára mutassam meg a helyes utat.  Mai rohanó világunkban elfelejtjük a lényeget, hogy hogyan lehet egymás felé tisztelettel és szeretettel, elfogadással fordulni és így nem elvárható a gyerekektől, hogy a mostani bonyolult és szerteágazó, rengeteg félrevezető információt tartalmazó világunkat maguktól megértsék, és helyesen értelmezzék. Főleg akkor nem, amikor ez még sokszor nekünk felnőtt embereknek is problémát okoz.

Másik okom a hitelesség, ez nagyon fontos számomra. Csak olyan dolgok mellé tudok odaállni, amikben én hitelesnek érzem magam. Ebben a kampányban sajnos személyes tapasztalatokról tudok beszélni, én is megéltem fiatalként az egymásközötti bullyingot. Tapasztaltam milyen kirekesztettnek lenni. Azt gondolom, hogy sokszor a bántalmazás esetében mindegy, hogy te ezt most azért kapod, mert sikered van vagy éppen kudarcod, vagy azért mert a nővérednek sikere van. Valójában mindegy, mert miközben megéletem ezeket a konfliktusokat, szembesültem azzal, hogy ez nem rólam szól, nem arról, hogy ki vagy, illetve mit tettem vagy mit nem. Hanem arról, hogy az aki bánt, ő rosszul érzi magát a bőrében, és ez az az ok amiért bánt másokat. Ez a legfontosabb amiért vállaltam ezt a fontos feladatot, mert megéltem találtam rá megoldást, és ezt a tapasztalatot szeretném minél több fiatallal megosztani.

Szerinted mi a megoldás?  

Szerintem az egyik legfontosabb, hogy az együttérzésünkön túl, segítsük konkrét tanácsokkal a gyerekeket. Osszuk meg a tapasztalatainkat velük, hogy ebből ők is meríthessenek. Én két megoldást találtam eddig az ilyen helyzetek kezelésére, az egyik, hogy mindig megpróbálom megérteni a másik ember álláspontját, igyekszem beleélni magam a másik helyzetébe, és ezzel sokban segítem a köztünk lévő feszültség feloldását. A másik, hogy mindig igyekszem minden körülöttem lévő emberben megtalálni a pozitívumot és ennek hangot is adok. Szerintem mindenki számára szebb lesz egy nap, pillanat, ha kap pozitív visszajelzéseket. Ha reggel bemész a suliba és látod az osztálytársad, aki épp az új cipőjében pompázik, te pedig megdicséred, neki is és magadnak is szerzel néhány szívmelengető percet. Így mindkettőtöknek szebb lesz a napja. Ha ilyen életfilozófiával élsz, meglátod te is hogy előbb vagy utóbb mosolyra, mosoly lesz a válasz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig csak állok és mosolygok. Van, hogy kell konfrontálódni, és ha kell akkor állj ki magadért és az igazadért. Csak ezt ne egy dühödt vad harcnak gondold, hanem gondolkodó érző emberek vélemény különbségének. Egy olyan helyzetnek, ahol adunk egymásnak gondolatokat, véleményt formálunk és majd valahol a kettő egyszer összeér. De ha mégsem, azt is tudjuk kezelni, hiszen a világ attól kerek, hogy sokan sokfélék vagyunk.

Mit tanácsolnál a kidsnews fiatal olvasóinak?

Először ismerjék meg önmagukat, szeressék önmagukat a hibáikkal együtt, és aztán a vita hevében is mindig tudjanak ember maradni és érezni, átgondolni azt, amit a szemben álló fél érezhet vagy gondolhat.

Mi a véleményed arról, hogy a fiatalok kommunikációja egyre inkább tolódik a különböző chat alkalmazások irányába?

Őszintén szólva magam is használom, és akkor kapok észbe mindig, ha éppen azzal szembesülök, hogy mennyire félreérttetem valakit, akivel chatteltem, mert nem rak oda egy smile-t vagy éppen félrenyomott és másik került oda vagy csak neki mást jelent, mint nekem. De ez így nem is igaz, mert az emberek közti kapcsolatnak számtalan nyelve van, a kimondott szó mellett. Beszél a szemed melegsége, a tested tartása és az arckifejezésed, egyszóval az élő beszélgetéseknél szól az egész lényed, amíg ez teljesen hiányzik a chatelésnél. Ez az ami szerintem pótolhatatlan, én mindenkit arra buzdítok, hogy a chat tök jó, hiszen például gyorsan sok mindenkivel közölheted hol találkoztatok, de a beszélgetés mindig személyes találkozás keretei között legyen.

Az internet világának másik és egyben legnagyobb hibája szerintem az arctalansága, hogy bárki bármilyen avatárok mögé bújva tehet bármit, hiszen soha nem kell szembesülnie tetteinek következményével. Én ezt nagyon veszélyesnek tartom. Fontosnak gondolom, hogy tudjuk ki ül a vonal másik végén, legyen ő a világ bármely pontján.2017 Kidsnews | All rights reserved