Offline 24?


T.Thomas (20éves) - 4 éve

Mit teszel most? „Olvasom a cikket”- gondolnád magadban. És mond, kedves olvasó hol olvasod? „Hát az interneten”. Igen így van, az interneten olvasod a cikket, de mi történne, ha elszállna a neted, továbbra is olvasnád a cikket, vagy esetleg valami mást csinálnál?

Ezt a kérdést egy amerikai tanár, bizonyos Jeff Hancock, már feltette a diákjainak ezelőtt majdnem 10 évvel. Mindenki reakciója az általános lázadáshoz közelített. Képzeljük csak el, hogy a mai világban ahol percenként vagy másodpercenként érkeznek az értesítések, e-mailek mi történne az emberekkel, ha egy napra teljesen offline állapot uralkodna világszerte. Bele gondolni is rossz igaz?

Számtalan vészterv alakult már ki a technika fejlődése során arra, ha valami megakadályozná és kiiktatná teljesen az internetet. Ezek a forgató könyvek 4 fő okot mutatnak be, ami bármikor bekövetkezhetne:

Égi áldás

Bolygónk, a Föld a világűr egyik piciny porszeme, ám néha mégis megtörténik az, hogy egy másik hasonló porszem például egy meteorit keresztezi az útját. Volt már rá példa számtalanszor, hogy egy nagyobbacska meteorit behatolt a Föld légkörébe, akkor miért ne lehetne ez az esemény holnap is? Az is megtörténhet, hogy ez a kis porszem egy Internet csomópontot talál el és azonnal minden kommunikációnak vége szakad.

A láthatatlan hullám

A sci-fi filmek korában sok ember hallhatott már az EMP (Elektromágneses impulzus) létezéséről, míg a filmekben eme csodafegyver kis hatótávolságú, egy kis ésszel és persze pénzzel akár egy egész kontinenst is áramtalanítani lehet vele, ha egy atom rakétát magasan a légkör felett robbantunk fel. Azért ne gondolkozzunk végletekben, de itt is esély van arra, hogy rosszindulatú személyek az internet valamelyik bázisa ellen fordítják ezt a módszert.

A Hacker mester

A 2017. évben nagyon nagy hírré vált a hackerek és a vírusok ténye. A „Petya” vírus Ukrajna felében lőtte ki a hálózatot mindössze 12 óra alatt. Ilyen tudással a hackerek akár az internet adatforgalmát bonyolító routerek és egyéb eszközök ellen is fordulhatnak, vagy akár a Domain nevek servereit is leállíthatják, ami ellehetetlenítené az oldalak elérését az interneten.

Tudás a mélyben

Eurázsiát Amerikával az Atlanti- és Csendes-óceánok mélyében lefektetett hatalmas internet kábelek kötik össze. Nem egyszer volt már rá példa, hogy ezek a kábelek megsérültek, aminek következtében a két földrész teljesen elszakadt egymástól. A sérülés felkutatása és kijavítása több napot is igénybe vett.

Élettani hatásai az emberekre nem lennének ilyen rövid idő alatt. A meglepődésen és az általános felháborodottságon kívül nem tapasztalnánk nagy változást. Hosszabb távon persze jelentkeznének a kommunikációhiánnyal járó depresszió tünetei és egyéb negatív hatások.

A gazdaságra egyes kutatók szerint még akár jó hatással is lehetne az internet kisidejű leállása. Egy bizonyos szintű pezsdülést okozna a termelésbe.

Ha nagyon hosszútávon gondolkozunk, akkor nyugodtan olvassuk el William R. Forstchen „Később” regényeit, amelyek tökéletesen vázolják, mi történne, ha az emberiség még az áramellátást is elveszítené.

Végezetül gondolkozzunk el rajta, hogy a napi rutint alkotó dolgaink mennyire ingatag és támadható alapokon állnak. Mert ahogy Murphy mondta „Ami elromolhat az el is romlik”.2017 Kidsnews | All rights reserved