Pannon Csillagda


Kék Homár (17éves) - 4 éve

Az emberek már ősidők óta érdeklődnek az égbolt titkai iránt. A csillagokba különleges alakokat képzeltek, ezek a csillagképek pedig segítettek a hajósoknak megtalálni a helyes irányt. Az ókorban elterjedt nézet volt, hogy a Földünk a világ központja, és körülöttünk kering a Nap. A középkorban pedig olyan teóriák kaptak szárnyra, melyek szerint planétánk lapos… Ez már csak azért sem igaz, mert ha így lenne, a macskák már rég lelökték volna az embereket a bolygónk széléről…

Napjainkban már fejlett technológiák állnak rendelkezésünkre, és egészen sokat tudunk a kozmikus környezetünkről. Már az átlagembernek is lehetősége van felfedezni a világegyetemünket. Hagyjuk, hogy kitáruljon előttünk az űr kapuja!

Úti célunk a Bakony festői hegyei között megbúvó Bakonybél egy rejtett utcácskája: itt áll ugyanis a Pannon Csillagda, ahol izgalmas ismeretterjesztő túrára indultunk.

A meteorokat biztosan mindenki hatalmas, gonosz, pusztító dolgoknak képzeli el. Ám itt lehetőség nyílik megsimogatni egy darabkájukat. Ezenkívül a kiállításon megtudhatunk sok újdonságot a híres tudósról, Galileo Galileiről, aki távcsövével rengeteg forradalmi felfedezést tett. Például ő talált meg hármat a Jupiter négy holdja közül, és megfigyelte a napfoltokat is.

A bevezetőben már említettem, hogy a csillagok mutattak irányt a matrózoknak az éjszakában. A következő kiállítóteremben egy kis hajókormány segítségével hajózhatunk a csillagképek tengerén.

Ezek után vár a moziterem! Egy 8 méter átmérőjű vászon feszül a fejünk felett, amire csodálatos képminőségű képeket vetítenek. Páratlan élmény ilyen részletgazdagon látni a világegyetem szemkápráztató égitesteit. Ilyenkor ösztönösen elgondolkodom, hogy milyen kis porszemek vagyunk csupán galaxisunk egyik száguldó spirálkarján.

 

Ottjártunkkor két filmet láttunk, az egyik festői szépségű képekkel mutatta meg Naprendszerünket és a Tejutat, a másik pedig a Mars útikalauz volt, mégpedig 3D-ben. Kiderült belőle, hogy a sivatagban nagyon hasonlóak a körülmények, mint a vörös bolygó felszínén. Eljátszhattunk a gondolattal, hogy milyen lenne meghódítani a Marsot. De persze arra is fény derült, hogy mennyire veszélyes is ez a vállalkozás, hiszen csak az odaút másfél évbe telne!

 

A kiállításon lehetőség van még rá, hogy testközelből nézhessünk meg több marsjáró modelljét. Legutóbb 2012-ben szállt le ilyen jármű a bolygóra, a Curiosity, aminek a neve annyit tesz: kíváncsiság. Ez az eddigi legnagyobb marsjáró, ugyanis elődei napelemekkel működtek, de ezt a kutatóegységet már atomenergia hajtja. Ezekben a járművekben vannak motorikus alkatrészek, amiknek az az érdekességük, hogy Veszprém mellett készülnek.

 

Nemcsak filmek, hanem képek is bőven megtekinthetők a Csillagdában. Az asztrofotózás kifejezetten népszerű, hiszen ki ne szeretne profi és szemgyönyörködtető képeket látni az égboltról?

Az országban nagy hagyománya van ennek. Az egyik legnépszerűbb asztrofotós Ladányi Tamás, akinek munkája nemzetközileg is elismert. Az Astronomy picture of the day nevű honlapon is jelent már meg fotója. (Az oldal linkjét a cikk végén találjátok)

Nemcsak a Marsról, a Holdról is szól egy terem, ahol még egy űrhajós szkafanderével is fotózkodhatunk.

Most már csak a legizgalmasabb rész van hátra, maga a napvizsgáló!

Az épület tetején található hatalmas távcsővel tiszta időben páratlan részletességgel lehet megfigyelni az eget. Sajnos ottjártunkkor felhő takarta a Napot, így a távcsőbe nem tudtunk belenézni. Viszont rendszeresen vannak esti bemutatók. Ezekre előzetesen kell bejelentkezni. A bemutatók keretében lehetőség van több fényes objektum megtekintésére az éjszakai égen. Igazából ezek nem egyszerű csillagok (hiszen távcsövön keresztül is ugyanolyanok, mint szabad szemmel, csak kicsit fényesebbek). Úgyhogy ilyenkor csillagközi gáz-és porfelhőket, csillagcsoportosulásokat, sőt akár közelebbi galaxisok magjait is meg lehet figyelni.

A program része még a lézerbottal történő „Csillagos Égbolt Túra”, és persze az elmaradhatatlan filmvetítés.

A bakonybéli Pannon Csillagda egyszerre színvonalas és mitikus, érdekfeszítő és szórakoztató élmény. Itt tulajdonképpen mindenki megtalálhatja a kedvenc témáját, akit valaha is elvarázsolt kozmikus környezetünk szépsége.Forrás:

Pannon Csillagda

2017 Kidsnews | All rights reserved