PayPass


kidsnews (127éves) - 4 éve

Bár a paypass rendszerrel működő bankkártyák vonatkozásában nagy általánosságban elmondható, hogy az érintéssel történő fizetés teljesen biztonságos, mégis fontos tudni, hogy a technológiának igenis vannak kockázatai.

Vásárlás során a paypass rendszerű bankkártyát vagy az NFC rendszerrel működő mobilunkat nem kell kiadnunk a kezünkből, elég azt leolvasó felülethez érinteni ezáltal csökken az elvesztés vagy a hamisítás, illetve adatmásolás kockázata is, mondják. Kevesen tudják azonban, hogy a rendszer működési elvéből adódóan ennek nem csak előnyei, hanem veszélyei is vannak.

Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó brit napilap már 2015-ben tesztelte az ilyen rendszerrel működő készpénzhelyettesítőket, amely során siralmas végeredményről számoltak be. A lapnak a teszt során ugyanis sikerült egy viszonylag egyszerűen beszerezhető okostelefon alkalmazással kiolvasni a paypass-os bankkártyáról az összes olyan adatot, amellyel már lehetséges online tranzakciót bonyolítani.

Igen ez pontosan azt jelenti, hogy a pénztárcában vagy a ruházatban tárolt kártyáról akár már a sorbaállás során vagy akár a buszon is bárki leolvashatja az adatokat és a gyanútlan számlatulajdonos pénzét szabadon költheti. Aki nem hiszi, nyugodtan fizethet a boltban a kabátjával, vagy akár az egész táskájával is, biztosíthatom nem fogják ott tartani mosogatni.

Mielőtt azért végképp kétségbeesnénk nincs minden veszve hiszen már minden különösebb utánajárás nélkül beszerezhető olyan tok, amely Faraday-kalitka elvén működve egyszerűen blokkolja a külső rádiófrekvenciás jeleket, az elektromos erőteret, így a leolvasónak láthatatlan marad a kártyába épített chip.

Egy ilyen tok használatával könnyedén meggátolhatjuk, hogy az erre programozott kézi leolvasóval észrevétlenül emeljenek le pénzt a kártyánkról.2017 Kidsnews | All rights reserved