Mi sem hagyhattuk ki


Szöllösi Kristóf (25éves) - 4 éve

A PlayIT Közép-Kelet Európa legnagyobb gamer rendezvénye, így egyértelmű, hogy mi sem hagyhattuk ki.

Már a Hungexpo felé tartva is érződött, hogy a fejlesztők bizony nem nagyzoltak, mikor azt állították, hogy ez a régió legnagyobb gamer eseménye. Az expo körül járó 100-as busz valósággal tömve volt az érdeklődőkkel, a bejáratoknál pedig a korai időpont ellenére is hosszasan kígyóztak a sorok. Már itt is látszott, hogy ez a rendezvény tényleg mindenkinek szól: a türelmesen várakozó tömegben előfordultak fiatal baráti társaságok és komplett családok vegyesen, mindenki izgatottan várta, hogy bejuthasson a rendezvény területére.

Maga az Xbox One PlayIT Show Budapest a Hungexpo A, G és F csarnokaiban kapott helyet, de még ezt a hatalmas teret is sikerült maradéktalanul kihasználnia a kiállítóknak és az ide látogatóknak egyaránt. A legnagyobb tömegeket egyértelműen az Xbox One Nagyszínpad és az amatőr és profi esport versenyek vonzották, de rendkívül népszerűnek bizonyult még a Minecraft Zóna és a különféle kipróbálható játékok miatt is sokan álltak sorban.

A tömeg, akárcsak a kinti sor, a legváltozatosabb arcokból tevődött össze. Akadt itt csillogó szemű kisgyerek enyhén értetlenkedő szülőkkel, fiatal, barátaival kilátogató gamer és a Commondore 64 korából visszaköszönő öreg motoros egyaránt. Sokan be is öltöztek a lehető legváltozatosabb jelmezekbe, melyek korántsem korlátozódtak a játékok világára. A PlayIT végső soron az a hely, ahol megfér egymás mellett Rob Stark, Thanos, Amerika Kapitány, egy birodalmi rohamosztagos és Diana a LoL-ból.

Az egyes standok díszítése is kifejezetten kreatívra és látványosra sikerült helyenként, bevallom, engem kicsit meg is lepett a dolog, ennyire profi díszletekre nem számítottam. A legtöbb standnál hatalmas monitorok és nem egyszer ívelt kijelzők várták, hogy valaki leüljön eléjük játszani, az A csarnok közepén ott parkolt a Snow Attack hangszórókkal telepakolt terepjárója, a Call of Duty WWII-t népszerűsítő részlegen pedig egy kicsi de pofás katonai támaszpontot rendeztek be. De akadt itt hatalmas Monster üveg a bejáratnál vagy épp Assassin’s Creed Origins-t népszerűsítő piramis is.

Megérkezésem után alig tudtam szétnézni, máris kezdődött a Lenovo Legion Kupa első Overwatch elődöntője, mely végül egy igen izgalmas összecsapást hozott. Külön érdekesség, hogy a verseny selejtezőin nemzetközi csapatok is indulhattak, így a négyfős LAN-ra végül két magyar hatos mellett két európai mix is kvalifikálta magát. Izgalmas, fordulatos meccsek mentek itt egész nap, ráadásul a fordulók közti szüneteket nyereményjátékokkal dobták fel a Lenovo emberei, akik amúgy is figyeltek rá, hogy egy percre se üljön le a hangulat, így néhány technikai malőrt leszámítva a szervezésre sem lehetett semmi panasz.

A show persze nem állt meg itt, az Xbox One nagyszínpadon egymást váltották a youtuberek és más netes hírességek, a szemfülesebbek pedig egy könyvdedikálást is kiszúrhattak. Andrejkovics Zoltán az esporttal foglalkozó, Láthatatlan játék című alkotását dedikálta szombaton, igaz, ő sajnos nem kapott olyan nagy hírverést. A különféle standokon pedig szinte mindig pörgött valamilyen bajnokság vagy bemutató.

És nem csak a profik mérethették meg magukat a különféle játékokban, hanem az amatőröknek is jutott bőven szerep. A Media Markt például Hearthstone és CS:GO 1v1 helyben nevezős versenyekkel várta a lelkes próbálkozókat, de a szervezők a PUBG híveire is gondoltak. A Bluehole sikerjátékába négyfős csapatok vághattak bele egy-egy nyilvános meccs keretein belül, és akinek sikerült megdöntenie az aktuális rekordot, már vihette is haza a garantált nyereményt.

A nagyobb gyártók is kilátogattak természetesen az eseményre, hogy bemutathassák legújabb hardvereiket és gamer kiegészítőiket. Külön pavilonban szerepelt többek között a HP az Omen szériájával, az ASUS a Republic of Gamers termékeivel és az LG is, de nem maradhattak ki természetesen a konzolok sem. Főtámogatónak megfelelően elsősorban az Xbox képviseltette magát szinte mindenhol, de a Sony is elhozta a PS4-t, valamint a Nintendo sem hiányozhatott a G csarnokból. Utóbbinak a játékfelhozatala különösen érdekes látványt nyújtott, hiszen a japán cég mostanában kezd eltávolodni eddigi szigorúan családbarát üzletpolitikájától, és ennek köszönhetően a Nintendo standjánál gond nélkül megfért egymás mellett a Splatoon 2 és a 2016-os DOOM.

Míg a G és az F csarnokokban egyértelműen a játékoké volt a főszerep, addig az A csarnokban már vegyesebb összkép fogadta a látogatókat. Itt kapott helyet több kitelepült streed foodos üzletegység is (bár ezekbe a két csarnok között húzódó passzázson is belefuthatott az ember), valamint itt helyezték el a cosplayereknek fenntartott Cosplay Village-t, a Minecraft Zónát vagy épp a Vastrón életnagyságú másolatát, mely előtt folyamatosan hosszú sor kígyózott.

A show-t viszont itt egyértelműen a csarnok Call of Duty WWII alapján berendezett szöglete vitte. Az álcahálóval elkerített részen bárki kipróbálhatta a lézerharcot, sőt, a vállalkozó kedvűek egy akadálypályának is nekivághattak, természetesen fegyverrel a kézben. Ha pedig valaki nem elégedett meg a virtuális katonáskodással, az akár a Honvédségbe is jelentkezhetett, hiszen a toborzósátor ott állt a gépektől pár méterre.

Érdekes színfoltot jelentett még a Retro sarok is. A ReGameX standjánál olyan retro játékokat próbálhattak ki a résztvevők, melyekből már csak néhány működő darab van az országban. Mindezt autentikusan apró CRT monitorok előtt, úgy, ahogy 20-30 évvel ezelőtt volt divat.

Viszont nem csak a retro láz tombolt a PlayIT-en, itt bizony a legújabb játékok elé is le lehetett ülni egy-egy körre. Szinte minden standnál akadt legalább egy vagy két kipróbálható cím az elmúlt hetek felhozatalából. Akadt itt Shadow of War, PUBG, Overwatch, Destiny 2 vagy éppen Total War: Warhammer 2, de egy elkerített, csak nagykorúak által látogatható részen az olyan brutálisabb darabok is helyet kaptak, mint a Mortal Kombat vagy a nemrég debütált Wolfenstein 2: The New Colossus. Egyedül talán az lehetett zavaró, hogy mindegyik konzol előtt bizony komoly sor kígyózott. Hiába készültek a szervezők sok géppel, a nagy tömeg és a nagy érdeklődés miatt így is elég sokat kellett sorban állnia annak, aki valamelyik népszerűbb címhez próbált odajutni.

XO Creative Studio. All Rights reserved.

Mindent összevetve az Xbox One PlayIT Show Budapest egy rendkívül színes és vidám rendezvényre sikeredett, melyre abszolút megérte kilátogatni életkortól függetlenül. Izgalmas esport meccsek, érdekes játékok és egyéb programok várták az érdeklődőket, az olyan kuriózumokról, mint a Trónok Harca színészek látogatása nem is beszélve.2017 Kidsnews | All rights reserved