Meglepően tiszta szennyvíz mindössze 3-4 óra alatt


Shiwaeera (15éves) - 4 éve

Az iskolámban van egy tudományos diákkör az egysejtűekről. Ezen a programon, mikroszkóppal vizsgáljuk természetes vizeink élővilágát. Szerencsések vagyunk, mert az iskolánk nincs messze a dunaparttól, ezért minden alkalmon friss vízmintát tudunk gyűjteni és új egysejtűeket ismerhetünk meg.  Az egysejtűek mellett apró többsejtűeket is megfigyelhetünk.

Személyes kedvencem a papucsállatka és a vízibolha. A papucsállatka egy csillós egysejtű, mely baktériumokkal és apró törmelékekkel táplálkozik. A nagyobbakat akár szabad szemmel is láthatjuk, sőt, akár tenyészthetjük is őket!

Ehhez nem kell más, mint 3-4 befőttes üvegnyi iszapos Duna víz, amibe akár nádszár darabokat is rakhatunk. Ezután az üvegekbe eltérő mennyiségben 1-4 stb. darab vékonyra szelt krumplikarikát dobunk. Ne zárjuk rá a kupakot, mert akkor elpusztulnak a vízben élő egysejtűek. Elég büdös lesz, úgyhogy, ha nem bírod a büdöset, akkor inkább ne próbáld ki. Egy két hét múlva, a víz felszínén vékony fehér réteg keletkezik (ha jól csinálod). Ezek az oxigéndús levegőért versengő papucsállatkák.

Nem rég lehetőségem nyílt arra, hogy meglátogassam az Organica Zrt. által tervezett szennyvíztisztító telepet.

Nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy olyan apró egysejtűk és baktériumok tömege tisztítja a rengeteg szennyvizet, amiket akár a mikrobiológia diákkörön is megismerhetünk. Például, telepes harangállat vagy kürtállatka.

Több mint 3000 egysejtű faj van jelen ezen a telepen.  Három „üvegházban” növényeket ültettek, melyek egyikének sem hosszabb a gyökere mint 1,5 méter. Ezeknek a növényeknek a gyökerére telepednek fel az apró egysejtűek.

 

A növények mellett műanyag rácsokkal is segítik őket, hogy minél nagyobb felületen tudjanak megtapadni.

Ezekben az „üvegházakban” tisztítják a szennyvizet. Ezek automaták, maguk szabályozzák a benti hőmérsékletet, valamint napelemmel termelik maguknak az áramot. Sőt, néha még olyan is van, hogy „túl sok” áramot termelnek.

Természetesen, mielőtt a szennyvíz az üvegházba kerül, megtisztítják a nagyobb szennyeződésektől és a zsírtól.

Ezután leülepítik és további szennyeződéseket távolítanak el. A növények gyökerein és a műanyag rácsokon megtelepedett egysejtűek megeszik a szerves törmelékeket a szennyvízből. Az „üvegházakban” lévő szennyvizet nem keverik, hanem az egysejtűek számára lélegzést biztosító rendszer oxigén buborékai forgatják a vizet, így az nem ülepszik le. Innen egy nagy ülepítőbe kerül a víz, ahol a maradék szennyeződés is leülepszik.

Mikor innen kikerül a víz, az már igen tiszta, már csak egy UV kádon kell áthaladnia és folytathatja útját a Dunáig.

Meglepően tiszta lesz ez a szennyvíz és mindössze 3-4 óra alatt halad keresztül a telepen a víz.

Engem nagyon megdöbbentett, amikor láttam, hogy ezek a kis lények ilyen sokat segítenek az embereknek. Amikor mikroszkóppal vizsgáljuk őket a diákkörön, akkor néha úgy érzem, hogy „ők” csak nekünk fontosak. De most már tudom, hogy a szennyvíztisztításban igen nagy hasznukat veszik.Forrás:

Organica Zrt

2017 Kidsnews | All rights reserved