Téli hajcihő


kidsnews (127éves) - 4 éve

A téli és az általános hajápolás témáját kezdjük máris a legdurvább tévhittel. Rengeteg városi legenda terjed a haverunk haverjáról és annak a szomszédjáról, aki több mint egy éve nem mosott hajat, de az öntisztul és persze állati jól néz ki a haja. Hát ez egy nagy butaság és akkor még finom voltam.

A haj és mi emberek valóban képesek vagyunk öntisztulásra, csakhogy ehhez szükség lenne arra, hogy sem városi por, sem szmog és egyéb szennyeződés ne kerüljön ránk. Ellenben ez totálisan elkerülhetetlen, tehát nem próbáld ki, mert sem a padtársad, sem a hajad nem lesz érte hálás. Ugyanis jobb esetben csak ápolatlan lesz a hajad, rosszabb esetben büdös lesz, és ráadásul beteg fejbőrt fog eredményezni a kísérlet. De mit tegyünk a hajunkkal amikor egyébként is problémás, pláne ha beindult a fűtés és ezzel együtt a sapka szezon is.

Amikor a hajunk és fejbőrünk sapkák, kalapok alá kényszerül tényleg érdemes jobban odafigyelni rá.  De itt az idő a következő urbánus legenda megdöntésére, ugyanis télen sűrűbben kell hajat mosni, mint nyáron. Tehát nem igaz, hogy kevesebbet ahogy ezt sokan állítják. A sapka alatti meleg a levegő miatt, a faggyúmirigyeinek sokkal többet dolgoznak, valójában ez okozza a haj zsírosodását. Ami még itt fontos, hogy ebben a közegben jobban szaporodnak a baktériumok is, amelyeket nehéz eltávolítani a fejbőrről. Mielőtt az gondolnád, hogy ok akkor én majd nem hordok sapkát, akkor elkeserítelek, ugyanis ebben az esetben hajunk, korpásodni kezd, és hullik. A megoldás a megfelelő sampon és egyéb hajápolók megválasztásában, valamint – ha hiszed, ha nem – a te hajmosásai technikádban rejlik.

Milyen gyakran érdemes hajat mosni?

Erre a kérdésre nincs általános érvényű szabály. A bőrgyógyászok állítása szerint hetente kétszer elég hajat mosni, ehhez válassz bio, kímélő samponokat, vagy gyógyszappanokat, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak. Ezek nem árasztanak kilométerekre is érezhető tiszta virágillatot, viszont nem is úgy vannak elkészítve, hogy felvásárold a fél drogéria hajápoló készletét utána. Amit lényeges tudni, hogy a mindennapi hajmosás arra fogja ösztönözni a faggyú mirigyeidet, hogy egyre gyorsabban próbáljak meg „utángyártani” a hajad és fejbőröd természetes zsírköpenyét. Vagyis minél sűrűbben mosol hajat annál gyorsabban termel újra a szervezeted.

A másik, amit fontos tudni, hogy érdemes kétszer finoman átmosni a hajat egy hajmosás alkalmával, és minél zsírosodásra hajlamosabb a hajad annál kevésbé dögönyözd. Ugyanis a hajas fejbőr masszírozásával bizony stimulálod (fokozod) a faggyúmirigyek termelését. Szóval, ha nagyon alaposan átmasszírozod a hajad, hogy jó alaposan kimosd a zsírt, azzal tényleg kimosod, csak éppen arra ösztönzöd, hogy jobban dolgozzon.  Szóval mosd le a koszt, de ne akard az utolsó zsírmolekulát is eltávolítani, mert ezzel épp az ellenkezőjét éred el a célodnak.

Ha száraz, érzékeny a hajad, fejbőröd, akkor a mindennapos hajmosás végképp tovább ront majd a helyzeten, mert így megfosztod a fejbőrödet a természetes módon termelődő védekezőrétegétől. Inkább masszírozd át mindennap a hajas fejbőröd, és többször is alkalmaz olajos pakolásokat.

Írunk néhány természetes és bevált hajpakolást, ami tényleg tud segíteni, ezeket érdemes legalább havonta egyszer feltenni a hajra. Hatékonyabb, ha nedves hajra rakod és 20-25 percig fólia és törölköző alatt pihen a fejeden.

 

Élesztő-Kamilla zsíros hajra

1 cs. élesztőt keverj 1 ek. kamillateához, plusz egy tojásfehérje habját. Vidd fel és hagyd hatni

Tojás- méz pakolás a száraz hajra

1 tojás sárgájához keverj 3 ek. mézet és adj hozzá 1 ek olíva olajat.  Minél hosszabban tud maradni a pakolás a hajadon annál jobb a hajadnak, ha tudsz benne aludni akár maradhat is éjszakára. Viszont reggel semmiképpen ne menj ki frissen mosott hajjal a hidegbe.Forrás:

pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved