Thesszaloniki, Görögország 2. fővárosa


D.Barbara (20éves) - 4 éve

Thesszalonikit, a bizánci Görögország jelképét, méltán emlegetik Görögország 2. fővárosaként. A város egyik legnagyobb különlegessége a múlt és jelen szoros kapcsolata, hiszen egymás mellett helyezkednek el a hosszú múltra emlékeztető régészeti leletek és a legmodernebb épületek.

A tengerparton található White Tower, vagy magyarosan Fehér Torony a város jelképévé vált. Napjainkban a városba érkező különböző turistacsoportok találkozási ez az antik épület. Még a bizánci Görögország korában épült, és erődítményként szolgált. A török ​​uralom alatt a torony börtönként szolgált, és hírhedt brutális kínzások és kivégzések színhelyévé vált. A tornyot a démonok elűzése végett meszelték fehérre, amikor a görögök 1912-ben átvették. Ma múzeumként üzemel, és várja látogatóit nap mint nap. A látogatók felsétálhatnak a torony tetejére, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a tengerre és a városra egyaránt.

Thesszalonikben rengeteg templom található, de a leghíresebbek közülük a 9. században épült Agia Sofia, illetve a 7. században épült Agios Demetrios. Az utóbbiba mindenképpen érdemes ellátogatnunk, ha a vársoban járunk, hiszen nem véletlenül a Világörökség része, és egyben Görögország legnagyobb temploma is.

A város utcáin színvonalas galériákkal, üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel találkozhatunk, amelyekbe érdemes benézni. Ezenkívül a turistákat két híres piac is csalogatja, ahol helyi árusok árulják portékájukat.

A görögök szeretnek éjjel sokáig fent lenni, és reggel sokáig aludni. Nem véletlen tehát, hogy a városban igen jelenős az éjszakai élet. Nappal is óriási a nyüzsgés a városban, de éjjel pezseg fel igazán. A kávézók, bárok, és egyéb szórakozóhelyek megtelnek, és fiatalok lepik el Thesszalonikit. Népszerűek az ún. buzukik, ahol görög énekesek adnak élő koncerteket.

Saját tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon kedvesek a görög emberek, rendkívül vendégszeretőek és segítőkészek, és nem mellesleg árban sem túl drága egy görög utazás.

Minden utazni vágyó fiatal és idősebb figyelmébe egyaránt ajánlom Görögországot, és azon belül is Thesszaloniki városát, amely sokat költ a kultúrára. Múzeumok, mozik, színházak és koncerttermek sokasága várja a városba érkezőket. Évente neves fesztiválok és rendezvénysorozatok helyszíne Thesszaloniki.

 Forrás:

kép: wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved