Tizenhárom okom volt – Thirteen reason why


Orbók Réka (22éves) - 4 éve

Ez a bestsellerből készült sorozat nagyon népszerű lett az elmúlt időszakban, és nem is ok nélkül. Egy olyan lányról szól a történet, akit csak visszaemlékezésekből ismerhetünk meg, mert öngyilkos lett, és hét kazettát hagyott hátra annak a tizenhárom embernek, aki szerinte felelős azért, mert ezt az utat választotta. A sorozat ezekre az apró hatásokra, tettekre koncentrál, melyek idáig vezették a lányt, Hannah Bakert. Megismerhetjük az életet, amit élt, az iskolában lévő barátait és a fiút, aki mindig is szerette. Amiért én bátran kijelentem, hogy jobb a sorozat, mint a könyv, hogy sokkal bővebb. Láthatjuk a döntésének a diáktársaira tett hatását, és a szüleit, hogy milyen kétségbeesettek a lányuk tette után, és hogy az iskolát hibáztatják. Biztosak benne, hogy Hannah-t bántották ott és ezért tette, amit tett.

Kis problémákból kezdi felépíteni a történetet. Először csak azt híresztelik róla, hogy lefeküdt valakivel, majd felkerül a neve egy papírra az „évfolyam legjobb feneke” titulus alá. Ezek a dolgok nem is olyan durvák, hisz a mai világban ez sajnos gyakori. Nem kell belőle nagy ügyet csinálni. De az ilyen és ehhez hasonló események egy idő után már elviselhetetlenné válnak, és sokan képesek beletörődni addig, amíg el nem durvul a helyzet. Az utolsó pillanatokban pedig már akár egy-egy rossz szó elejtése, ami nem feltétlenül szándékos, is lehet a szikra, ami lángra lobbantja az egész kétségbeesett, „el akarok menekülni minden rossz elől” mechanizmust, ami során ez a végleges és borzalmas döntés tűnik a legjobb kiútnak.

Miután a sorozat végére értem, a saját életemen kezdtem el gondolkozni. Vajon én tehettem-e bármi olyat, amivel az öngyilkosság felé löktem valakit?

Azért tetszett ez a sorozat, mert nagyon életszerűen mutatja be annak a hatását, hogy mi van, ha valaki a könnyebb utat választja. Mert igen, a halál könnyebb, mint az élet, de azt tartsuk szem előtt, hogy minden döntésnek van következménye. És ha mi meg akarunk szabadulni a fájdalmunktól, akkor vajon hány embernek okozunk szenvedést mi magunk?Forrás:

Kép:

kép:

 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved