Vendégek vagy betolakodók?


Naan (17éves) - 4 éve

Terrorizmus és migránskérdés Amerikában és Európában 2001. szeptember 11. óta

2001.szeptember 11-én az Iszlám Állam végrehajtotta minden idők legborzasztóbb terrorcselekményét. Eltérített négy utasszállító repülőgépet, amik közül kettőt a World Trade Center ikertornyaiba vezettek, egy a Pentagonba csapódott, egy pedig Pennsylvaniában zuhant le, miután a rajta ülő utasok értesültek a New Yorkban történtekről, és sikerült a földbe irányítaniuk a feltehetőleg a Capitoliumba tartó gépet. A történtek nagyon megrázták Amerikát és a világot. A felbujtót, Oszama bin Ladent csaknem tíz év hajtóvadászat után amerikai katonák ölték meg a házában.

Ezzel elkezdődött a mai napig tartó terrorista hadviselés, mely nemsokára átterjedt Európára is, amikor két dzsihádista fegyveres megtámadta a francia Charlie Hebdo hetilap szerkesztőségét, mert az az iszlám vallás megteremtőjéről, Mohammed prófétáról megjelentetett egy karikatúrát az újságjában.

De mi is az a dzsihád, dzsihádista? A dzsihád az iszlám vallás ˝szent háborúja˝, a dzsihádista pedig, aki a dzsihád érdekében cselekszik. Napjainkban a legtöbb terrorcselekményt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követi el. A terroristák Európát tartják a ˝puhább célpontnak˝, mivel Amerika a 2001-es incidensek óta sokkal inkább figyel a határait átlépő emberekre, Európa viszont sok okból adódóan nehezen kezeli ezt a helyzetet – ezek a nézetkülönbségek adódnak az országok, kormányok egymástól eltérő elképzeléseiből. Ilyen különbség például a migrációs kérdés is.

Amerika migrációról kialakult véleményét egyszerűen össze lehet foglalni az USA előző elnökének, Barack Obama szóvivőjének nyilatkozatával, miszerint: Amerika elismeri, hogy ez a humanitárius krízis megterheli Európát, de az amerikai kormányzat nem tervezi, hogy menekülteket fogadna be az észak-afrikai és közel-keleti migránshullámból, amely Európa felé tart. A Fehér Ház szerint Európának megvan a kapacitása arra, hogy megoldja ezt a problémát.

De vajon minden migráns terrorista? Természetesen nem. A betelepülni vágyók között általánosan három, egymástól szögesen eltérő szándékú embert lehet megkülönböztetni. A háborús menekültek, akik az országukban dúló háború miatt kényszerültek elhagyni az otthonukat. A gazdasági menekültek, akik egy jobb élet reményében jönnek általában Nyugat-Európába, és az előbbi két csoportba vegyülve érkeznek a terroristák, akik persze kevesebben vannak, mint az előbb említettek, de belőlük egy is sok. A háborús menekülteket Európa számos országában szívesen fogadják, de közülük nagyon nehéz vagy inkább lehetetlen kiszűrni a gazdasági bevándorlókat, hát még a terroristákat. A betelepülni vágyók könnyen szerezhetnek hamis iratokat, amikkel el tudják hitetni az igazoltatókkal, hogy háború sújtotta országból (pl.: Szíria, Pakisztán, Afganisztán, Líbia) jöttek.

De nem csak a Közel-Keletről, Afrikából érkezők közé vegyülve jutnak be a merénylők, vannak, akiknek nem is kell jönniük, mert már itt vannak és voltak. Hiszen a terrorizmus sajnos régóta része az európai történelemnek is.

Az Ír Köztársasági Hadsereg (Irish Republican Army, vagy IRA) 1919–ben alakult meg a Nagy-Britanniától független, önálló Írország megteremtéséért. A baszkok, Spanyolországtól való elszakadás céljával, 1959–ben hozták létre az ETA (Euskadi Ta Askasatuna) elnevezésű szervezetüket, az FLNC pedig (Front de la Liberation Nationale de Corsica) az önálló Korzika elérése céljából 1976–ban jött létre. És ha ezek nem lettek volna elegek, mindezek mellett baloldali, anarchista csoportok is szép számmal alakultak, például 1967–ben a német Vörös Hadsereg Frakció, 1970–ben az olasz Brigate Rosse csoport, és 1975–ben a görög „November 17” nevű szervezet. Az iszlamista szervezetek közül pedig a Hezbollah 1982-ben, a Hamasz 1987-ben, az Al-Kaida 1988-ban, az ISIS 1999-ben jött létre. A felsorolt terrorista szervezetek, az ISIS kivételével, 1919 és 1988 közt alakultak, és elmondható, hogy a nyolcvanas évekig ezernél is több halálos áldozatot követelt működésük szerte Európában.

Az elmúlt időszakban a legtöbb terrorszervezet újabb és újabb lépéseket tett a teljes lefegyverkezés felé, azzal a céllal, hogy a fegyveres szembenállás korát felváltsa a demokratikus szembenállás ideje.

Összeségében az elmondható, hogy nemcsak menekültek követnek el terrorcselekményt a világban, és embertársaink radikalizációja komoly veszélyt jelenthet a ténylegesen menekültek számára a világ bármely táján.

Reméljük, minél hamarabb megoldódik ez a probléma.Forrás:

gettyimages

 

2017 Kidsnews | All rights reserved