Viszlát Bernd Storck, helló Georges Leekens!


Naan (17éves) - 4 éve

Az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) október 17-i ülésén menesztette a válogatott eddigi szövetségi kapitányát, a német Bernd Storckot a sorozatos gyenge eredmények után. Október 30-án pedig kinevezték az utódját, Georges Leekenset.

De hogyan jutottunk el a bravúros Európa Bajnoki egyenes kieséses szakasztól a kapitány váltásig? Az EB-n nyújtott lenyűgöző teljesítmény és az eufórikus hangulat után mindenkinek nagy volt az elvárása a válogatottal szemben. Itt volt a lehetőség valami nagyot alkotni a világbajnoki selejtezőkön. A VB-re a selejtezőcsoportok első helyezettjei egyenes ágon jutnak ki, a másodikok pótselejtezőt vívnak egymással. Az ellenfelek Portugália, Svájc, Lettország, Feröer-szigetek és Andorra voltak. Az utóbbi hármat illett megelőzni és a két nagyból az egyiket meg lehetett volna fogni. Ehelyett…

Az első meccsen máris volt egy kis megingás: Feröer ellen idegenben csak egy 0-0-ra futotta. Az utána lévő 3 mérkőzésen tisztességgel helyt állt a csapat. Svájc ellen Budapesten 2-3 lett szép játékkal, de egy hosszabbításban kapott góllal vitték haza a pontot a fehér-pirosak. Utána jött a papírforma, Lettországot 0-2-re, Andorrát 4-0-ra vertük. Eddig nem volt semmi gond. Aztán volt egy kis téli szünet, utána kezdődtek a gondok… Az EB-n nagyon izgalmas meccsen 3-3-as pontosztozkodás történt az Európa bajnok Portugálok ellen, joggal reménykedhettünk egy újabb bravúrban idegenben. Ehelyett nagyon szenvedős játékkal sima 3-0-ás győzelmet arattak Ronaldoék. És ezután történt az, amire senki sem számított. Az Andorra elleni ominózus meccsen a mindössze 77 000 lakosú törpeállam hatalmas meglepetésre 1-0-ra legyőzte a Magyar Válogatottat. Ez elképesztően nagy felháborodást keltett a szurkolók körében.

A mérkőzés után a helyszínen tartózkodó magyar szurkolók éles kritikával illették a játékosokat és Bernd Storckot, ami ékes magyar szavakban mutatkozott meg. Levetették a címeres mezt Dzsudzsákékról és lemondásra ˝bíztatták˝ a kapitányt. Ő viszont maradt és a Lettország elleni meccsen a drukkerek elvárása egyértelműen a győzelem, szép játék, a Portugálok ellen pedig a tisztes helytállás volt. Ami meg is valósult egy 3-1-es győzelem és egy 0-1-es kitartó küzdés utáni vereség formájában. Svájc volt a következő megálló, aminek egy kiábrándító 5-2-es zakó lett az eredménye. A meccsen a Bundesligában (német bajnokság) tavaly 2. helyet elérő RB Leipzig magyar kapusa, Gulácsi Péter elég gyenge teljesítményt nyújtott, az első Svájci gólt pedig egy az egyben ő ajándékozta az ellenfélnek. Az utolsó állomás Feröer csapatának legyőzése volt, ami szintén elég nehézkesen ment, gyenge 1-0, de legalább 3 pont.

A Magyar Válogatott a 3. helyen végzett csoportjában 13 ponttal, 14 egységgel elmaradva az első két helyezettől, Svájctól és Portugáliától. Idén sem jutottunk ki a VB-re, de nem is ez a fő gond, hanem az, hogy egy Andorrától is sikerült kikapni. Storck nem maradhatott. Közös megegyezéssel hagyta el a válogatottat október 17-én. Az évben hátra lévő 2 barátságos meccsen Szélesi Zoltán irányíthatja a csapatot Luxemburg és Costa Rica ellen.

Már csak egy kérdés maradt hátra: Ki lesz Storck utódja? Erre a kérdésre október 30-án kaphattuk meg a választ. Az MLSZ a belga Georges Leekenst nevezte ki szövetségi kapitánynak. A belga szakember 2 éves szerződést írt alá, célja kijuttatni a válogatottat a 2020-as EB-re. Leekens játékosként belga bajnok, kupa- és szuperkupa-győztes, BEK- és UEFA-kupa-döntős volt, edzőként pedig kétszer Belgiumot, kétszer Algéria nemzeti tizenegyét, egyszer pedig Tunézia válogatottját irányította. Legnagyobb sikerei egy VB csoportkör Belgiummal (1998), és két Afrika-kupa szereplés Tunéziával és Algériával (2015 és 2017). A csoportkörből csak Tunézia kispadján tudott továbbjutni. Egyszer pedig az év edzőjének választották Belgiumban, ezen kívül pedig belga bajnoki címre, kupa- és szuperkupa-győzelemre vezényelte csapatát.

Reméljük jól fog szerepelni a válogatott az irányítása alatt és innen is sok szerencsét és szép eredményt kívánunk neki.Forrás:

Kép: 1, 2, 3, 4, 5,

2017 Kidsnews | All rights reserved