Álomutazó   


Brúnó (18éves) - 4 éve

Ezerszer hallottuk már, hogy a mai világban mennyire megfeszített tempóban élünk, ennek ellenére nem teszünk semmit, senki sem akarja észrevenni a nagy, piros STOP-táblát-. Régebben sokkal lassabb folyása volt az életnek, ezt „bizonyítja” az idősek leggyakoribb monda: bezzeg az én időmben nem volt ilyen rohangászás…

Az Álomutazó görbe tükröt tart a néző elé, és a jelenhez félelmetesen hasonlító, a nem is túl távoli jövőben játszódik, ahol már annyira felfejlesztették a „rohangászás” technikáját, hogy már nem is kell sem enni, sem aludni, mindenki 0-24-ben teheti időpazarlás nélkül a dolgát. Mert a főszereplő kisfiú, Tomi apukája feltalálja, a Szinti drazsét, ami kiküszöböli az evés túlságosan is hosszúnak ítélt folyamatát, és az Agyturbót amitől magunkat feltöltve már nem kell alvásra pocsékolni az időt. (mivel senki sem lehet álmos, így kávét sem kell inni. Egy koffeinmentes világ.)  Minden másodpercre ki van mérve, meg van tervezve, és mindenkivel szemben ugyanazt az elvárást támasztják: NE POCSÉKOLD AZ IDŐT!! Mert az időt nem lehet csak úgy elpazarolni ám!  Az ünnepek is egypercesek, hisz mindenki a sikert hajszolja, mindenki maximalista. Ám ahogy lenni szokott minden megváltozik mikor Tomi találkozik apja régi alvósállatával, a Báránnyal, aki elrepíti az Álomkészítők világában.

Az óriási színpadon nem csak a színészek, és a táncosok mozdulnak meg, hanem a díszlet is (itt tehetik fel a tapasztaltabb színházjárók magukban a kérdést, hogy ebben mi a nagy cucc? Feltalálták már a forgószínpadot!)  ez így igaz. De ha a „díszlet” egy bazinagy ledfal? Az egész darab alatt színes animációk mennek rajta, hol hátteréül szolgálnak egy jelenetnek, hol a táncosokat sokszorozza meg.  A modern technikával felfegyverkezett színpadon egy csodálatos mesét de egyben mélyen elgondolkodtató zenés darabot láthatunk.

Az Álomutazó mindenki számára más mondanivalóval bír. A kisgyerekeknek, akiknek a produkció alapból készült egy remek szórakozás, a felnőtteknek pedig egy mélyen elgondolkodtató darab, ami után talán egy kicsit lelassulnak, és észreveszik azt a bizonyos STOP-táblát.

A kidsnews December 21-én részt vehetett a sajtóbemutatón, ahol a darabból néhány dalt, valamint jelenetet adtak elő a színészek. A bemutató után Stohl Andrást kérdeztük, hogy mit vár az előadástól.Nagyon sok munka van benne és igazából mi is most a sajtóbemutatón láttuk, hogy hogy néz ki kívülről. Lenyűgöző, úgyhogy én azt szeretném, hogy minél többen eljöjjenek, és minél többen élményt kapnának. Ha valaki ezt megnézi a két ünnep között, szerintem nem fogja elfelejteni.

Milyen karaktert próbáltál megformázni Tomi apukájának?

Az ilyen típusú „mesemusical-be” elég éles karakterek vannak, az én karakterem az a típusú apa, aki abszolút munkamániás, szinte a munkáját előtérbe helyezi a családjánál, és aztán egyszer rádöbben arra, hogy elveszíti a gyerekét, az álmait. Szóval én nem feltétlenül vagyok szerethető, hanem egy nagyon karrierista, nagyon munkamániás férfi.

Egyenlően lesznek elosztva nagyjából a dalok és a prózai rész?

Igen, sőt azért a próza egy picivel több.

Schell Judit, a tanárnő szerepében lesz látható December 26-tól

Mennyire tudsz azonosulni ezzel a szereppel?

Ahogy most élünk a mindennapokban, dolgozunk sok órát, utána megyünk előadást játszani, a kettő közé kell abba az egy órába besűríteni mindent ami magánélet és ami karácsonyi felkészülés, úgyhogy most semmi időpazarlás nincs az életemben, úgyhogy én a szerepből gyakorlatilag ki se szállok.

Egyetértesz a darab mondanivalójával?

Nem, alig várom, hogy vége legyen (nevet). Nem, én azért szeretek ábrándozni, meg vágyakozni, meg semmit tenni.

Milyen érzés ilyen modern technikával dolgozni?

Imádom, én nagyon szeretem ezt, hogy a színházba bekúszott ez a komoly technika, mondjuk ezt inkább lehet nevezni szuperprodukciónak, de színházakban is, most csináltam egy saját előadást, a Thália színházban, ahol ugyanígy föllelhető már a 3D metping, arra találtam ki az egész darabot, mert nagyon tetszik és az egész előadás végig van metpingelve, úgyhogy én szeretem az újításokat.

Őszintén ajánljuk a darabot, kicsiknek, nagyoknak, gyerekeknek, felnőtteknek. Gyermekeknek izgalmas, a felnőttebbeknek pedig mély mondanivalóval rendelkezik. Egy közös, mindenkinek szórakoztató lesz a modern technika és az elit színészek játéka, December 26-tól a BOK csarnokban.

Az  cikk és interjú elkészítésében Virginia volt a segítségemre2017 Kidsnews | All rights reserved