Az újévi fogadalmak túlságosan ambiciózusak


kidsnews (127éves) - 4 éve

„Az újévi fogadalmak túlságosan ambiciózusak. Célkitűzéseinkben a határ a csillagos ég: tiszta kitűnő leszek, hetente háromszor lemegyek a konditerembe és a többi. Mindezek elméletben roppant pozitív elhatározások, de a megvalósításukhoz vezető út még nyomokban sem létezik, nemhogy előttünk kanyarogna. Hogy sikerrel járjunk, ahhoz száz meg száz kisebb változtatást kéne végrehajtanunk, amelyek mellé nem jár útmutató, hogy lépésről lépésre mindent elmagyarázzon.”

-Amy Cuddy- amerikai szociálpszichológus

Minden év végén elkerülhetetlen, hogy az ember visszagondoljon az előző történéseire.

Valamiért ilyenkor sokkal inkább a kellemetlen élmények tolakszanak előre, mintsem azok, amik elégedettséggel töltenek el bennünket.

Ilyenkor kicsit szembesülünk a saját hibáinkkal. De minden újév, egy új kezedet és pont ezért, szinte mindenki legalább magában igyekszik valamit megfogadni. Aztán persze ezek a fogadalmak a szilveszteri buli emlékével szépen halványodnak, amíg az első napokban lelkiismeret-furdalás gyötör bennünket, aztán ahogy telnek a napok, úgy barátkozunk meg a gondolattal, hogy ez az év sem lesz az, amikor a fogadalmaink teljesülnek.

A folyamat végen – néhány héttel később – egy lemondó mosollyal kísérve legalább gondolatban elhangzik a „majd jövőre” szókapcsolat és ezzel vége is.

Természetesen az újévi fogadalom nem több, mint bármelyik másik rituálé, ami az új évvel kapcsolatos. De sokan vagyunk, akiknek ezek a szokások fontosak. Keretet adnak az évnek, kapaszkodó pontok, amihez jó igazodni, és ha mindezt még egy kis babonával fűszerezzük igazán jó kis vonalvezetője lehet mindennapjaiknak.

Az, hogy edzeni fogsz, valójában édes mindegy, hogy március 17-én vagy szilveszter éjjelén fogadtad meg, de ha neked könnyebb az újévi fogadalomhoz tartani magad, akkor érdemes valamit elhatározni.

De milyen egy smart újévi fogadalom?!

Először is egyedi, rád jellemző és neked fontos legyen a cél amit megfogadsz, ez önmagában már fél siker. Érdemes pontosan fogalmazni! A többet, kevesebbet az nem mérhető és erősen szubjektív a megítélése, szóval gondold végig pontosan mi az elgondolásod.  Ne többet edz, hanem heti háromszor például. Érdemes olyat kitűzni magad elé célként, ami elérhető és mérhető, így kapsz majd visszaigazolást közben. Ami még fontos, hogy mindehhez rendelj céldátumokat is, mert különben tényleg nem fog menni.

Lényeges, hogy kitűzött terved olyan legyen, ami valóban szükséges és beleillik az életedbe mert, ha nem érzel majd valódi elkötelezettséget nem érhetsz célt.

Vagyis olyat fogadj meg, ami neked számít és lényeges. Valójában nagyhülyeség a „vért izzadva szenvedni kell” meg a „teher alatt nő a pálma” mindig lehet úgy, hogy kedved is legyen hozzá. Találd meg a saját elképzelésed, a saját utaddal és kezdd el élvezetes módon megvalósítani az egyéni, személyre szabott célkitűzést.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

képek: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved