Bajorország kedvelt édessége, a hókifli


Gréti (16éves) - 4 éve

A hókifliről sokan hiszik, hogy magyar eredetű, azonban ez nem teljesen igaz. Ugyanis, ez a csodálatos nyalánkság eredetileg Bajorországból került be Magyarországra Mária Terézia idején, az 1700-as években Kipferl néven. Ebből származik a mi kifli szavunk is. A kis félholdat sokféleképpen el lehet készíteni. Általában mákkal, vagy lekvárral töltik meg, de lehet bele tenni diót is. Szerintem az egyik legjobb karácsonyi ínyencség, nekem legalábbis a kedvencemmé vált. Itt is van a receptje:

Hozzávalók:

56 dkg finomliszt
1,5 ek cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő
25 dkg vaj, vagy margarin
1 csipet só

A töltelékhez
20 dkg dió
5 dkg porcukor
2 ek tej, vagy amennyi a töltelékhez szükséges

Először kovászt készítünk. Na jó, de hogyan?

A tej mennyiség felét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen letakarva hagyjuk, míg felhólyagosodik. Ez körülbelül 15 perc én a sütőmet használom 50 fokra állítva 🙂

Majd egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a csipet sót és jól elkeverjük, jöhet a belemorzsolása a vajnak, margarinnak, de akár zsír is lehet.

Hozzá keverjük, a cukrot, majd önthetjük a kovászt.

A maradék (nem hűtő hideg) tejet is apránként hozzáadjuk, lehet, hogy nem kell az egész, attól függ, mennyit vesz fel a tészta.

Jól átgyúrjuk, és ismét kelesztjük, kb. 30 percet ismét mehet a sütőbe.

Ha mindez megvan, jöhet a szaggatás:)

Kétfelé vesszük a tésztát, mert egyszerre túl nagy lenne. Egyiket vékonyra kinyújtjuk, és kisebb átmérőjű pohárral köröket szaggatunk belőle.

A darált diót, vagy mákot ízlés szerint összekeverjük porcukorral meg egy egész kicsi tejjel, épp csak annyival, hogy megnedvesítse, és sűrű masszát kapjunk.

Kiskanállal adagoljuk a diót a karikák közepébe, majd kifliket formálunk, és hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

Valószínűleg a sütőpapír nélkül sem ragad le, mert elég zsíros a tészta. Ne tömjük nagyon meg töltelékkel a kifliket, mert akkor könnyebben szétrepednek.

A másik adag tésztával ismételd meg a fent leírtakat.

A kész adagokat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg világosbarna lesz a tetejük (tipp: én a légkeverős sütőmben mindig tartok egy kis bögrényi vizet, ami párolog, így a nem szárad ki).

Még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük őket, és mikor kihűltek, zárható dobozban tároljuk.

Remélem finom lett! Jó étvágyat! 😀

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.



2017 Kidsnews | All rights reserved