Botcsinálta a pirotechnikus? – Így élhetjük túl az újévi tűzijátékot


kidsnews (127éves) - 4 éve

Magyarországon az első nagyobb tűzijátékot 1476. december 22-én Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén láthatott a résztvevők sokasága. A műsorban világító buzogányok, tűzkerekek, tűzkupolák és a görögtűz mellett már felszálló tűzijátékcikkek is szerepeltek.

Az ezt követő török uralom alatt nemigen volt hasonló attrakció az 1800-as évek felé közeledve azonban ismét kezdett divatba jönni.

A civil pirotechnika modernkori történetében az 1946-os évszám bírt jelentőséggel, hiszen a kommunista párt egyeduralma felé tolódó Magyarországon, feltehetően a robbanóanyagok birtoklása miatti kormányzati félelem okán betiltották a magán tűzijátékokat.

Az elmúlt években a jogszabályi környezet megteremtése után, a bőröndben vagy a ruházatban könnyen rejthető, jellemzően Bécsből csempészett petárdák és „sikító” minirakéták után Magyarországon megjelentek a valódi tűzijátékok, illetve a kereskedelmi forgalomban kapható tűzijátékrakéta telepek. Fontos megemlíteni, hogy a mára már igen elterjedt eszközök használatára, tárolására és árusítására is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyekkel jobb tisztában lennünk, ha nem szeretnénk büntetéssel, vagy balesettel indítani az újévet.

A rendelet négy osztályba sorolja a pirotechnikai eszközöket.

  1. osztály: ebbe a csoportba tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek, amelyeket behatárolt területeken való használatra gyártottak, beleértve az épületek belterét is.
  2. osztály: ide tartoznak a nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó pirotechnikai eszközök, amelyeket azonban kültéri használatra szántak és a petárda kivételével 16 éven felüliek engedély nélkül vásárolhatnak és nagykorú felügyelete mellett használhatnak.
  3. osztály: használatuk közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártottak. Zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre és csakis nagykorú személyek vásárolhatnak és használhatnak fel december 28-a és 31-e között. Használatuk december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig engedélyezett. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani.
  4. osztály: azok a nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök tartoznak ide, amelyeket csakis pirotechnikus kezelhet, és zajszintje nem ártalmas az egészségre.

A saját és mások biztonságának érdekében tartsuk be a pirotechnikai eszközökre vonatkozó szabályokat. Olvassuk el a használati útmutatókat és az ott leírtak szerint üzemeltessük el ezeket az eszközöket. A helytelenül tárolt és felhasznált vagy sérült, megbontott tűzijátékok komoly akár életveszélyes sérüléseket is okozhatnak, ezért csakis megfelelő odafigyelés mellett kezeljük azokat.

Illegális árusoktól vagy magyar nyelvű használati útmutató nélkül forgalomba hozott terméket semmilyen esetben se vásároljunk. Magyarországon pirotechnikai termék akkor hozható forgalomba, ha megfelelőségét tanúsították, és ellátták CE-jelöléssel. A legális termékek kezelési útmutatót, valamint baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaznak

Fontos továbbá, hogy a rendkívül balesetveszélyes petárda használata birtoklása magánszemély részére továbbra is tilos! Aki a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tuzijatekok.eu  police.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved