Cserebere fogadom -II. rész


Szabó P. Dóra (19éves) - 4 éve

Az első részből sok hasznos információt megtudhattunk Ritának köszönhetően, de még mindig nem eleget. Amint említettem, ebben a részben a befogadás kérdésével fogunk foglalkozni.

Kíváncsiak vagytok, hogy az európai országok közül melyek a legnépszerűbbek? Többek között az olasz csizma, a francia baguette, a német sör és a skandináv mitológia is belopta magát az emberek szívébe. Mit lehet tenni abban az esetben, ha saját szemünkkel akarunk megbizonyosodni az országok létezéséről? Megkérdeztük szakértőknek, Bangáné J. Ritát, aki elárulta nekünk a befogadás hétpecsétes titkait:

Aki jelentkezik az AFS-hez csereprogramra, annak először is három célországot kell megjelölnie első, második, illetve harmadik helyen. Attól függően, hogy az adott személy milyen teljesítményt nyújt egy kiválasztási hétvégén, dől el, hogy melyik országba utazhat, mint cserediák.

Mi az a kiválasztási hétvége?

Amikor valaki találkozik az AFS programjaival és jelentkezik hozzánk, akkor annak hozzáférést adunk, továbbá egy előzetes jelentkezési lapot, valamint meghívjuk egy úgynevezett kiválasztási hétvégére (ez szombat-vasárnapot jelent). Általában szeptember és február között három ilyen hétvége van az évben, amin a jelentkezőket meghallgatjuk. Ilyenkor az AFS önkéntesei foglalkoznak a jelentkezőkkel: különböző feladatokat csináltatnak velük, mind egyénileg és csoportosan. Megnézzük, hogy mennyire nyitottak másokkal szemben, mennyire toleránsak, miért jelentkeztek a csereprogramra, mennyire motiváltak stb. A kiválasztási hétvége végén pedig teszünk egy javaslatot, a jelentkező személyisége és a hétvége során mutatott kvalitásai alapján mi melyik országot ajánljuk.

Lehet-e ösztöndíjat szerezni?

A kiutazásnak az AFS-nél van egy részvételi díja. Azt, hogy melyik országba mennyiért lehet kiutazni egy tanévre, vagy rövidebb időre, a honlapunkon, a kiutazási tájékozatóban jelentetjük meg.

Az ár nagyon sok mindent foglal magába: a fogadócsalád megkeresése, iskolai beíratás, repülőjegy, egészségi biztosítás, tehát teljes körű szolgáltatást nyújtunk. Viszont vannak ösztöndíjak is: azoknak szoktunk kedvezményt adni, ahol a család nem engedheti meg magának ezt az utat, vagy a gyerek kiemelkedő tehetség. És még van egy lényeges dolog: ha valamilyen módon a család, vagy a gyerek már önkénteskedett, ezt figyelembe vesszük az ösztöndíj kérelem elbírálásakor.

A külföldön töltött tanév során új kultúrákkal találkozol nyelvet gyakorolsz, barátokat, illetve élményeket gyűjtesz.

Nyilván nem lesz egyszerű, mivel egy „másik dimenzióba” csöppensz és telis-tele lesz minden kihívással, de hidd el, megéri. Próbálj meg alkalmazkodni és elfogadni mások véleményét, mivel két különböző ország, két különböző temperamentumú ember, más világnézet stb.

Szeretnék fellógatni a házamban egy térképet a világról, és mindenhova rajzszögeket tenni, ahova elutaztam. De először el kell utaznom a térkép két felső sarkába, hogy ne essen le.

Mondta Mitchell Lee Hedberg, szóval hajrá gyerekek, jelöljetek ki célországokat és mindent bele!Forrás:

AFs

2017 Kidsnews | All rights reserved