December 23. – Tódzsó Hideki a japán háborús bűnös


kidsnews (127éves) - 4 éve

Kevesen tudják, hogy az európai nürnbergi perhez hasonlóan Japánban is folyattattak háborús bűnösöket elítélő pereket a második világháborút követően. 1948-ban például ezen a napon hajtották végre halálos ítéletét – a volt császári tábornoknak, hadügyminiszternek és miniszterelnöknek- Tódzsó Hidekinek.

Tódzsó Hideki 1940-ben került be a kormányba, és már akkor az egyik legkeményvonalasabb nacionalistának, a náci Németország és a fasiszta Olaszország elkötelezettjének számított. Az Indokínai-félsziget megszállása után lett miniszterelnök.

Tódzsó Hideki 1941. október 18. – 1944. július 22. között volt japán miniszterelnöke. 1948. november 12-én halálra ítélték.

Tódzsó jóváhagyásával indult meg a híres december 7-én végre hajtott Pearl Harbor-i támadás, így vonva be a világégésbe az országát.

A bukás azonban törvényszerű volt. A sorozatos veszteségektől kénytelen volt fokozatosan lemondani a hatalmáról, míg 1944-ben végleg távozásra szólították fel. Japán feltétel nélküli megadást követően azonnali elfogatóparancsot adtak ki ellene. A tokiói per során több vádpontban is bűnösnek találták.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org youtube

2017 Kidsnews | All rights reserved