December 6. – Szent Miklós története


kidsnews (127éves) - 4 éve

December 6-án Szent Miklós püspök liturgikus emléknapját ünnepeljük. Az egyik legnépszerűbb szent Kr. u. 245-ben, a kis-ázsiai Anatóliában, Patara városában látott napvilágot egy igen gazdag család sarjaként.

A korán árvaságra jutott Miklós Patara érsekéhez, a nagybátyához került. Felnőve az egész életét a gyerekek tanításának szentelte, és minden Miklós napon ajándékokat osztott a környék fiataljainak.

Segítőkészségének és szeretetének híre messze földre is eljutott, mivel a szüleitől örökölt vagyonát is az emberek segítésére fordította.

A legenda szerint esténként hosszan sétálgatott. Az egyik ilyen alkalommal meghallotta egy nyitott ablakon keresztül három lány vitáját arról, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy a másik férjhez tudjon menni és tudjanak segíteni a családjukon. Miklós ezután visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött zsebkendőbe majd bedobta az ablakon keresztül.

Fra Angelico Szent Miklós története című festménye / Wikimedia Commons

A vitatkozók azt gondolták: csoda történt. Napra pontosan egy év múlva újabb keszkenőnyi aranyat dobott be a második lánynak is, de bent meghallották a léptei zaját. Kirohantak a házból és meglátták őt, a pirosruhás öregembert, aki éppen elsietett a sötétben.  

A harmadik évben rettentő hideg volt, ezért Miklós nem találta nyitva az ablakot. A ház a sziklaoldalba épült, így Miklós felmászott a tetejére és a kéményen keresztül dobta be az aranyat. A legkisebb leány azonban épp ekkor tette a harisnyáját oda száradni, így az arany pont beleesett.

Ettől a pillanatól fogva mindenki egy ismeretlen jótevőről kezdett mesélni, aki télen érkezik mindig ugyanabban az időben és ajándékokat oszt az arra érdemeseknek. Később az egyik arany mintája miatt az is kiderült, hogy a titokzatos piros ruhás öregember jótevő Miklós püspök volt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

kiemelt kép: Szent Miklós Francesco Vincenzo Zahra festményén / Wikimedia Commons

2017 Kidsnews | All rights reserved