December 7. – Pearl Harbor


kidsnews (127éves) - 4 éve

1941-ben ezen a napon történt az amerikai történelem talán legismertebb támadása. A második világháború idejére tehető, hadüzenet nélküli offenzívát a japán flotta úgy hajtotta végre, hogy a japán császári diplomácia folyamatos tárgyalás sorozattal altatta az az Egyesült Államok figyelmét. 

Ezt az amerikai kormányzat olyannyira elhitte, hogy jó néhány találgatás és összeesküvés-elmélet szól napjainkban is arról, hogy Roosevelt elnök szándékosan hagyta elpusztítani a flottát, annak érdekében, hogy az amerikai állampolgárokat a háborúra hangolhassa. 

Az első komolyabb hiba az volt, hogy a Jamamoto és Nagumo vezette japán flotta 6 repülőgép-anyahajóval, több hadihajóval, tengeralattjárókkal, amit ráadásul négyszáztizennégy repülőgéppel támogattak zavartalanul sétahajózhatott Pearl Harbor felé hetek óta.

December 7-e 1941-ben vasárnapra esett, mindenki a békés vasárnapi kimenőjén andalgot így teljesen kiszolgáltatva várta a pusztító repülőrajt. Ha mindez nem lett volna elég, még sikerült egy személyes orbitális hibával is megfejelni. Ugyanis reggel hét órakor a támaszponton észlelték a közeledő japán gépeket, de a radartiszt azokat egy általuk várt B–17-es köteléknek gondolta. Az érkező 183 repülőgépen azonban a felkelő nap felségjele volt, és 7:48-kor könyörtelenül le is csaptak a kikötőre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved