Eltérő élelmiszerminőség az unióban.


kidsnews (127éves) - 4 éve

Ha valaki sokat jár az Európai Unió nyugatabbra lévő tagállamaiban, akkor gyakran tapasztalhatja, hogy kedvenc élelmiszere sokkal ízletesebb arrafelé.  A jól érezhető különbség pedig nem az eltérő éghajlat, a sós levegő, vagy esetleg a nagy magasság miatt van, hanem egyszerűen azért, mert vannak olyan élelmiszercégek, amelyek azonos márkajelzéssel és csomagolással, különböző minőségű élelmiszereket hoznak forgalomba az EU területén.

dav

A fent megfogalmazott feltevéseket az év folyamán több esetben igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Magyarországon és hasonló megfigyeléseket tettek a szlovákiai kollegáik is. A vizsgálatok kimutatták, hogy markáns és persze pozitív értelemben vett különbség van egynéhány termék között, ha azt például Ausztriában emeljük le a polcról.

A hazai vizsgálatok kiterjedtek továbbá a zöldségek és a gyümölcsök vizsgálatára is, amely során nyolc import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A tesztek során nem csak a termékek külső megjelenését osztályozták, hanem azok élvezeti értékének bírálata is megtörtént.

A laboratóriumok vizsgálták emellett a termékek növényvédőszer-maradék tartalmát, amely során nem megfelelőséget, vagyis veszélyes terméket sem Magyarországon, sem a külföldön vásárolt termékek esetében nem tapasztaltak.

dav

A vizsgálatokat követően az Európai Bizottság még szeptember végén adott ki ajánlást az uniós élelmiszerjog és fogyasztóvédelmi jog, az eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerekre történő alkalmazásáról. Az iránymutatás segítségével a tagállami hatóságok könnyebben tudják meghatározni, hogy uniós jogot sértenek-e azok a vállalkozások, melyek a különböző országokban ugyanazon csomagolással, de eltérő minőségben értékesítik termékeiket.

Fontos a tudatos vásárlás, mondják a szakemberek, így az élelmiszerünk beszerzése során érdemes a legjobb helyeket és termékeket felkutatni és ha lehet, a hazait választani.Forrás:

portal.nebih.gov.hu; ec.euopa.eu

2017 Kidsnews | All rights reserved