EMMA WATSON -Értelmes célokat képviselő sztárok is léteznek, ezt sose felejtsd el!


Papp Júlia (16éves) - 4 éve

Nem beszélünk túl gyakran arról, hogy a férfiakat is bebörtönzik a nemi sztereotípiák, pedig látom, hogy ez rájuk is igaz, és amint ők szabadokká válnak, annak természetes következménye lesz, hogy a nők számára is megváltoznak a dolgok. Ha a férfiaknak nem kell agresszívnak mutatkozniuk az elfogadásért, a nők sem fognak kényszeredetten megalázkodni. Ha a férfiakon nem lesz nyomás, hogy ők legyenek az irányítók, a nőket sem akarják majd irányítani.”

Emma 1990-ben született, kilenc éves korától több mint 10 millió fontot keresett. Ez most nem azért fontos, hogy fitogtassuk Amerika egyik legfényesebb csillagát, hanem egy reális képet kapjunk arról, hogy az a nő, aki ennyi idős korától kezdve gyakorlatilag bármit megtehetett, nem csak a pénzzel és a hírességének már-már értelmetlen fokozásával foglalkozott, hanem nagy gondot, sok figyelmet, és rengeteg pénzt fordít rengeteg nőkkel kapcsolatos eltussolt tényekre.

Emma azon példamutató hírességek listáját erősíti, akik valami olyan létfontosságú dologra hívják fel a civilek figyelmét, mint például a fiatal lányok oktatása Afrikában, vagy a nők jogainak fontossága. Sok ember ezeket a megnyilvánulásokat magamutogató, figyelemfelhívó, exhibicionista őrültségnek könyvelik el, pedig ezeknek a fajta megmozdulásoknak jelentőséggel bíró háttere is lehet. A hollywoodiak általában azért kezdenek el ilyen dolgokkal foglalkozni, mint Emma, mert bizony nekik is szembe tűnik, hogy a Földünk elhaló félben van, értékes nőink és kisgyermekeink sokhelyütt elnyomva, a kislányaink a tanítástól eltiltva, népeink ezrei az éhenhalás peremén várják, hogy végre valaki felhívja rájuk az egoista világ figyelmét, hogy „Hello! Mi is itt vagyunk!”. És ehhez hozzá kell tenni, hogy bizony akár belátjuk, akár nem, ránk – fiatalokra – ömlik a nagyvilágból a mai hamis média, aminek nagy százalékát filmek, sorozatok, és sok más hasonló képekből alkotott információlöketként jön át rajtunk, és sajnos akarva-akaratlanul megmarad bennünk a nagy része.

Ebben a nagy részben pedig tolong, tobzódik a hollywoodi sztároktól kezdve a YouTube videósokon és az Instagram-celebeken át a Facebook-huszárokig minden olyan ember, akiben a közösségi médiaportálok megalkotói pénzt látnak. És – mondjuk ki – ezek az emberek nem feltétlenül hitelesek. Ennek az embercsoportnak a legnagyobb része elképesztően, sőt inkább megdöbbentően gagyi, a többi pedig egyszerűen vállalhatatlan. Semmi értéket nem teremtenek, ami esetleg hasznos lehet az emberiség számára, hanem olyan ostoba dolgokkal szereznek nézetséget, követőket és rajongókat, mint például egy Tablet bepanírozása. Ami pedig ebben a legelkeserítőbb, hogy a mai fiatalok gyakran nem tudják megkülönböztetni az értelmeset az értelmetlentől, mert a szüleik nem tanították meg őket rá. És ezek a sztárok, akik létfontosságú hiányokra hívják föl a figyelmünket, mind nagyon helyesen teszik! Hiszen valamivel – ami jelen világban igazából bármit takarhat – felhívták magukra a közönség figyelmét, akik nem csak magára az érintett emberre, hanem a cselekedeteire is kíváncsiak, és ha ez a cselekedet egy, a világot előrébb juttató mozzanat, akkor máris felkeltette nagy mennyiségű ember figyelmét az elnyomottakra, a Földre vagy éppen az állatokra. És ettől a ponttól értelme van annak, amit tesz a szóban forgó híresség.

Emma ezen az elven elindulva járt Bangladeshben és Zambiában, ahol a nők és lányok oktatásáért kampányolt, aztán Uruguayban járt, ahol a nők politikai helyzetének tisztázásában segített, és még sorolhatnám ítéletnapig, hogy merre járt a világban a nőket segíteni, és merre fog még járni a jövőben, hiszen Emmánk még csak most töltötte a huszonhetet.

2014-ben kinevezték őt az UN Women – nemek közötti egyenjogúságért küzdő szervezet nagykövetének, ugyanekkor a Cosmopolitan magazin online szavazásán az év feminista sztárja címet nyerte el, és szintén ebben az évben ő tartotta a HeForShe elnevezésű kampány nyitóbeszédét, ahol elmondta, hogy már nyolc éves korában megkérdőjelezte a nemek közötti megkülönböztetést. Az AskMen nevű férfiakból álló portál megszavazta őt a „Top 99 kiemelkedő nő, 2015” első helyezettjévé, a Time 100, száz legbefolyásosabb ember listájában a 26. embernek lett nyilvánítva.

Ezek most azért soroltam fel, mert nagyon fontosnak tartom, hogy érezni lehessen, kiről is van itt szó. Hogy Emma nem csak egy kiemelkedően intelligens nő, egy zseniális színésznő, és egy világszép modell, hanem egy sokat elért ember, akire talán nem is a képességei, hanem a tettei miatt érdemes felnézni. Ami pedig még nagyon tisztelendő benne, hogy mindezek mellet sokat beszél arról, hogy a nők legfontosabb lételeme a szabadság. Nem csak jogi értelemben. Fontos a fizikai szabadság, és nagyon fontos a mentális, verbális és nonverbális szabadság is. Fontos, hogy tudjanak egymást közt beszélni az emberek a szexről, az intimitásról, és fontos, hogy a nőkkel tudjanak a nőkről beszélgetni. Fontos, hogy ne legyenek tabuk, mindent ki lehessen mondani, mindent meg lehessen tenni – értelmes határok között –, amiket a társadalom egyenlősége és egyensúlyba maradás érdekében tartunk be.

Fontos, hogy az embereknek egy feszültségmentes témája legyen a női nem, ne fűződjön hozzájuk semmiféle kétes megjegyzés, csak mert melleik vannak, vagy mert többet beszélnek. Ami pedig a legfontosabb, hogy a férfiak figyelembe vegyék a nők magánigényeit. Sokat beszélt arról, hogy egy közösülés során például mekkora különbség van nő és férfi között, hogy nagyon figyelnie kell egy férfinak a nőre, hiszen egy nő szerepe a befogadás, a magába fogadás, amihez nagyon nagy bizalom kell, és semmiképp sem szabad vele otromba módon visszaélni.

Útravaló gyanánt pedig Emma egy mondatát szeretném eljuttatni Hozzátok, ami nekem nagyon kihangsúlyozza azt az apró tényt, amit sokszor képes az emberi faj elfelejteni, miszerint senki sem tudja megközelíteni a tökéletességet a külsejével, ha nem belül kezdi:

 

 „Én egy ember vagyok, egy tökéletlen emberi lény, aki nem lehet olyan, mint egy porcelánbaba. Hogy ki vagyok és milyen ember vagyok, sokkal fontosabb, mint hogy adott pillanatban tökéletes-e a rúzsom.”

 

 Forrás:

kép: 1, 2, 3, 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved