Favázas házikók közt – városnézések Bajorországban


Tigirl (16éves) - 4 éve

Bajorországi cikksorozatom zárásként nézzük meg Bajorország néhány hangulatos városkáját – mint Passau, Nürnberg, Regensburg és Bamberg – mielőtt tovább utazunk a nagy fővárosba, Berlinbe. Passau arról ismert, hogy a településen folyik össze három bajor folyó: az Inn, az Ilz és a Duna. A “nagy találkozást” pedig állítólag tökéletesen meg lehet szemlélni az Oberhaus-ról, ami lényegében egy többfunkciós erődítmény: múzeum, csillagvizsgáló és ifiszálló. A jelentése “felső ház”, ami abszolút illik rá, mivel a város fölé magasodó hegy tetején áll magányosan.

Wald-Wipfenn-Weg után indultunk Passauba. Keresztül kocsikáztunk a meghitt, kicsiny településen, majd felcaplattunk a hegyre. Kimentünk a panoráma-teraszra, és körbenéztünk. Kicsit csalódás volt a folyók látványa, mert abból a magasságból csak két folyót láttunk, de a látvány így is varázslatos volt. Pont a naplementében értünk fel az Oberhaus-hoz, így láttuk, ahogy a hangulatos városka estére készülődik. Egyszerűen csodás volt!

Másnap, a Playmobil Funpark-os csalódás után elmentünk Nürnbergbe, hisz úgyis a közelben van. Nürnberg (ejtsd: nünberg) a meglehetősen egyedülálló főpiacteréről, illetve az ott található Miasszonyunk templomról híres. Nem csoda, hogy az elsők között mi is meglátogattunk. Körbenéztünk az akkor kihalt piactéren, és elfogott minket a nosztalgia érzése: olyan volt a robosztus templom és a kicsi, sátras bódék kombinációja, mintha mi is épp a piacra jöttünk volna egy kis vásárfiáért. Egy darabig a Miasszonyunk templomhoz hasonló, gótikus erődítmények és Pegnitz folyón átívelő kőhidak váltakoztak, Nürnberg vára felé haladva viszont megjelentek a tipikus német, favázas házikók. Sétánkat egy jó adag nürnbergi kolbásszal fejeztük be. 🙂

A városból kifelé haladva azonban még egy kis kitérőt szerettünk volna tenni az Operaház felé. Ahogy kiértünk a belvárosból, rá kellett döbbenünk, hogy a varázslatos középkor csak a város szűk központjáig, – költőien fogalmazva – a szívéig terjed. Kijjebb ugyanolyan személytelen, tömegtartózkodásra alkalmas település, mint Budapest, ami kissé lelombozó volt.

Regensburg (ahol megszálltunk) nem volt ennyire sarkos: itt is volt hangulata a belvárosnak, de a külső területeken nem volt annyira érezhető a különbség (annak ellenére, hogy még egy BMW gyár is van a város közelében…). A modern pizzázók, illetve kevaposok egy helyen vannak az ódon épületekkel. Érdekes és különleges hangulata van a sokféleség keveredésének, erre Regensburg nagyon jó példa. A város varázsa valószínűleg ebben is rejlik, hisz gyönyörű, gótikus templomok között sétálva megcsodálhatjuk a tartomány legöregebb kőhídját, miközben regensburgi kolbászt falatozunk, a picike Duna partján. Ha ezt meguntuk, beülünk Guiseppe pizzázójába és ott lakunk jól. Hát kell ennél több? 🙂

Meg kell mondjam, valószínűleg a Duna miatt nagyon sok hasonlóság van eme bajor és magyar városok közt, például Regensburgnak is van egy “Margitszigete”, csak arányosan kicsinyítve, akár csak az egész város Budapesthez, a magyarországi Dunához és a Vasedényhez képest.

Most jön a kedvencem: Bamberg kis városa. Ugyan Nürnberg és Regensburg is varázslatos, de Bamberg-hez képest… A nyomába sem érnek! Mindenhol(!) favázas viskók, muskátlival az ablakokban, girbe-gurba járdák macskakővel, kicsiny halászcsárdák, és a domb tetején a hatalmas, négytornyú katedrális. Egyszerűen tökéletes látképet adnak együtt. Ne feledkezzünk meg talán a leghíresebb építményről, az Old Rathaus-ról sem. Vicces látványt nyújt a kőhíd tornya, amelyből kilóg egy favázas ház. Olyan, mintha a tornyos kapu lenyelte volna keresztbe. 🙂

 

A katedrálishoz is felmentünk, be is tudtunk nézni. Az óriási belmagasság és a gazdagon díszített beltér elkápráztatott minket. Kiérve a hatalmas templomból, egy kis kertbe jutottunk: egy csodás rózsakertben találtuk magunkat, ahonnan a városra is ráláttunk. Gyönyörű volt.

 

Én egész nap el tudtam volna bolyongani a belvárosban, de erre sajnos nem volt lehetőség.  Tovább kellett mennünk Berlinbe, hiszen már vártak minket az állatkertben a pandák, a Neues múzeumban a Nefertiti szobor és a LittleBigCity-ben az égő Reichstag makettje. Vagyis következő beszámolómban a német főváros lesz a téma.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Image by pixundfertig on Pixabay

Image by 591360 on Pixabay

Image by 12019 on Pixabay

 

2017 Kidsnews | All rights reserved